Külön jelölni kell a fotón, ha retusáltak rajta: az influencerekre is vonatkozik az új szabály Norvégiában

Norvégiában már nem lehet akárhogy reklámozni a termékeket, még az influencereknek sem.

GettyImages-967113606

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Tökéletes bőr, hibátlan alak és hófehér mosoly - ez az, amivel nap mint szembetalálja magát az ember, ha valamilyen közösségimédia-felületen böngészik.

Könnyű mondani, hogy ezek az elképesztően szép emberek márpedig nem befolyásolják saját testképünkről alkotott véleményünket, de ez egyáltalán nem így van. A social média platformjain megjelenő fotók főleg a gyermekek és a serdülők lelki világára hatnak, de természetesen a többi korosztály tagjai sem kivételek.

Törvény fogja szabályozni Norvégiában a képfeltöltéseket

Éppen ezért Norvégiában nemrég a törvényhozók megszavazták a legutoljára 2009-ben módosított reklámtörvény kiegészítését, amibe nemsokára belekerül az a kitétel is, hogy bizony többek között az influencereknek a promóciós anyagokhoz készített fényképeik alatt már azt is külön jelezniük kell, hogyha valamilyen szépítő filtert használtak a feltöltéskor. Ez ugyanúgy vonatkozik a norvég reklámanyagokra is, tehát cégeket és márkákat is érint a változtatás.

GettyImages-846334248

Az elképzelés szerint majd tételesen fel kell sorolniuk a "kijavított" testrészeket, valahogy így: vastagabb ajkak, nagyobb szemek, vékonyabb csípő. Maga Norvégia királya fogja deklarálni a hatályba lépés pontos időpontját, és még az is elképzelhető, hogy apróbb módosításokat végeznek a törvény szövegezésében, mert egyesek szerint nem teljesen egyértelmű, hogy mi minősül olyan képkorrekciónak, ami a valóságtól eltérő megjelenést ad a képen szereplő illetőnek. 

Külön érdekesség, hogy Norvégiában ez a szabályozás csak a norvég állampolgárokra, lakosokra vonatkozik, tehát az országban megjelenő külföldi tartalmaknál nem teszik kötelezővé a retusálás jelölését. Akárhogy is, az északi ország így szeretne harcolni az önképzavar kialakulása ellen.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A norvég gyermek- és családügyi minisztérium által kiadott közleményben számos kutatást gyűjtöttek össze ezen hatásról, például elborzasztó tény, hogy a fiatal lányok körében a 3. leggyakoribb elhalálozási okként az anorexia jelenik meg.

A bejelentést pozitívan fogadták, több influencer is egyetértését fejezte ki - úgy tartják, már éppen ideje volt elkezdeni megmutatni az igazságot.

10 hihetetlen fotó, ami megmutatja, hogy vernek át az Instán a tökéletes nők

Ezek a képek nagyon jól megmutatják, hogy mennyire nem a valóságot látni általában az Instagramon. Durván retusált posztokat mutatunk.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük