Nagyon sok benzinkút lehet zárva a hétvégén: ezt tanácsolja a Független Benzinkutak Szövetsége

A Szövetség azt tanácsolja, hogy mindenki teli tankkal induljon neki a hétvégének.

GettyImages-185257536

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár a Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) örömmel fogadta, hogy a kormány kifizeti a tavalyi forgalmuk utáni literenkénti 16 forintos kárenyhítő támogatást, ettől még sok magánbenzinkút zárva lesz a hétvégén.

A Szövetség azt tanácsolja, hogy mindenki teli tankkal induljon neki a hétvégének, írja az RTL.hu.

Sok benzinkút lesz zárva a hétvégén

A Független Benzinkutak Szövetsége közleményét a Holtankoljak.hu idézi. Ebből kiderül, hogy a tagság örömmel fogadta, hogy a kormány kifizette nekik a kárenyhítő támogatást, és elismerik a kormányzat szándékát a vállalkozásaik létét fenyegető súlyos veszteségek enyhítésére, de a működésüket veszélyeztető, lehetetlenné tevő korlátozások továbbra is élnek:

  • A Mol nem tudja kiszolgálni a hozzá kényszerített új partnereket. Ha a logisztikai problémákat meg is tudják oldani a kutak, akkor is csak a szükséges mennyiség 50 százalékát tudják kiadni, ami túl kevés az üzemeléshez. 
  • A rezsiköltségek brutális emelkedése egyedül is „elviszi” a támogatás összegét, az összes többi kiadásra (adók, bérek, EKR, karbantartás, műszaki megfelelőség biztosítása) továbbra sincs fedezet, a 0,0,-Ft/liter árrés nem tartható fenn tovább.
  • A benzinkutak pénztáraiban nem jogászprofesszorok ülnek, a működés jogi környezete kidolgozatlan és ellentmondásos, és nincs támogatás az értelmezésükhöz. 
GettyImages-1338529420
Fotó: mladenbalinovac / Getty Images Hungary

Az FBSZ tárgyalást kezdeményezett a Mol vezetésével a feszült ellátási helyzet megoldásának érdekében, és próbálnak időpontot egyeztetni. Bár a Szövetség elállt az egységes üzemszünettől, a tagvállalkozásaik szabadon dönthetnek arról, hogy nyitva tartanak-e a hétvégén vagy sem. Ha a fenti problémák miatt a kúton nincs üzemanyag, ez a döntés egyszerűvé válik. 

A Független Benzinkutak Szövetsége előzetes felmérése alapján így fogalmaz:

"több száz benzinkút kényszerül bezárni, a számukra elérhetetlen üzemanyagot nem tudják eladni, a 3,5 napra elegendő készlet korlátozott kiszolgálása értelmetlen, és súlyos konfliktusokat generál a személyzet és az elégedetlen vevők között."

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A Szövetség a közlemény végén arra kéri a lakosságot, hogy legyenek türelmesek, különösen a "kivéreztetett és kifárasztott" kutasokkal, és hogy a hétvégi programjukat a leírtaknak megfelelően tervezzék meg. 

A teljes közlemény a Holtankoljak.hu oldalon olvasható.

Itt lesz a legtöbb eső a hétvégén - Aki kíváncsi a tűzijátékra, annak van egy rossz hírünk

Az előrejelzés szerint ilyen lesz az idő pénteken és az ünnepi hétvégén. Ezeken a helyeken várható a legtöbb eső.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük