Ilyenek lesznek a budapesti taxik

Bankkártyával is lehet majd fizetni

A rendelet idén szeptember 1-től lép életbe.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Új rendelet lép életbe szeptember 1-jével a taxiközlekedésre vonatkozóan. A Fővárosi Közgyűlés által hozott szabályozás a járművek kötelező paramétereit és a szolgáltatás árát határozza meg.

A járművek megfelelési vizsgálatát a Budapesti Közlekedési Központ végzi el. A rendelet továbbá tartalmazza a viteldíjra, a külső megjelenésre, valamint a műszaki követelményekre vonatkozó elvárásokat.

A díjszabásra vonatkozó szabályok

A személyi taxik szolgáltatási díjának mérése kizárólag egy viteldíjmérő készülékkel, a taxaméterrel lehetséges. A díjszabás is előre meghatározott paramétereken alapszik, nevezetesen az egységes alapdíj 450 forint lesz, majd ehhez adódik hozzá a 280 forintos egységes kilométerenkénti és a 70 forintos egységes percenkénti díj.

A taxisnak biztosítania kell az autóban az egységes tarifatájékoztatót a műszerfalon és a hátsó ajtó ablakán, olvashatóan, valamint a panaszok megtételéről szóló tájékoztatót is kötelező elhelyeznie. Ezen kívül dohányzási tilalomra vonatkozó figyelmeztetést is ki kell raknia jól látható helyre a taxisnak.

Fizetési lehetőségek

A rendelet azt is meghatározza, hogy minimum két típusú bankkártya elfogadására alkalmas terminált kell a sofőrnek biztosítania az utasok számára. Kötelezően téli gumit kell használniuk a taxisoknak az október 15-től és március 15-ig tartó időszakban, továbbá március 15-től október 15-ig működőképes légkondicionáló is szükséges az autókba.

Külső megjelenés

A taxirendelet az autó külsejére vonatkozó előírásokat is tartalmaz. Sárga alapon fekete felirattal ellátott taxikkal veheti igénybe az utazni vágyó a szolgáltatást. Az autókon egységes, védjegyoltalom alatt álló szabadjelző készülékeket helyeznek majd el, valamint a kocsi oldalán fekete négyzetes sáv, taxipepita lesz látható. A külsővel kapcsolatos elvárásokhoz még hozzátartoznak a taxiengedélyre vonatkozó, tarifatájékoztató, a használható bankkártyára vonatkozó matricák, melyeket jól látható helyen kell felragasztani.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

További elvárások

Az autó hátsó lökhárítóján például el lehet helyezni meghatározott méretű és helyzetű reklámfelületet, de ennek a felhasználásához előzetes közlekedésszervezői jóváhagyás szükséges. A Budapesti Közlekedési Központ honlapján műszaki elvárásokra vonatkozó szabályozás is olvasható, ami 2015. július 1-től lép életbe.

A rendelet értelmében a 15 évnél idősebb járművet 2014. január 15-ig, a 15 éves gépkocsit 2014. december 31-ig, a 10 és 15 év közötti autót 2015. június 30-ig és a 10 évesnél fiatalabb autót maximum a tizedik év december 31-ig lehet használni.

Ezt is szeretjük