A képviselő nyaralás közben is tömi a zsebét, míg a tanár lángost süt

Benzinpénz is jár a nyaraló képviselőnek, miközben tanárok ezreinek rémálom a nyár.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A parlamenti képviselők egy évben négy hónapot vakációzhatnak, hiszen a parlament télen és nyáron is szünetet tart. De nem kell aggódniuk, nemcsak a fizetésüket, de a benzinpénzt és a lakhatási támogatásukat is folyósítják nekik. Sőt, a bizottsági pótdíjakat is bezsebelhetik, pedig alig ülnek össze a szünetekben a szakbizottságok.

Mindeközben a tanárok egy részével az iskolák szerződést bontanak, így nyaranta vagy összehúzza a nadrágszíjat, vagy mehet lángost sütni a pórul járt pedagógus.

Négy hónap fizetett vakáció

A Blikk.hu szerint legkevesebb 100 millió forintunkba kerül az, hogy a parlamenti képviselők az ülésszakok közti időben is kapják az őket megillető összes juttatást.

A parlament csak február 1-től június 15-ig és szeptember 1-től december 15-ig ülésezik, ezen időszakok közt viszont nincs, vagy csak alig van munka a Tisztelt Házban.

Ennek ellenére nemcsak az alapbér jár a szünetben a képviselőknek, de akik igényelték, ekkor is kapják lakhatási támogatásukat. Annak ellenére utalják nekik az átlagosan 150 ezer forintos pluszt, hogy parlamenti munka híján feltehetőleg alig tartózkodnak a fővárosban - legalábbis munkaügyben.

A bizottsági pótlékot a szakbizottságok elnökei és alelnökei vehetik fel. A Blikk téved abban, hogy nincsenek bizottsági ülések az ülésszakok szüneteiben. Erre utal a megkeresésünkre az Országgyűlési Sajtóiroda által megküldött válasz is: "Nyáron csak a plenáris ülésezés szünetel, a képviselők ez idő alatt is ellátják feladataikat, a bizottsági, albizottsági üléseken vesznek részt." A valóság valahol a két állítás közt található, hiszen csak kivételes esetekben üléseznek a bizottságok a szünet alatt, ám a pótdíj teljes egészében jár.

A legfurcsább azonban a benzinpénz, mely a képviselők választókörzete fővárostól számított távolságának arányában jár. Ezen összeg kifizetését sem függeszti fel a Ház a szünetekben, így a politikus, ha munkaügyben nem autózza el az adott összeget, akár a Balatonra is leugorhat belőle.

Gondtalan a képviselő, ha nyaral. Nézegess képeket vakációzó politikusokról!

Képek! Politikusainkat láthatóan nem zavarja a balatoni fertőzés

Nézegess képeket!

Elolvasom

A tanároknak nem jár az, ami a képviselőknek

Nem új keletű probléma, hogy bizonyos iskolák a tanárokkal meghatározott időre kötnek szerződést. Ez általában ilyenkor a tanév végéig szól, a nyári vakációra tehát nem rendelkezik a tanár szerződéssel. Persze eközben tudja jól, hogy szeptembertől újrakötik a kontraktust, ám két hónapnyi fizetés ugrik.

A jelenség ma sem ritka, némi böngészés után internetes fórumokon több olyan személyes beszámolót találtunk, mely elkeseredett, nyaranta nehéz helyzetbe kerülő tanár tollából íródott. A gyakorlat persze nem jogszerűtlen, ám minimum etikátlan. Minden bizonnyal ezek a helyzetek sokkal inkább a pénzhiány, mint szakmai megfontolások eredményei.

Hogy nagyjából hány tanár marad fizetés nélkül a nyári vakáció idejére, nem tudni. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke megkeresésünkre a következőt válaszolta:

"Természetesen ez a mai napig gyakorlat, annak ellenére, hogy az ilyen jellegű szerződéskötést a törvény határozottan tiltja. A jogszabály egyértelműen rendelkezik: határozott idejű szerződést abban az esetben lehet kötni, amikor a határozatlan idejű szerződéssel rendelkező pedagógus tudhatóan határozott ideig van távol. (pl gyes-en) Az ő helyére felvett munkavállalót a távollét idejére kell alkalmazni. Minden ezzel ellentétes gyakorlat (sajnos van bőven) jogszabálysértő. Az külön vizsgálandó kérdés, hogy az a pedagógus aki a nyári szünet idejére (szabadságának idejére!!) nem kap fizetést, vajon mennyit pihenhet, hiszen kénytelen –bármilyen – munkát vállalni megélhetésének biztosításáért."

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Fotó: ülésterem - Facebook.com/Magyar Országgyűlés Hivatalos Oldala

Ezt is szeretjük