Fényes tűzgömb haladt el Magyarország felett: látványos felvétel készült róla
Hétfőn este egy lassú, ám nagyon fényes tűzgömb tűnt fel Magyarország felett.

tűzgömb-magyarország-borító
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarországon sem ritkák a különleges szépségű égi jelenségek - amik a legtöbbször hullócsillagok -, ám ezek főként a nyári időszakban figyelhetők meg. Idén azonban a február is hozott egy kis meglepetést a csillagászat szerelmeseinek: fényes és lassan haladó tűzgömböt figyeltek meg az országban.

A hírről a Magyar Meteoritikai Társaság számolt be, akik leírták, hogy hétfőn este 19:52-kor kapták lencsevégre a jelenséget az általuk üzemeltetett Magyar Tűzgömbkamera Hálózat eszközei. 

Fényesen ragyogott a tűzgömb

A fehér színű, szokatlanul lassan mozgó tűzgömb a bajai, bükki és győri teljes égbolt kamera állomásainak felvételén is jól látszott. A bükki, déli irányba néző teljes égbolt állomás ( AMS92 ) kameráján a Nagy Kutya ( Canis Major) csillagképben tűnt fel, a fényes Sirius csillag mellett, ugyanekkor a bajai allsky állomás ( AMS78 ) északra néző kamerája már az Oroszlán ( Leo ) csillagképben látta. Ez azt jelenti, hogy a fényes meteor valahol a két kamera közötti magyar légtérben tűnhetett fel.

A bajai kamera felvétele.
A bajai kamera felvétele.
Fotó: Magyar Meteoritikai Társaság

Az elért legnagyobb fényessége miatt valószínűsítik, hogy a tűzgömb teljes anyaga elégett, elporladt a magaslégkörben. A tűzgömb olyan meteor, melynek fényessége eléri vagy meghaladja a -5 magnitúdót, vagyis a Vénusz fényességét. A bolygón légkörébe érkező meteorok közül átlagosan minden ezredik számít tűzgömbnek, ezek azonban csak nagyon ritkán érik el a felszínt, a legtöbb már a levegőben elég vagy felrobban. A február 7-i tűzgömbről egy nagyon látványos videót is találsz itt.

Képeken 9 elképesztő méretű meteor, ami a Földbe csapódott

Többtonnás meteorok csapódtak a Földbe az évezredek alatt, amik között vannak igazi óriások is.

(Borítókép forrása: Magyar Meteoritikai Társaság / a bükki kamera felvétele)

Ezt is szeretjük