Eddig ismeretlen gerinces állatfajt fedeztek fel: úgy néz ki, mint egy apró sárkány

Egy teljesen új fajt fedeztek fel a napokban, az aprócska lény nagyon hasonlít egy kis sárkányra.

GettyImages-1174101340
beauty and style
Top olvasott cikkek

Új gekkófajt fedeztek fel egy lakatlan szigeten az ausztráliai Queensland állam területén, a kis állat úgy néz ki, mint egy apró sárkány - írta a The Guardian című brit napilap online kiadása.

A gekkóra az észak-queenslandi Mackay városától ötven kilométerre található, zord Scawfell-szigeten bukkant rá Conrad Hoskin ökológus egy fügefákkal és páfrányokkal borított, sziklás élőhelyen.

Új gekkófajt találtak

Hoskin a Phyllurus fimbriatus latin nevet adta a hüllőnek, amely a gyík farka körül található tüskékre utal. Magyarul Scawfell-szigeti levélfarkú gekkónak hívják a húsevő állatot, amely az orrától a farkáig 15 centiméter hosszú.

A kutató elmondta: a levélfarkú gekkók foltos kőzethez hasonlítanak, a farkukon apró, fehér csíkokkal. Hoskin szerint a hüllő olyan, mint egy kis sárkány. Az ökológus mintegy harminc példányt látott belőle a kutatása során. Becslése szerint az újonnan felfedezett gekkó kevesebb mint egy négyzetkilométeres területen él.

- Csak Scawfell legnedvesebb, esőerdős, sziklás zugaiban található meg - magyarázta. A zord sziget partjait gránitsziklák szegélyezik, míg a meredek hegyoldalakat esőerdők borítják.

- A gyík nem bírja a sziget legnagyobb részén uralkodó forróságot - nagyon jó menedéket kell találnia a hőség és a szárazság elől - tette hozzá a kutató.

Hoskin szerint a gekkó napközben valószínűleg sziklák alatt húzódik meg, éjszaka pedig előbújik, hogy rovarokra, pókokra és kisebb gekkókra vadásszon. Az ökológus úgy véli, hogy a Scawfell-szigeti levélfarkú gekkó lehet az egyik utolsó, eddig még felfedezetlen gerinces Ausztráliában.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Az ország elég jól feltérképezett terület, ezért izgalmas, amikor egy nyilvánvalóan új, nagy élőlényt - például egy gyíkot, békát vagy madarat - fedeznek fel napjainkban - mondta.

A Scawfell-sziget a South Cumberland Islands Nemzeti Park részeként védett területnek számít, de a levélfarkú gekkót ez nem óvja meg az olyan veszedelmektől, mint a tűz és az invazív fajok jelentette konkurencia.

Olvass tovább, mert ilyen furcsa halat még sosem láttál!

Új fajt fedeztek fel a napokban a kutatók, egy különleges, vak barlangi halat, aminek még egy szarvszerű kinövés is található a fején.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük