Ezért kell alaposan megnézni, hogy milyen WC-papírt veszel: nem csak az ára fontos
Már azzal is rengeteget teszünk a Földünkért, ha csak egy olyan apróságot cserélünk újrahasznosítottra, mint a WC-papír.

wc-papir
beauty and style
Top olvasott cikkek

Második éve ünneplik március 18-án az Újrahasznosítási Világnapot. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet arra, milyen kulcsfontosságú szerepet játszik az újrahasznosítás a bolygó erőforrásainak megőrzésében. Az idei világnap az újrahasznosítás a jövőben tematikájával foglalkozik. Jelenleg az emberiség 1,7-szer gyorsabban fogyasztja a Föld természeti erőforrásait, mint ahogy azok képesek újratermelődni.

A fa az egyik legnagyobb mértékben használt nyersanyag, amelyből többek között papírt készítenek, amit a mindennapokban használunk például higiéniai és egészségügyi célból. Érdemes belegondolni, hogy Olaszországban mindössze egyetlen év alatt 1,5 millió tonna háztartási papír készül higiéniai és egészségügyi felhasználásra, és ezen termékek csupán 7%-ánál alkalmaznak újrahasznosított anyagokat.

Ezek az adatok jól mutatják, hogy bár Olaszország élen jár a papír és a karton újrahasznosításában Európában, még így is sokat lehet tenni az ember ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében.

Ennyit számít az újrahasznosítás

A Lucart által gyártott két WC-papír EPD-tanúsítási folyamata során az olasz vállalat kimutatta, milyen előnyökkel jár az újrahasznosított anyagok felhasználásával készülő toalettpapír gyártása a szűz nyersanyagokból készülő termék gyártásával szemben. Az EPD az Environmental Product Declaration, vagyis környezetvédelmi terméknyilatkozat rövidítése. 1 tonna újrahasznosított anyagból készülő WC-papírnál kimutatható környezeti előnyök:

  • 80%-kal csökken a megújuló erőforrások felhasználása, amivel 4 060,9 kg faanyagot lehet megtakarítani.
  • 38%-kal csökken a vízhasználat, ami 50,63 m3 vízmegtakarítást jelent.
  • 404,50 kilogrammal lesz kevesebb a széndioxidgáz-kibocsátás, ami az éghajlatváltozás fő okozója.

- Az EPD-elemzés megállapításai az újrahasznosított papír környezeti megtakarításaival kapcsolatban minket is meglepett - mondta Massimo Pasquini, a Lucart vezérigazgatója. - Az egy tonna papírra jutó 50 köbméternyi vízmegtakarítás azt jelenti, hogy ha gyakrabban kerülne újrahasznosított termék a bevásárlókosarakba, mondjuk, ha ugyanolyan fogyasztás mellett dupla annyi újrahasznosított WC-papírt vásárolnánk, akkor a megtakarított vízmennyiséggel kétezer olimpiai úszómedencét lehetne feltölteni, ami elképesztő mennyiség - ismertette.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ez egy nagyra törő, de abszolút megvalósítható célkitűzés: az eléréséhez egy európai szinten összehangolt szabályozási keretrendszer szükséges, amely ösztönzi az újrahasznosított termékek gyártását és értékesítését.

- Ily módon az etikus termékek is nagyobb helyet kaphatnának a boltok polcain. Nem utolsósorban pedig a közintézmények egészségügyi termékbeszerzéseiben is jelentős százalékot kaphatna a minimális környezeti hatással bíró újrahasznosított papír. Ha a szelektív hulladékgyűjtést nem követi az újrahasznosított termékek gyártása és értékesítése, akkor az valójában egy olyan tevékenység, amely semmilyen hozzáadott értéket nem teremt - összegezte Massimo Pasquini.

Fotók: Getty Images

Valami sokkal hasznosabbra cserélte a papírtörlőt

A legtöbben még mindig nem gondolnak bele, hogy a mindennapi, ártatlannak gondolt fogyasztói szokások hogyan pecsételik meg a bolygónk sorsát. Ezen csak odafigyeléssel és sok kis lépéssel lehet változtatni, például azzal, ha az ember megfigyeli, hogy a saját háztartásában mit tud tenni a hulladékképződés csökkentéséért.

Ezt is szeretjük