150 ezer forintra bírságolhatnak, ha megszeged a fontos szabályt szilveszterkor

Évről évre sokan petárdáznak és tűzijátékoznak szilveszterkor. Hasznos tanácsokat adott a rendőrség, hogy ne történjen kellemetlenség.

szilveszter-2020
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szilveszter előtti időszakban szinte minden bevásárlóközpont parkolójában megvásárolhatók a rakéták, tűzijátékok és más pirotechnikai eszközök. Annak érdekében, hogy az év utolsó napja is biztonságban teljen, nem szabad megfeledkezni az ilyen termékek biztonságos használatára vonatkozó előírásokról sem. Fogadd meg a rendőrség tanácsait, hogy épségben és nyugalomban köszönthesd az új évet!

A tűzijátékokat csak hatósági engedéllyel rendelkező kereskedelmi egységeknél szerezd be, ahol szakszerű felvilágosítást adnak azok működtetésével kapcsolatban. Ne próbáld megváltoztatni azok csomagolását, működési mechanizmusát! Mindig tartsd be a használati utasításban szereplő előírásokat. Fokozottan figyelj a saját és mások testi épségére, vagyontárgyaira is!

A nagy hatóanyagú termékeket ebben az időszakban is csak szakképzett, felhasználási engedéllyel rendelkező pirotechnikus vásárolhatja meg. Csak szabadon árusítható terméket vegyél megbízható forgalmazótól! Az elhasznált tűzijáték-dobozokat, -telepeket helyezd a hulladékgyűjtőbe. A házi kedvenceket megriaszthatja a zaj, ezért nem árt, ha elkerített, zárt helyen vészelik át az ünneplés időszakát.

Mikor számíthatsz büntetésre?

A rendőrség minden évben szigorúan ellenőrzi a rendelet betartását. Azokkal szemben, akik petárdát jogosulatlanul birtokolnak vagy használnak fel, szabálysértési eljárás indul, és komoly pénzbírság szabható ki rájuk. A szabálysértési törvény a következő esetekben szankcionál.

Engedély nélküli pirotechnikai tevékenység 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Legálisan december 28-án este hattól január 1-jén reggel hatig tűzijátékozhatsz. Aki a pirotechnikai termékek előállítására, forgalmazására, tárolására, szállítására, felhasználására, megsemmisítésére, birtoklására vonatkozó előírásokat megszegi, szintén 150 ezer forintig terjedő pénzbírságra számíthat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Azt a pirotechnikai terméket, amelyre a fentiekben meghatározott szabálysértést elkövették, el kell kobozni. A fel nem használt, vagy hibás, 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket a vevőnek 2020. január 6-ig vissza kell szállítani a forgalmazónak, aki ezt köteles térítésmentesen visszavenni.

Fotók: Getty Images

Másnaposság ellen, ébredéstől lefekvésig

Nemcsak az elfogyasztott alkohol mennyisége befolyásolja azt, hogy ki mennyire érzi magát a buli másnapján kótyagosnak: aki egyáltalán nem szokott inni, akár egy pohár bortól is ébredhet kínzó fejfájással.

Ezt is szeretjük