Külön jelölni kell a fotón, ha retusáltak rajta: az influencerekre is vonatkozik az új szabály Norvégiában
Norvégiában már nem lehet akárhogy reklámozni a termékeket, még az influencereknek sem.

GettyImages-967113606
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tökéletes bőr, hibátlan alak és hófehér mosoly - ez az, amivel nap mint szembetalálja magát az ember, ha valamilyen közösségimédia-felületen böngészik.

Könnyű mondani, hogy ezek az elképesztően szép emberek márpedig nem befolyásolják saját testképünkről alkotott véleményünket, de ez egyáltalán nem így van. A social média platformjain megjelenő fotók főleg a gyermekek és a serdülők lelki világára hatnak, de természetesen a többi korosztály tagjai sem kivételek.

Törvény fogja szabályozni Norvégiában a képfeltöltéseket

Éppen ezért Norvégiában nemrég a törvényhozók megszavazták a legutoljára 2009-ben módosított reklámtörvény kiegészítését, amibe nemsokára belekerül az a kitétel is, hogy bizony többek között az influencereknek a promóciós anyagokhoz készített fényképeik alatt már azt is külön jelezniük kell, hogyha valamilyen szépítő filtert használtak a feltöltéskor. Ez ugyanúgy vonatkozik a norvég reklámanyagokra is, tehát cégeket és márkákat is érint a változtatás.

GettyImages-846334248

Az elképzelés szerint majd tételesen fel kell sorolniuk a "kijavított" testrészeket, valahogy így: vastagabb ajkak, nagyobb szemek, vékonyabb csípő. Maga Norvégia királya fogja deklarálni a hatályba lépés pontos időpontját, és még az is elképzelhető, hogy apróbb módosításokat végeznek a törvény szövegezésében, mert egyesek szerint nem teljesen egyértelmű, hogy mi minősül olyan képkorrekciónak, ami a valóságtól eltérő megjelenést ad a képen szereplő illetőnek. 

Külön érdekesség, hogy Norvégiában ez a szabályozás csak a norvég állampolgárokra, lakosokra vonatkozik, tehát az országban megjelenő külföldi tartalmaknál nem teszik kötelezővé a retusálás jelölését. Akárhogy is, az északi ország így szeretne harcolni az önképzavar kialakulása ellen.

A cikk az ajánló után folytatódik

A norvég gyermek- és családügyi minisztérium által kiadott közleményben számos kutatást gyűjtöttek össze ezen hatásról, például elborzasztó tény, hogy a fiatal lányok körében a 3. leggyakoribb elhalálozási okként az anorexia jelenik meg.

A bejelentést pozitívan fogadták, több influencer is egyetértését fejezte ki - úgy tartják, már éppen ideje volt elkezdeni megmutatni az igazságot.

10 hihetetlen fotó, ami megmutatja, hogy vernek át az Instán a tökéletes nők

Ezek a képek nagyon jól megmutatják, hogy mennyire nem a valóságot látni általában az Instagramon. Durván retusált posztokat mutatunk.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük