Gyönyörű képet készített egy vaddisznócsaládról a magyar fotós: kora reggel, a Budai-hegységben kapta le őket
Aranyos kismalacokat és két kocát fényképeztek le nemrégiben a Budai-hegységben.

B RKL20140803031
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vaddisznó hazánk valamennyi vadászterületén előfordul kisebb-nagyobb példányszámban, emellett egyre több helyen tartják vadászati célból zárt téren, vaddisznóskertekben. 

A hazai nagyvadfajok közül az emberre komoly veszélyt egyedül a megsebzett vaddisznó kan és koca, valamint a malacait féltő koca támadása jelent. Érdekes tény, hogy az elpusztult koca malacait a kondába tartozó kocák gyakran „örökbe fogadják”.

Két vaddisznó és tíz kismalac a Budai-hegységben

Két vaddisznó kocából és tíz idén született malacból álló konda talált táplálékra a Budai-hegyvidék egyik erdei tisztásán június 12-én, kora reggel. A rét természetjáró turisták és gombászok által is járt erdei út közelében fekszik. A vaddisznó sűrű erdők, bozótosok lakója általában, ahonnan csak szürkület után, hajnalig merészkedett ki régebben táplálékot keresni. Annak ellenére, hogy vadászata Európában mindenütt intenzív, állománya jócskán megnövekedett, s napjainkban, médiahírek szerint, lakott területeken, sőt városszéli utcákon is találkozni lehet velük időnként.

BJASZ20220612001
Fotó: Jászai Csaba / MTI

A Budai-hegység szívében fekvő 17.300 hektáros vadászterület Budapesttől északra található. A nagy zárt erdőtömböt délről a főváros, északról a pilisi hegyek határolják.

A vaddisznó táplálkozása meglehetősen változatos. Kedveli a tölgy- és bükkmakkot, a földre hullott gyümölcsöt, de húsevő mivoltát is bizonyítja patkányok, pockok, különféle rovarok, sőt dögök fogyasztásával. Gyakran kifordítja ormányával a földben tanyát verő rágcsálók fészkét, és szívesen közreműködik elhullott vagy éppen lelőtt vad eltakarításában is.

Meseszép képeken a rókák sokszínűsége

Egy fotós gyönyörű sorozatban örökítette meg a rókák szépségét.

Kép forrása: MTI/Jászai Csaba

Ezt is szeretjük