Egy nap alatt vesztette el vagyona 95%-át: fájdalmas rekordot döntött a férfi
Gyorsan fordult a kocka.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sam Bankman-Fried, az FTX kriptovaluta tőzsde alapítója és vezérigazgatója körülbelül 17 milliárd dollár vagyonnal rendelkezett. Pár nap leforgása alatt olyan események követték egymást, amitől a pénze hirtelen egymilliárd dollárra csökkent, egyik napról a másikra. Vagyona zuhanása az általa 2019 óta irányított cég eladása körüli bonyodalmakkal állt kapcsolatban.

2022. november 8-án, kedden Sam Bankman-Fried bejelentette, hogy az FTX-et eladják riválisuknak, a Binance kriptotőzsdének. Az FTX súlyos likviditási válságban szenvedett, ráadásul a cég helyzetével kapcsolatos spekulációk hétvége és kedd között mintegy 6 milliárd dollárnyi befektetés kivonásához vezettek.

GettyImages-1244771986
Fotó: NurPhoto / Getty Images Hungary

A helyzet gyorsan romlott: a mentési akció nem sikerült, miután a Binance vezérigazgatója bejelentette, hogy átvilágítási problémák miatt visszaléptek a vásárlástól. Kiderült, hogy az FTX-et erről nem tájékoztatták, ahogyan arról sem, hogy likvidáltak minden FTT-t (FTX digitális fizetőeszközt), ami a számlakönyvükön maradt. 

Ennek hatására az FTT csaknem 80 százalékot veszített értékéből. Bankman-Fried, akinek rekordgyorsasággal csökkent a vagyona 17 milliárd dollárról egymilliárdra, még biztosította a többi FTX-ügyfelet arról, hogy eszközeik biztonságban lesznek. Hozzátette, hogy eltart egy ideig a helyzet rendezése, de az a fontos, hogy az ügyfelek védve legyenek.

A férfi ekkor már tudta, hogy nem jöhet ki jól a szituációból. Munkatársaihoz egyszerűbb és őszintébb üzenetet intézett: „Sajnálom. Elcs*sztem.” Persze egymilliárd dollár is rengeteg pénz, de arányaiban tekintve a dolgot, a férfi számára nem lehetett kellemes a villámgyorsan beállt negatív változás.

Nem sokáig élvezhette vagyonát a magyar lottónyertes

Mit tennél, ha 18 évesen hatalmas vagyont nyernél? Ez a férfi ma már biztosan másképp csinálná.

Képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük