Felháborító ürüggyel telefonálnak a csalók: könnyen meggyőzhetik az időseket
Megint megjelentek az unokázós csalók, akik pofátlan módon próbálnak pénzt szerezni idős emberektől.

idos-telefonal
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ország egyes területein ismét megjelentek az úgynevezett unokázós csalók. A Győr-Moson-Sopron megyei rendőr-főkapitányság a megelőzés lehetőségeire hívja fel a lakosság figyelmét. Az elmúlt időszakban a megye területéről olyan bejelentések érkeztek a rendőrségre, melyek a már jól ismert módszerről szóltak. A bejelentők többnyire idősebb személyek voltak, akik elmondták, hogy idegenek hívták fel őket telefonon azzal, hogy gyermekük, unokájuk balesetet okozott.

Ennek következményeire - a büntetésre, illetve az okozott kár megtérítésére - egy nagyobb összeget kellene átadniuk a felhívott lakásán megjelenő képviselőnek. A felkeresett szépkorúak többségénél nem jártak sikerrel a csalók, a sértettek idegenekkel szembeni egészséges bizalmatlansága segített abban, hogy ne váljanak a bűnelkövetők áldozataivá.

Így dolgoznak az unokázós csalók

A rendőrség felhívja a lakosság figyelmét, hogy a csalók az időskorú áldozatot az unoka vagy más hozzátartozó nevében telefonon hívják fel, majd különböző indokkal pénzt kérnek. Az is megeshet, hogy az elkövető az unokának vagy hozzátartozónak adja ki magát, hogy az áldozatra nagyobb hatást gyakoroljon.

A leggyakoribb, színlelt okok

  • Az unoka vagy hozzátartozó balesetet szenvedett, az okozott károk rendezése miatt pénzre van szüksége.
  • Az unoka vagy hozzátartozó kölcsönt vett fel, amit sürgősen vissza kell fizetni.
  • A hozzátartozó bajba került, esetleg fogságban van, csak pénzért cserébe engedik szabadon.

Ilyen esetekben azonnal ellenőrizd a hívás valóságtartalmát. Hívd fel azt a személyt, akire az ismeretlen telefonáló hivatkozik. Figyelem! A csalók a bűncselekmények elkövetésére felkészülnek, és a sértett bizalmának elnyerése érdekében olyan valós információkat is közölhetnek, melyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak. Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítsd a rendőrséget!

A cikk az ajánló után folytatódik

Ne beszélj idegenek előtt, nyilvános helyen magánügyekről, hiszen ezeket az információkat a bűnelkövetők felhasználhatják. Soha ne nyiss ajtót idegeneknek, és bármilyen indokra hivatkoznak, ne adj nekik pénzt. Gyanús idegenek látogatása esetén jegyezd meg személyleírásukat, gépjárművük rendszámát. Amennyiben az ismeretlenek valamely szolgáltató dolgozójaként vagy hivatalos személyként mutatkoznak be, minden esetben kérd el igazolványukat, majd azt a szolgáltató telefonos ügyfélszolgálatán keresztül ellenőrizd le.

A rendőrség az idősek családját, közvetlen ismerőseit is összefogásra kéri. Ha szükséges, mindennap hívd fel rokonod, ismerősöd figyelmét a fentiekhez hasonló történetekre, módszerekre, és mondd el nekik a rendőrség tanácsait. Aki mégis bűncselekmény áldozatává válik, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!

Megnevettették a rendőröket

Vicces meglepetést hagyott a rendőrségnek egy ügyes kezű asztalos: kihasználta a tél adta lehetőségeket, és a maga szórakoztatására épített egy életnagyságú autót hóból. Amikor besötétedett, a járőrök valódi kocsinak nézték, és meg is álltak, hogy büntetőcédulát tegyenek rá, hiszen a jármű tilosban parkolt. Nézd meg képeken, mi történt ezután!

Ezt is szeretjük