Segítség, válnak a szüleim! Hogyan lehet túlélni a krízist?
Ha a szülők úgy döntenek, hogy elválnak, sajnos bele kell törődnöd. De vajon fel lehet dolgozni?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hogy mi játszódik le valakiben, akinek éppen válófélben vannak a szülei, csak az tudhatja igazán, aki már volt hasonló szituációban.

A sok kérdés, a bizonytalanság, a tehetetlenség és a kéretlen változás gondolata nagyon ijesztő, de meg kell tanulnod kezelni az új helyzetet.

Mivel érdemeltem ki?

Ha arra gondolsz, hogy hogyan hat majd rád a válás, könnyen felmerülhet benned a fenti kérdés. De hidd el, abban biztos lehetsz, hogy ez az egész nem azért zajlik, mert te valami rosszat tettél, vagy mert téged akarnak büntetni. Valószínűleg mindkét szülő azon lesz, hogy kitalálják, neked hogyan lenne a legjobb, és ez is azt mutatja, hogy semmilyen formában nem vagy felelős a kialakult szituációért.

Okkal érezhetsz dühöt, csalódást, amiért a szüleid felforgatták az eddigi életedet, de fontos, hogy próbálj meg éretten viselkedni, és bizakodva tekinteni a jövő felé. Ha az ősök már nagyon boldogtalanok voltak együtt, a különválás felszabadíthatja őket, és jobb kedvű szülőkkel a te viszonyod is jobb lehet.

Kommunikáció

Valószínűleg az apukád és az anyukád is nehéz és fájdalmas úton jutott el a végső döntéshez, ezért előfordulhat, hogy a megszokotthoz képest egy kicsit másképpen viselkednek veled. Ha maguktól nem ülnek le veled beszélgetni, akkor próbálj meg odamenni hozzájuk, lehetőleg külön-külön, és kérd meg őket, hogy mondják el neked, mi történik éppen. Hallgasd meg őket, de kerüld a konfliktust, inkább emésztgesd a hallottakat egy darabig magadban, és próbáld megérteni mindkettőjük álláspontját.

Lehet, hogy megkérdezik tőled, kivel szeretnél inkább élni, és más kérdéseket is tehetnek fel. Ilyenkor alaposan gondold át a választ, mérlegelj, és csak azután mondd ki. Gondolj arra, hogy mindkettőjüknek fontos a jövőd, és lehet, hogy most nem úgy tűnik, de még javadra is válhat a válás, ha már nagyon nagy volt otthon a feszültség. Ha nem kell döntened róla, hogy kivel maradnál, mert az egyik szülő elköltözik, tartsd észben, hogy nem te tehetsz róla!

Változások

Ami a legnehezebb lehet az egészben, az az új helyzet elfogadása, illetve az, hogy megbékélj a változásokkal. Talán más helyre költöztök, és a szülők új párt találhatnak maguknak. Úgy érezheted, hogy nem elég a válás, még ezzel is meg kell birkóznod, és nehéz cipelni a sok terhet, ami rád zúdult. Akármilyen nehéz is elképzelni, idővel hozzá fogsz szokni az új szituációkhoz is, és már az lesz a természetes. 

Addig pedig tarts ki, és próbáld a változásokkal járó pozitív dolgokat is észben tartani. A szülők nemsokára boldogabbak lesznek, és külön-külön is tölthetsz velük időt. Ha új lakásba költöztök, a rendezkedés is lehet élvezetes.

Mások hogyan élték túl?

Biztosan van olyan a barátaid között, akinek már korábban elváltak a szülei. Nagy segítség lehet a számodra, ha beszélgetsz velük az érzéseidről. Kérd meg őket, hogy mondják el, mit éreztek, amikor ők voltak hasonló helyzetben, és hogyan tudták feldolgozni a dolgot. Érdeklődj, hogy mi változott, és hogyan befolyásolta a mostani életüket a válás.

Ha úgy érzed, a hasonló cipőben járó barátok sem tudtak támaszt nyújtani, érdemes lenne elgondolkodni rajta, hogy felkeresel egy pszichológust. Ő komoly, szakértői segítséget adhat, és bizalommal fordulhatsz hozzá más problémákkal is.

Ezt is szeretjük