Zsúr lesz az ország egyik legszebb arborétumában: sztárfellépőkből és finom ételekből nem lesz hiány

Változatos, izgalmas programokkal és gyönyörű környezettel vár mindenkit az Alcsúti Arborétum.

váli-völgy-zsúr1

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Exatlonisták bemutatója, Havasi Koncertshow, a Follow the Flow, Azahriah és Demjén Ferenc fellépése, találkozás olimpikonokkal - mindez csak néhány program a 6. Vál-völgyi Zsúr kínálatából.

Az Alcsúti Arborétumban 2022. június 4-én és 5-én igazi családi fesztivál zajlik majd temérdek gyerekprogrammal, például lufihajtogatással, bohóc- és bűvészshow-val, népi fajátékokkal. A koncertek, előadások két színpadon zajlanak.

Ilyen programok várnak az Alcsúti Arborétumban 

A látogatók a vásáron megcsodálhatják a helyi termelők, kézművesek portékáját, majszolhatnak kenyérlángost vagy hamburgert, és kortyolgathatnak jófajta borokat is a Fejér megyei Alcsútdobozon. A helyszín akár a Vál-völgyi kisvasúttal is megközelíthető. A szombaton és vasárnap is 10 órától egészen éjfélig tartó fesztiválra a belépés ingyenes.

váli-völgy-zsúr6
Fotó: Alex Rako / Vál-völgyi Zsúr

Immár hatodik alkalommal rendezik meg az Alcsúti Arborétumban Vál-völgye legkedveltebb gasztronómiai, zenei és kulturális zsúrját. A fesztiválra 2022. június 4-én és 5-én várják a közönséget. Az első ilyen eseményt még 2015-ben tartották, azóta a program igencsak kinőtte a korábbi kereteket - az eredeti egy helyett például kétnaposra bővült. A pandémia miatt tartott kétéves kényszerű szünet után idén ismét megtarthatják a fesztivált, ahol az érdeklődők találkozhatnak a helyi manufaktúrák termékeivel, és emellett minőségi szórakozásban, igényes kulturális programokban lehet részük.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A szervezők egyik célja egyébként a kezdetektől fogva az volt, hogy lehetőséget adjanak a helyi kistermelőknek, manufaktúráknak termékeik bemutatására, és minél többen ismerjék meg a helyi előadóművészeket is. Idén harcművészeti bemutató, néptánccsoportok, zenekarok, népdalénekesek és a gyerekkórus fellépése, valamint mazsorett-előadások színesítik a palettát szombaton és vasárnap is.

A vásáron a vendégek bőrdíszművesmunkák, kézzel készült textiltermékek, natúr kozmetikumok közül válogathatnak, de vásárolhatnak friss tejtermékeket vagy akár pálinkát is. Aki pedig igazán megéhezik-megszomjazik, azt különböző finomságok várják. A Dereszla Gasztro- és Borudvarban egyebek mellett italokat, fagylaltot, ropogtatnivalókat, kolbászt, kenyérlángost, hamburgert is kínálnak majd. A Vál-völgy Pékség termékeit is megkóstolhatjuk az eseményen.

Kiállítás is várja a vendégeket

A rendezvény ideje alatt a kápolna hűvösében a Színnel-lélekkel kiállításban gyönyörködhetnek a látogatók - megcsodálhatják Fekete Ildikó népművész hímes tojásait, Csepeli Oxána és Ágh Gyula festőművész alkotásait. A Vál-völgyi Zsúr kisszínpadán szombaton és vasárnap is 10 órakor kezdődnek a programok helyi előadók műsorával.

váli-völgy-zsúr2
Fotó: Alex Rako / Vál-völgyi Zsúr

Ezután olimpikonokkal találkozhat a közönség - június 4-én Risztov Éva, Bárdosi Sándor, Fodor Rajmund és Szécsi Zoltán, 5-én Storcz Botond és Cseh László mesél majd a nézőknek. Mindkét napon látható lesz az exatlonisták sportbemutatója - lesz BMX, kick-box, karate és freestyle foci is, mindezt pedig közönségtalálkozó követi. Szintén a kisszínpadon szórakoztatja majd a közönséget a Valmar, Kis Grófo, a Fiestából is ismert Csordás Tibi, Nótár Mary, a Swing á la Django, Toldi Viktória és zenekara, továbbá a Melody Maker, valamint a V-Tech egykori énekese, Kefir.

A nagyszínpadon igazi sztárparádé indul délután 5 órától. Szombaton zenél az Irigy Hónaljmirigy, Azahriah, a Follow the Flow, a napot pedig Demjén Ferenc fellépése zárja. Vasárnap a látogatók megnézhetik a Rippel Brothers Show-t, színpadra lép majd a Ferinek nem mindegy, Pápai Joci és az Edda Művek is. A Zsúrt a Havasi Koncertshow zárja. A rendezvény házigazdája Kiss Ramóna, a TV2 és Dénes Tamás, a Retro Rádió műsorvezetője.

váli-völgy-zsúr4
Fotó: Alex Rako / Vál-völgyi Zsúr

A 6. Vál-völgyi Zsúr egy igazi családi program, így a gyerekek szórakozására is nagy figyelmet fordítanak - rengeteg programmal, köztük különböző kézműves-foglalkozásokkal, népi fajátékokkal, lufihajtogatással, bohóc- és bűvészshow-val, mágneses horgászattal és hennafestéssel kedveskednek nekik, és meglátogathatják a Rippel Cirkuszi Kalandparkot is.

A kisszínpadon szombaton a Kicsi Gesztenye Klub, vasárnap a Grimm-Busz Színház előadását élvezhetik. A kihívásokat kedvelő nagyobbak pedig kipróbálhatják a mobil mászófalat vagy a rekeszmászást is. Részletes program és információk a fesztivál honlapján találhatók: www.valvolgyizsur.hu

Különleges környezet védendő értékekkel

Az Alcsúti Arborétum a fővárostól mindössze 40 kilométerre, Székesfehérvár és Tata között helyezkedik el. A helyszín megközelítése talán a Vál-völgyi kisvasúttal a leghangulatosabb, a szerelvények a fesztivál idején sűrített menetrenddel közlekednek majd. Az autóval érkezők az M1 autópályáról a bicskei leágazásnál a 881-es közúton, illetve az M7-ről a Baracska-Kajászó leágazásnál a Kajászó-Vál-Alcsútdoboz útvonalon keresztül találják meg az ország egyik legrégibb angolpark jellegű kertjét.

váli-völgy-zsúr3
Fotó: Alex Rako / Vál-völgyi Zsúr

A kocsik az arborétum melletti füves területen állhatnak meg, ez a piknik alatt parkolóként működik majd. Befogadóképessége azonban korlátozott, ezért a szervezők a látogatóknak azt ajánlják, válasszák inkább a tömegközlekedést - vonattal például el lehet jutni Bicskéig, majd onnan helyi autóbusszal Alcsútdobozig. Felcsútról a rendezvény alatt Dotto kisvonattal is utazhatnak a vendégek a Zsúrra.

A biciklivel érkezők a főbejárat melletti tárolóban hagyhatják kerékpárjukat, a rendezvény területére csak gyalog szabad belépni, továbbá a növényvilág megőrzése érdekében állatot sem lehet bevinni a területre. Az arborétumba egyébként a főbejáraton kívül az alcsútdobozi bejárat felől is be lehet jutni.

váli-völgy-zsúr5
Fotó: Alex Rako / Vál-völgyi Zsúr

A főbejárat melletti faház a rendezvény alatt információs pontként is működik. Jegyet nem kell venni, a belépés mindenkinek ingyenes, és az esemény a hatályos jogszabályok értelmében védettségi igazolvány nélkül látogatható. Dohányozni viszont csak a kijelölt pontokon megengedett. A rendezvényre szeszes italt nem lehet bevinni, legfeljebb félliternyi nem alkoholos itallal felszerelkezve léphetünk be a területre.

A szervezők azt tanácsolják, hogy a látogatók készpénzzel is készüljenek, mert nem minden kiállító biztosít lehetőséget a bankkártyás fizetésre. A terület több pontján is rendelkezésre áll majd mobil WC-egység, ezek hölgyeknek fenntartott részében pedig külön pelenkázót találnak az anyukák. Szükség esetén természetesen az egészségügyi szolgálatot is igénybe vehetik a látogatók a fesztivál térképén feltüntetett helyeken. Aki elveszített valamit, az az információs pultnál kérhet segítséget - ugyanitt jelentkezhet az is, aki elhagyott holmit talált.

10 lélegzetelállítóan szép arborétum Magyarországon

Magyarország gyönyörű arborétumait minden évszakban érdemes felkeresni.

(Képek forrása: Alex Rako / Vál-völgyi Zsúr)

Ezt is szeretjük