Utazás előtt járt le az útleveled? Ezt kell tenni, hogy mégis elindulhass
Ha lejárt az útlevél, és már másnap utaznál, akkor sem kell pánikolni. Van még lehetőség.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden készen áll a külföldi nyaraláshoz. Az utazás és a szállás megszervezve, a bőröndök összepakolva, már a kutya és a macska ideiglenes befogadója is megvan. Két nappal az utazás előtt azonban rádöbbensz, lejárt az útleveled, ami miatt az egész nyaralás ugorhat. Ilyenkor is van megoldás, hiszen most akár 24 óra alatt is elkészülhet a szükséges okmány.

Hivatalosan 20 nap, mire normál ügyintézés mellett kézhez kaphatjuk úti okmányunkat. Ha azonban a szükség úgy kívánja, akár egy nap leforgása alatt is elkészülhet a papír. Ehhez mindössze a szükséges illetéket kell megfizetni, és személyesen igényelni az útlevelet - közölte a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala.

Ha tehát sürgőssé válik az útlevél megújítása, a Budapest 13. kerületében lévő Személyes Ügyfélszolgálaton - Visegrádi utca 110. - még van esély a beszerzésre. Az általános illeték felnőttek esetében legolcsóbban 7500 forintból úszható meg, ekkor öt évre érvényes útlevelet adnak. Ha ezt 24 órán belül szeretnéd kézhez kapni, további 39 ezer forint pótdíj ellenében teheted meg.

Ha nem az utolsó pillanatban veszed észre, hogy lejárt az okmány, gyorsított eljárás kérhető háromnapos - sürgősségi -, illetve hétnapos - soron kívüli - határidőre is. Ezek pótdíjának összege az illetéken felül 29 ezer és 19 ezer forint. Ez utóbbi opciók már bármely okmányirodai ügyfélszolgálaton, illetve kormányablakban igényelhetőek, nem csak a budapesti központban.

Előbb kell utaznod a tervezettnél? A már leadott igénylésedet is felgyorsíthatod az ország bármely okmányirodájában.

Ezt is szeretjük