A középkorban még ittak unikornisszarvból, legalábbis azt hitték: de mit reméltek tőle?

A középkorban és a reneszánsz időkben valóban hittek az unikornisok létezésében, és különleges erőt tulajdonítottak szarvuknak.

unikornis
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha bemegyünk egy játéküzletbe, egy papírboltba vagy egy ruhabutikba, szinte biztos, hogy unikornisos holmik tömkelegét fogjuk találni: ezek a fantázialények napjainkban kicsik és nagyok kedvencei egyaránt.

A történelem során ez a jelenség nem először fordul elő - igaz, a középkori és reneszánsz időkre jellemző, irányukban tanúsított rajongás más természetű volt, mint napjaink unikornisimádata. Akkoriban az egyszarvúk szimbolikus jelentőségűek voltak, és az emberek misztikus, természetfeletti erővel ruházták fel őket. Méregdrága unikornisszarvakat vásároltak és ajándékoztak egymásnak, és ittak belőle, mert úgy hitték, ezek a mágikus tárgyak gyógyulást, egészséget és védelmet nyújtanak nekik.

Honnan vették a szarvakat?

Jogos kérdésként merül fel, honnan vehették a szarvakat, ha az unikornisok a valóságban nem létező lények. A hiedelem hátterében egy csalafinta húzás bújt meg: ismerkedj meg a szimbólummal, és a köré épülő jókora szemfényvesztéssel, mellyel évszázadokon át lóvá tették az embereket.

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Képek: Getty Images, wikipedia.org.

Ezt is szeretjük