Nobel-díjas nőként is a magánélete érdekelte a médiát: Einstein levelet küldött neki, amiből mi is tanulhatunk
Ritkán látni olyan szellemes, elegánsan megfogalmazott leminősítést és manír nélküli tiszteletkifejezést, mint ebben a levélben.

GettyImages-174306859
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

1911 novemberében Marie Curie hetekre volt arról, hogy megkapja a kémiai Nobel-díjat. Első, fizikai Nobel-díját 1903-ban nyerte el, és ez az új díj azt jelentette, hogy ő az első ember, aki valaha két Nobelt is kiérdemelt. Mai napig ő az egyetlen, akit két különböző tudományterületen is elismertek így.

Kiemelkedő eredményei ellenére rengetegen Curie személyes életével voltak elfoglalva.

Marie Curie magánélete

Férje, Pierre Curie 1906-ban halt meg, így Marie Curie özveggyé vált. Néhány évvel később romantikus kapcsolatba került egy Paul Langevin nevű fizikussal, aki Pierre doktori hallgatója volt. Langevin és felesége külön éltek, papíron voltak csupán házasok. Curie és Langevin kapcsolata gondot okozott a fizikus portáján, de ez semmi nem volt ahhoz képest, ami a nyilvánosságban várt rájuk.

GettyImages-566448123
Fotó: Universal History Archive / Getty Images Hungary

Curie-t, Langevint és 20 másik tudóst elhívtak egy elit, zártkörű konferenciára Brüsszelbe 1911 novemberében. Ezekben az időkben a Curie és Langevin közötti szerelmes leveleket a férfi felesége a média kezébe jutotta, úgy festve le a tudósnőt, mint gonosz házasságtörőt. Mikor Curie hazaérkezett Franciaországból a konferencia után, tömeg várta a háza előtt, és halálra rémisztették a gyerekeit, akik csak 7 és 14 évesek voltak. Curie és lányai ideiglenesen egy barátjukhoz költöztek, ott várakozva a botrány elcsitulására.

Einstein levele

Albert Einstein - akit az események előtt nem sokkal mutattak be Curie-nek a brüsszeli konferencián - undorodott a média tetteitől, ami arra ösztönözte, hogy írjon egy levelet új barátjának.

30395281006 9b4f269400 bp

"Mélyen tisztelt Mrs. Curie!

Ne nevessen ki azért, hogy írok Önnek anélkül, hogy valami értelmeset szeretnék mondani. De annyira dühös vagyok a közönséges magatartás miatt, amellyel jelenleg a nyilvánosság önhöz áll, hogy muszáj hangot adnom érzéseimnek. Akárhogy is, meg vagyok győződve arról, hogy ön következetesen megveti ezt a csőcseléket, akár alázatos tisztelettel halmozza el, akár megkísérli jóllakatni a szentimentalizmus iránti kéjelgését! Kötelességemnek érzem elmondani, mennyire csodálom intellektusát, lendületét és őszinteségét, és hogy szerencsésnek érzem magam, hogy személyesen találkoztam Önnel Brüsszelben. Bárki, aki nem tartozik azok közé a csúszómászók közé, most is, akárcsak ezelőtt, biztosan boldog, hogy ilyen személyiségek vannak köztünk, mint Ön és Langevin, valódi emberek, akikkel az ember kiváltságnak érzi, hogy kapcsolatban áll. Amennyiben a csőcselék továbbra is önnel lesz elfoglalva, akkor egyszerűen ne olvassa el a sületlenségeket, hanem hagyja meg azoknak a férgeknek, akiknek íródott. 

A legbarátibb üdvözlettel Ön, Langevin és Perrin felé, őszinte híve, 

A. Einstein"

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezután utóiratban, egy négysoros bekezdésben egy fizikai törvényről ír Curie-nek, amelyet nemrégiben állapított meg.

A Perrin név alatt Einstein Jean Perrinre utal, Currie és Langevin barátjára, aki megvédte Curie-t az utóhatások közepette. A levelet David Grinspoon fedezte fel, aki nemrégiben vizsgálta át Einstein iratait, és elérhetővé tette a Princeton University Press számára. 

Életet mentettek, és segítették a tudomány fejlődését

Sokszor egészen máshogy alakult volna a történelem az állatok nélkül.

Képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük