Zsúr lesz az ország egyik legszebb arborétumában: sztárfellépőkből és finom ételekből nem lesz hiány

Változatos, izgalmas programokkal és gyönyörű környezettel vár mindenkit az Alcsúti Arborétum.

Vál-völgyi Zsúr 2022
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Exatlonisták bemutatója, Havasi Koncertshow, a Follow the Flow, Azahriah és Demjén Ferenc fellépése, találkozás olimpikonokkal - mindez csak néhány program a 6. Vál-völgyi Zsúr kínálatából.

Az Alcsúti Arborétumban 2022. június 4-én és 5-én igazi családi fesztivál zajlik majd temérdek gyerekprogrammal, például lufihajtogatással, bohóc- és bűvészshow-val, népi fajátékokkal. A koncertek, előadások két színpadon zajlanak.

Ilyen programok várnak az Alcsúti Arborétumban 

A látogatók a vásáron megcsodálhatják a helyi termelők, kézművesek portékáját, majszolhatnak kenyérlángost vagy hamburgert, és kortyolgathatnak jófajta borokat is a Fejér megyei Alcsútdobozon. A helyszín akár a Vál-völgyi kisvasúttal is megközelíthető. A szombaton és vasárnap is 10 órától egészen éjfélig tartó fesztiválra a belépés ingyenes.

váli-völgy-zsúr6
Fotó: Alex Rako / Vál-völgyi Zsúr

Immár hatodik alkalommal rendezik meg az Alcsúti Arborétumban Vál-völgye legkedveltebb gasztronómiai, zenei és kulturális zsúrját. A fesztiválra 2022. június 4-én és 5-én várják a közönséget. Az első ilyen eseményt még 2015-ben tartották, azóta a program igencsak kinőtte a korábbi kereteket - az eredeti egy helyett például kétnaposra bővült. A pandémia miatt tartott kétéves kényszerű szünet után idén ismét megtarthatják a fesztivált, ahol az érdeklődők találkozhatnak a helyi manufaktúrák termékeivel, és emellett minőségi szórakozásban, igényes kulturális programokban lehet részük.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

A szervezők egyik célja egyébként a kezdetektől fogva az volt, hogy lehetőséget adjanak a helyi kistermelőknek, manufaktúráknak termékeik bemutatására, és minél többen ismerjék meg a helyi előadóművészeket is. Idén harcművészeti bemutató, néptánccsoportok, zenekarok, népdalénekesek és a gyerekkórus fellépése, valamint mazsorett-előadások színesítik a palettát szombaton és vasárnap is.

A vásáron a vendégek bőrdíszművesmunkák, kézzel készült textiltermékek, natúr kozmetikumok közül válogathatnak, de vásárolhatnak friss tejtermékeket vagy akár pálinkát is. Aki pedig igazán megéhezik-megszomjazik, azt különböző finomságok várják. A Dereszla Gasztro- és Borudvarban egyebek mellett italokat, fagylaltot, ropogtatnivalókat, kolbászt, kenyérlángost, hamburgert is kínálnak majd. A Vál-völgy Pékség termékeit is megkóstolhatjuk az eseményen.

Kiállítás is várja a vendégeket

A rendezvény ideje alatt a kápolna hűvösében a Színnel-lélekkel kiállításban gyönyörködhetnek a látogatók - megcsodálhatják Fekete Ildikó népművész hímes tojásait, Csepeli Oxána és Ágh Gyula festőművész alkotásait. A Vál-völgyi Zsúr kisszínpadán szombaton és vasárnap is 10 órakor kezdődnek a programok helyi előadók műsorával.

váli-völgy-zsúr2
Fotó: Alex Rako / Vál-völgyi Zsúr

Ezután olimpikonokkal találkozhat a közönség - június 4-én Risztov Éva, Bárdosi Sándor, Fodor Rajmund és Szécsi Zoltán, 5-én Storcz Botond és Cseh László mesél majd a nézőknek. Mindkét napon látható lesz az exatlonisták sportbemutatója - lesz BMX, kick-box, karate és freestyle foci is, mindezt pedig közönségtalálkozó követi. Szintén a kisszínpadon szórakoztatja majd a közönséget a Valmar, Kis Grófo, a Fiestából is ismert Csordás Tibi, Nótár Mary, a Swing á la Django, Toldi Viktória és zenekara, továbbá a Melody Maker, valamint a V-Tech egykori énekese, Kefir.

A nagyszínpadon igazi sztárparádé indul délután 5 órától. Szombaton zenél az Irigy Hónaljmirigy, Azahriah, a Follow the Flow, a napot pedig Demjén Ferenc fellépése zárja. Vasárnap a látogatók megnézhetik a Rippel Brothers Show-t, színpadra lép majd a Ferinek nem mindegy, Pápai Joci és az Edda Művek is. A Zsúrt a Havasi Koncertshow zárja. A rendezvény házigazdája Kiss Ramóna, a TV2 és Dénes Tamás, a Retro Rádió műsorvezetője.

váli-völgy-zsúr4
Fotó: Alex Rako / Vál-völgyi Zsúr

A 6. Vál-völgyi Zsúr egy igazi családi program, így a gyerekek szórakozására is nagy figyelmet fordítanak - rengeteg programmal, köztük különböző kézműves-foglalkozásokkal, népi fajátékokkal, lufihajtogatással, bohóc- és bűvészshow-val, mágneses horgászattal és hennafestéssel kedveskednek nekik, és meglátogathatják a Rippel Cirkuszi Kalandparkot is.

A kisszínpadon szombaton a Kicsi Gesztenye Klub, vasárnap a Grimm-Busz Színház előadását élvezhetik. A kihívásokat kedvelő nagyobbak pedig kipróbálhatják a mobil mászófalat vagy a rekeszmászást is. Részletes program és információk a fesztivál honlapján találhatók: www.valvolgyizsur.hu

Különleges környezet védendő értékekkel

Az Alcsúti Arborétum a fővárostól mindössze 40 kilométerre, Székesfehérvár és Tata között helyezkedik el. A helyszín megközelítése talán a Vál-völgyi kisvasúttal a leghangulatosabb, a szerelvények a fesztivál idején sűrített menetrenddel közlekednek majd. Az autóval érkezők az M1 autópályáról a bicskei leágazásnál a 881-es közúton, illetve az M7-ről a Baracska-Kajászó leágazásnál a Kajászó-Vál-Alcsútdoboz útvonalon keresztül találják meg az ország egyik legrégibb angolpark jellegű kertjét.

váli-völgy-zsúr3
Fotó: Alex Rako / Vál-völgyi Zsúr

A kocsik az arborétum melletti füves területen állhatnak meg, ez a piknik alatt parkolóként működik majd. Befogadóképessége azonban korlátozott, ezért a szervezők a látogatóknak azt ajánlják, válasszák inkább a tömegközlekedést - vonattal például el lehet jutni Bicskéig, majd onnan helyi autóbusszal Alcsútdobozig. Felcsútról a rendezvény alatt Dotto kisvonattal is utazhatnak a vendégek a Zsúrra.

A biciklivel érkezők a főbejárat melletti tárolóban hagyhatják kerékpárjukat, a rendezvény területére csak gyalog szabad belépni, továbbá a növényvilág megőrzése érdekében állatot sem lehet bevinni a területre. Az arborétumba egyébként a főbejáraton kívül az alcsútdobozi bejárat felől is be lehet jutni.

váli-völgy-zsúr5
Fotó: Alex Rako / Vál-völgyi Zsúr

A főbejárat melletti faház a rendezvény alatt információs pontként is működik. Jegyet nem kell venni, a belépés mindenkinek ingyenes, és az esemény a hatályos jogszabályok értelmében védettségi igazolvány nélkül látogatható. Dohányozni viszont csak a kijelölt pontokon megengedett. A rendezvényre szeszes italt nem lehet bevinni, legfeljebb félliternyi nem alkoholos itallal felszerelkezve léphetünk be a területre.

A szervezők azt tanácsolják, hogy a látogatók készpénzzel is készüljenek, mert nem minden kiállító biztosít lehetőséget a bankkártyás fizetésre. A terület több pontján is rendelkezésre áll majd mobil WC-egység, ezek hölgyeknek fenntartott részében pedig külön pelenkázót találnak az anyukák. Szükség esetén természetesen az egészségügyi szolgálatot is igénybe vehetik a látogatók a fesztivál térképén feltüntetett helyeken. Aki elveszített valamit, az az információs pultnál kérhet segítséget - ugyanitt jelentkezhet az is, aki elhagyott holmit talált.

10 lélegzetelállítóan szép arborétum Magyarországon

Magyarország gyönyörű arborétumait minden évszakban érdemes felkeresni.

10 lélegzetelállítóan szép arborétum, amit látni kell: pompás fák alatt sétálhatsz

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Alex Rako / Vál-völgyi Zsúr)

Ezt is szeretjük