Milliós büntetést is kaphat, aki megszegi: az egész országban tűzgyújtási tilalmat rendeltek el
A tavaszias, csapadékmentes, szeles időjárás miatt az országban fokozott tűzveszély alakult ki.

tuz
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szerdától az ország teljes területére kiterjesztették a tűzgyújtási tilalmat az illetékes hatóságok, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal - Nébih - felhívja az emberek figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, az erdőtüzek 99%-át ugyanis emberi mulasztás okozza. A tűzgyújtási tilalmat megszegőkre a hatóságok a körülményektől függően tízezer forinttól akár milliós nagyságrendű összegig szabhatnak ki büntetést.

A Nébih közölte, hogy az elmúlt időszak átlagosnál melegebb időjárása miatt az elmúlt egy hétben a keleti országrészben már életbe lépett a tűzgyújtási tilalom, majd az ország nyugati felében is indokolttá vált elrendelése. Az elmúlt két hét tavaszias időjárása, valamint a csapadékmentes, szeles időjárás miatt az ország teljes területén - különösen a parlag és legelőterületeken, valamint az azokkal határos erdőterületeken - fokozott tűzveszély alakult ki.

Így az elmúlt napokban is szélsőségesen magas volt az erdő- és vegetációtüzek száma a tájékoztatás szerint: február közepe óta mintegy kétezer erdő- és vegetációtűz keletkezett, melyek több mint kilencezer hektár fával borított és mezőgazdasági területet érintettek.

Hol tilos tüzet gyújtani?

A tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok kétszáz méteres körzetében, ideértve a térképen jelölt területeken található tűzrakóhelyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is. A Nébih figyelmeztet, hogy a tűzgyújtási tilalom alá eső területeken kiemelten fontos a korlátozó előírások betartása. Az aktuális tűzgyújtási tilalomról a www.erdotuz.hu és a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térkép segítségével tájékozódhatnak az érdeklődők.

Ezt is szeretjük