Nagyon sok benzinkút lehet zárva a hétvégén: ezt tanácsolja a Független Benzinkutak Szövetsége
A Szövetség azt tanácsolja, hogy mindenki teli tankkal induljon neki a hétvégének.

GettyImages-185257536
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) örömmel fogadta, hogy a kormány kifizeti a tavalyi forgalmuk utáni literenkénti 16 forintos kárenyhítő támogatást, ettől még sok magánbenzinkút zárva lesz a hétvégén.

A Szövetség azt tanácsolja, hogy mindenki teli tankkal induljon neki a hétvégének, írja az RTL.hu.

Sok benzinkút lesz zárva a hétvégén

A Független Benzinkutak Szövetsége közleményét a Holtankoljak.hu idézi. Ebből kiderül, hogy a tagság örömmel fogadta, hogy a kormány kifizette nekik a kárenyhítő támogatást, és elismerik a kormányzat szándékát a vállalkozásaik létét fenyegető súlyos veszteségek enyhítésére, de a működésüket veszélyeztető, lehetetlenné tevő korlátozások továbbra is élnek:

  • A Mol nem tudja kiszolgálni a hozzá kényszerített új partnereket. Ha a logisztikai problémákat meg is tudják oldani a kutak, akkor is csak a szükséges mennyiség 50 százalékát tudják kiadni, ami túl kevés az üzemeléshez. 
  • A rezsiköltségek brutális emelkedése egyedül is „elviszi” a támogatás összegét, az összes többi kiadásra (adók, bérek, EKR, karbantartás, műszaki megfelelőség biztosítása) továbbra sincs fedezet, a 0,0,-Ft/liter árrés nem tartható fenn tovább.
  • A benzinkutak pénztáraiban nem jogászprofesszorok ülnek, a működés jogi környezete kidolgozatlan és ellentmondásos, és nincs támogatás az értelmezésükhöz. 
GettyImages-1338529420
Fotó: mladenbalinovac / Getty Images Hungary

Az FBSZ tárgyalást kezdeményezett a Mol vezetésével a feszült ellátási helyzet megoldásának érdekében, és próbálnak időpontot egyeztetni. Bár a Szövetség elállt az egységes üzemszünettől, a tagvállalkozásaik szabadon dönthetnek arról, hogy nyitva tartanak-e a hétvégén vagy sem. Ha a fenti problémák miatt a kúton nincs üzemanyag, ez a döntés egyszerűvé válik. 

A Független Benzinkutak Szövetsége előzetes felmérése alapján így fogalmaz:

"több száz benzinkút kényszerül bezárni, a számukra elérhetetlen üzemanyagot nem tudják eladni, a 3,5 napra elegendő készlet korlátozott kiszolgálása értelmetlen, és súlyos konfliktusokat generál a személyzet és az elégedetlen vevők között."

A cikk az ajánló után folytatódik

A Szövetség a közlemény végén arra kéri a lakosságot, hogy legyenek türelmesek, különösen a "kivéreztetett és kifárasztott" kutasokkal, és hogy a hétvégi programjukat a leírtaknak megfelelően tervezzék meg. 

A teljes közlemény a Holtankoljak.hu oldalon olvasható.

Itt lesz a legtöbb eső a hétvégén - Aki kíváncsi a tűzijátékra, annak van egy rossz hírünk

Az előrejelzés szerint ilyen lesz az idő pénteken és az ünnepi hétvégén. Ezeken a helyeken várható a legtöbb eső.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük