Te vállaltad volna? Rengeteg pénzt kaptak a kutatás alanyai: egyetlen egyszerű feladatuk volt

Érdekes tanulmány bizonyította a pénz hatását a boldogságra.

Pénz boldoggá tesz?
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Gyakran hallhatjuk azt a mondást, hogy a pénz nem boldogít. A valóság azonban árnyaltabb, és inkább azt mutatja, hogy bár megkönnyítheti a mindennapi életet, a pénz önmagában még nem garancia a boldogságra.

A tanulmányok azt mutatják, hogy ha az embernek van annyi keresete, hogy abból az összes számlájának kifizetése után még egy pazar nyaralásra is el tud menni, az közelebb viszi az általános elégedettséghez.

A pénz tényleg boldoggá tesz?

Egy új tanulmány során különböző hátterű és kultúrájú embereknek adtak 10 000 dollárt, ami közel négymillió forintnak felel meg. Mindössze annyi volt a dolguk, hogy hozzáadják ahhoz a pénzhez, amiből gazdálkodnak a mindennapokban. Az eredmények alapján úgy tűnik, a plusz pénz igenis boldogabbá tette őket, de csak egy bizonyos pontig.

GettyImages-71418271
Fotó: John M Lund Photography Inc / Getty Images Hungary

Azok a résztvevők, akik évi 123 000 dollárt - körülbelül 48 millió forintot - vagy többet kerestek, nem tapasztaltak magasabb boldogságszintet. Ez arra enged következtetni, hogy van egy vagyonossági pont, ami után a pénz kevésbé befolyásolja az általános életminőséget. 

- Két részre osztották az alanyokat, voltak azok, akik készpénzben részesültek, és azok, akik nem kaptak pénzt. Ezek összehasonlításával a kísérlet bizonyítékot szolgáltat arra vonatkozóan, hogy a készpénzátutalások jelentősen növelték a boldogságot egy változatos összetételű csoport átlagát tekintve - írták a szerzők.  

- A plusz pénz nyújtotta előnyök azok számára voltak a legnagyobbak, akik a legszerényebb körülmények közül jöttek: azok, akik alacsonyabb jövedelmű országokhoz tartoztak, háromszor több boldogságot tapasztaltak, mint azok, akik magasabb jövedelmű országokban éltek. 

Rendkívül nehéz megállapítani, hogy a pénz valóban boldogít-e. Ugyanis a boldogság egy spektrum, ezért egy alanyban ezt nehéz pontosan megmérni az idő múlásával, másokkal összehasonlítani még nehezebb.

GettyImages-1249761745
Fotó: stockfour / Getty Images Hungary

Annak érdekében, hogy jobban megvilágítsák a témát, két gazdag adományozó megállapodott abban, hogy 2 millió dollárt 200 embernek osztanak szét hét országban.

A résztvevők a magas jövedelmű országoktól, mint a USA, az alacsonyabb GDP-vel rendelkező országokig, mint például Kenyáig terjedtek. A résztvevők valamennyien beszéltek angolul, különböző életkorúak voltak, és többnyire diplomával vagy magasabb végzettséggel bírtak.  

10 000 dollár egyszeri kifizetést kaptak azzal az utasítással, hogy három hónapon belül költsék el, majd felkérték őket, hogy töltsenek ki havi kérdőívet három hónapon át, és egy másik felmérést hat hónappal a kifizetés után. Egy 100 fős kontrollcsoport is szerepelt, akik nem kaptak pénzt. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

Az élettel való elégedettségi skála ötszintű volt. A pozitív és negatív hatást mérő egytől ötig terjedő pontszám alapján a pénzt kapó résztvevők jelentős boldogságszint-növekedést jeleztek ahhoz a kontrollcsoporthoz képest, ahol az alanyok nem kaptak pénzt, és ez különösen jellemző volt az alacsonyabb jövedelmű országok résztvevőinél. Azok, akik évi 123 000 dolláros fizetést is megkerestek, nem tapasztaltak jelentős boldogságot. 

A kétszáz készpénzt kapó résztvevő között az élettel való teljes elégedettség személyenként átlagosan 0,36 ponttal nőtt. A gazdag adományozók elégedettsége a becslések szerint fejenként 0,16 ponttal csökkent, de összességében a vagyon újraelosztása 225-ször nagyobb elégedettséget jelentett annál, mintha az adományozók megtartották volna az összeget. 

Mindent összevetve úgy tűnik, hogy egy bizonyos pontig a pénz boldogságot tud okozni, és a veszteség, amit a vagyonos emberek megéltek a pénz odaadásával, kevesebb hatással bír, mint a mások által megtapasztalt nyereség.

Ahogy az egyik szerző az ABC Newsnak elmondta, 10 000 dollár sokak életét meg tudja változtatni, és ebben az esetben az eredmények magukért beszélnek. 

8 fotó, amit a lehető legjobb pillanatban készítettek

Vannak képek, amik tökéletességére nincsenek szavak.

8 fotó, amit a lehető legjobb pillanatban készítettek: öröm rájuk nézni

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük