Augusztus közepéig sokkal óvatosabban vezess: a rendőrség figyelmeztet
Egy hónapon át a szokásosnál is körültekintőbbnek kell lenned, hogy megelőzd a vadelütést.

vadveszely
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Beindult az őzek párzási időszaka, mely július második felétől augusztus közepéig tart. Ilyenkor a vadak sokkal óvatlanabbak és figyelmetlenebbek, mint máskor, emellett napközben is sűrűbben mozognak, így nem árt felkészülni a gyakoribb megjelenésükre. Nemcsak ott lehet a közutakon a felbukkanásukra számítani, ahol ki van helyezve a vadveszélyt jelző tábla, hanem máshol is.

Különösen azokon az útszakaszokon kell óvatosabban vezetni, ahol az út mentén sűrű a bozótos, az aljnövényzet, emiatt nem lehet jól belátni. Ráadásul, ahol egy őz felbukkan ebben az időszakban, ott gyaníthatóan egy másik is követni fogja. Fogadd meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Baleset-megelőzési Bizottság kilenc tanácsát a vadbalesetek megelőzése érdekében!

  • Lassíts! A megengedett legnagyobb sebesség nem azt jelenti, hogy annyival is kell haladni. Ha lakott területen kívül 90 km/h helyett mérsékeltebb sebességgel haladsz, jóval több időd lesz reagálni egy esetlegesen, hirtelen felbukkanó vadra.
  • Ne mobilozz! Ha másra figyelsz, lassabban tudsz reagálni. Lehet, hogy egy vad áll az úton a következő kanyarban.
  • Kapcsold fel a távolsági fényszórót! Így nagyobb területet láthatsz át. Szembejövő forgalom esetén természetesen kapcsold le a reflektort!
  • Tudj róla, hogy szembejövő forgalomnál nehezebb észrevenni a közelben lévő vadállatokat. A sebesség csökkentése segíthet.
  • Tarts nagyobb követési távolságot! Az elöl haladó gépkocsi is ugyanúgy bármikor hirtelen fékezésre kényszerülhet.
  • Folyamatosan figyeld az út két oldalát! Vezetés közben az ember hajlamos elmerengeni - különösen éjszaka, egy kihalt úton.
  • Ha vadat látsz, lassíts! A vadállatok kiszámíthatatlanul viselkednek. Van, hogy nem mozdulnak, de az is lehet, hogy megugranak, és valamelyik irányba vágtatni kezdenek.
  • Ha egy őzet vagy szarvast láttál, számíts többre is! Általában ezek az állatok csoportokba verődnek.
  • Ha hirtelen nagytestű vad kerül a gépkocsi elé, vészfékezz, adj hangjelzést, de ne rántsd félre a kormányt, még ha így el is ütöd az állatot! Egy út menti fának vagy a szemben közlekedő gépkocsinak csapódva sokkal súlyosabb baleset következhet be.

A cikk az ajánló után folytatódik

De mi a teendő, ha vadat gázoltál?

Először is mindent meg kell tenni a további balesetek elkerüléséért. Amennyire lehet, félre kell állni az útból, felkapcsolni az elakadásjelzőt, és az autó mögött a szükséges távolságba kitenni a fényvisszaverő háromszöget. Azonnal értesíteni kell a rendőrséget és a helyileg illetékes vadásztársaságot.

A helyszínelők rögzítik a nyomokat, fényképfelvételeket készítenek a helyszínen, felveszik a járművezető adatait, egyúttal megpróbálják megállapítani, hogy a KRESZ szerint közlekedett-e a sofőr, valamint, hogy jelzi-e tábla a vadveszélyt. (Mindez a sofőr biztosítójának lesz fontos az ilyen baleseteknél.)

Az ütközést követően elpusztult vagy sérült vadállatot ne próbáld meg lehúzni az úttestről. Ha még életben van, egy rémült állat súlyos sérülést okozhat. Az elpusztult állatot ne vidd magaddal, az lopásnak számít!

Nézd meg ezt is - Kiposztolta, ahogy a párja alszik a kocsiban: lavinát indított

A Photoshop egy csodálatos dolog, főleg akkor, ha vicces emberek kezébe kerül. Tudta ezt az amerikai Eria is, aki a napokban kirándulni ment a barátjával, Scott-tal.

Ezt is szeretjük