Ezért kell alaposan megnézni, hogy milyen WC-papírt veszel: nem csak az ára fontos

Már azzal is rengeteget teszünk a Földünkért, ha csak egy olyan apróságot cserélünk újrahasznosítottra, mint a WC-papír.

wc-papir

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Második éve ünneplik március 18-án az Újrahasznosítási Világnapot. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet arra, milyen kulcsfontosságú szerepet játszik az újrahasznosítás a bolygó erőforrásainak megőrzésében. Az idei világnap az újrahasznosítás a jövőben tematikájával foglalkozik. Jelenleg az emberiség 1,7-szer gyorsabban fogyasztja a Föld természeti erőforrásait, mint ahogy azok képesek újratermelődni.

A fa az egyik legnagyobb mértékben használt nyersanyag, amelyből többek között papírt készítenek, amit a mindennapokban használunk például higiéniai és egészségügyi célból. Érdemes belegondolni, hogy Olaszországban mindössze egyetlen év alatt 1,5 millió tonna háztartási papír készül higiéniai és egészségügyi felhasználásra, és ezen termékek csupán 7%-ánál alkalmaznak újrahasznosított anyagokat.

Ezek az adatok jól mutatják, hogy bár Olaszország élen jár a papír és a karton újrahasznosításában Európában, még így is sokat lehet tenni az ember ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében.

Ennyit számít az újrahasznosítás

A Lucart által gyártott két WC-papír EPD-tanúsítási folyamata során az olasz vállalat kimutatta, milyen előnyökkel jár az újrahasznosított anyagok felhasználásával készülő toalettpapír gyártása a szűz nyersanyagokból készülő termék gyártásával szemben. Az EPD az Environmental Product Declaration, vagyis környezetvédelmi terméknyilatkozat rövidítése. 1 tonna újrahasznosított anyagból készülő WC-papírnál kimutatható környezeti előnyök:

  • 80%-kal csökken a megújuló erőforrások felhasználása, amivel 4 060,9 kg faanyagot lehet megtakarítani.
  • 38%-kal csökken a vízhasználat, ami 50,63 m3 vízmegtakarítást jelent.
  • 404,50 kilogrammal lesz kevesebb a széndioxidgáz-kibocsátás, ami az éghajlatváltozás fő okozója.

- Az EPD-elemzés megállapításai az újrahasznosított papír környezeti megtakarításaival kapcsolatban minket is meglepett - mondta Massimo Pasquini, a Lucart vezérigazgatója. - Az egy tonna papírra jutó 50 köbméternyi vízmegtakarítás azt jelenti, hogy ha gyakrabban kerülne újrahasznosított termék a bevásárlókosarakba, mondjuk, ha ugyanolyan fogyasztás mellett dupla annyi újrahasznosított WC-papírt vásárolnánk, akkor a megtakarított vízmennyiséggel kétezer olimpiai úszómedencét lehetne feltölteni, ami elképesztő mennyiség - ismertette.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ez egy nagyra törő, de abszolút megvalósítható célkitűzés: az eléréséhez egy európai szinten összehangolt szabályozási keretrendszer szükséges, amely ösztönzi az újrahasznosított termékek gyártását és értékesítését.

- Ily módon az etikus termékek is nagyobb helyet kaphatnának a boltok polcain. Nem utolsósorban pedig a közintézmények egészségügyi termékbeszerzéseiben is jelentős százalékot kaphatna a minimális környezeti hatással bíró újrahasznosított papír. Ha a szelektív hulladékgyűjtést nem követi az újrahasznosított termékek gyártása és értékesítése, akkor az valójában egy olyan tevékenység, amely semmilyen hozzáadott értéket nem teremt - összegezte Massimo Pasquini.

Fotók: Getty Images

Valami sokkal hasznosabbra cserélte a papírtörlőt

A legtöbben még mindig nem gondolnak bele, hogy a mindennapi, ártatlannak gondolt fogyasztói szokások hogyan pecsételik meg a bolygónk sorsát. Ezen csak odafigyeléssel és sok kis lépéssel lehet változtatni, például azzal, ha az ember megfigyeli, hogy a saját háztartásában mit tud tenni a hulladékképződés csökkentéséért.

Valami sokkal hasznosabbra cserélte a papírtörlőt: soha többé nem kell erre költenie

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük