Új főemlősfajt fedeztek fel a kutatók - Máris súlyosan veszélyeztetettnek nyilvánították
Már régóta gyanították, hogy Mianmarban él egy eddig azonosítatlan emlősfaj.

langur
beauty and style
Top olvasott cikkek

A karcsúmajomformák egy új faját azonosították a kutatók Mianmar távoli erdőségeiben, ám a felfedezés örömét beárnyékolja, hogy természetes élőhelyeinek elvesztése és vadászata miatt a faj már most a súlyosan veszélyeztetettek közé tartozik.

A Trachypithecus popát, amely nevét az élőhelyéül szolgáló Popa-vulkánról kapta, a szeme körüli szemüvegszerű foltokról és szürkés bundájáról lehet megismerni - írja a BBC hírportálja.

Már régóta sejtették, hogy él ezen a területen egy azonosítatlan faj

A vadon élő majmok ürülékén végzett DNS-vizsgálatok alapján a kutatók régóta gyanították, hogy Mianmarban él egy eddig azonosítatlan langurfaj, ám nehéz volt erre bizonyítékot találni. A szakemberek most London, Leiden, New York és Szingapúr természettudományi múzeumaiban őrzött példányokat vizsgálták meg. A Burmába érkezett első felfedezők számos majmot begyűjtöttek, amelyeket azonban soha nem vetettek alá alapos elemzésnek.

A kutatók DNS-t vontak ki a múzeumi példányokból, és lemérték többek között a farkuk és fülük hosszát, majd az eredményeket összevetették a vadon élő populációk egyedeinek méreteivel. Ezek alapján azonosították az új fajt, a Trachypithecus popát, amely kizárólag az ország középső részén elterülő erdőkben fordul elő. Többségük a Popa-vulkán lejtőin fekvő vadvédelmi területen él.

A cikk az ajánló után folytatódik

A genetikai vizsgálatok szerint a Trachypithecus popa fejlődése nagyjából egymillió évvel ezelőtt vált el a többi ismert főemlősfajétól. A Flora and Fauna International nevű természetvédelmi csoport munkatársa, Frank Momberg szerint a faj tudományos leírása segíteni fogja a megóvására irányuló erőfeszítéseket. A szakember szerint a Trachypithecus popa már most a súlyosan veszélyeztetett fajok közé tartozik, és kihalás fenyegeti, ezért muszáj megvédeni a még megmaradt populációját és a helyi közösségekkel, valamint a magánszektorral együttműködve biztosítani a jövőjét.

Veszélyt jelent rájuk a vadászat

A faj egyedeinek száma mindössze 200-250 között mozog. Az állatok négy elszigetelt populációra oszlanak. A göttingeni német főemlőskutató központ munkatársa, Christian Roos szerint a Trachypithecus popára az előhelyeinek elvesztése és a vadászat jelent fenyegetést.

- A vadászat nagy probléma, ám súlyosabb gondot jelent, hogy az állatok élőhelye szinte teljesen eltűnt, összezsugorodott, részekre töredezett, és a részek elszigetelődtek egymástól az emberi terjeszkedés miatt - jegyezte meg a szakember. Az elmúlt évtizedben Mianmar nemzetközi együttműködésbe kezdett kutatókkal, ami számos új faj, köztük hüllők és kétéltűek felfedezéséhez vezetett. Egy új főemlősfaj felfedezése azonban ritkaságnak számít.

Ezeket az állatokat nem egyszerű lefotózni: lélegzetelállító képeket készített róluk a férfi

A vadállatok fotózása nem könnyű feladat. Csodálatos képek születtek.

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük