Tűzgömbnek hitték a látványos égi jelenséget, kiderült, hogy egész más volt: videó is készült róla
A csillagászok szerint nem természetes jelenségről van szó, emberi tevékenység állhat a háttérben.

kémműhold
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a hullócsillagok időszakának általában mindenki augusztus végét tartja, az év más időpontjaiban is előfordulhatnak meteorok által okozott fényjelenségek. Ilyen volt idén októberben a Mátrában megfigyelt tűzgömb is, ami a Vénusznál is fényesebben ragyogott.

Október 20-án, a hajnali órákban az Egyesült Államok közép-nyugati részén is hasonló jelenségre lettek figyelmesek az ott élők, hiszen egy hatalmas fénycsóva tűnt fel az égen, és ezt többen videóra is vették, sokaknak azonban gyanús volt a közösségi oldalakon az elhaladó objektum, hiszen nem hasonlított tűzgömbre.

Ez állhatott a háttérben

Az emberek találgatásokba kezdtek, hogy mi is lehetett ez, sokan még az idegenek érkezését sem zárták ki, de a leglogikusabb magyarázat szerint azért nem hasonlított egy tűzgömbhöz, mert valójában egy, a légkörben elpusztuló orosz kémműhold okozhatta a fénycsóvát. Jonathan McDowell, a Harvard csillagásza szerint a Michiganben észlelt eseményt a Kosmos-2551 műhold okozta, aminek a számítások szerint pontosan ebben az időpontban kellett elhaladnia a terület felett.

A Kosmos-2551 egy osztályozott katonai felderítő műhold, amelyet szeptember 9-én indítottak az orosz Plesetsk Cosmodrome-ból. Bár az orosz szakemberek kevés adatot közöltek az objektumról, azt mégis bejelentették, hogy sikeres volt a felszállása és a telepítése is. Ahogy azonban a műhold elérte az űrt, úgy tűnt, valami nincs rendben vele, és a műholdkövető berendezések szerint ahelyett, hogy pályára állt volna, fokozatosan ereszkedett vissza a Föld felé. McDowell szerint 99%-os bizonyossággal kijelenthető, hogy a Kosmos-2551 kudarc volt, és visszaesett a légkörbe, ahol tűzgömbként égett el. Bár súlyra nagyjából akkora lehetett, mint egy nagyobb zongora, szerencsére nem érkezett arról hír, hogy bárhol lezuhant volna, valószínűleg minden darabja még elégett a levegőben.

Képeken 9 elképesztő méretű meteor, ami a Földbe csapódott

Többtonnás meteorok csapódtak a Földbe az évezredek alatt, amik között vannak igazi óriások is.

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük