Tutanhamon, a 9 éves gyerekfáraó lenyűgöző története: véletlenül találták meg a sírját

Korán került trónra Egyiptom legismertebb fáraója.

maszk3

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mindenki ismeri a maszkot, és mindenki ismeri a nevet: Tutanhamon fáraó, nem túlzás ezt mondani, Egyiptom legismertebb fáraója, még ha személy szerint nem is ő volt, aki uralma alatt irányított.

Kevesen tudják ugyanis, hogy az időszámításunk előtti 14. századi egyiptomi uralkodó milyen fiatalon került a birodalom élére. Mindössze 9-10 éves volt, így, kiváltképp eleinte, mások vezették a birodalmat helyette: Horemheb és Ay, két későbbi fáraó, utóbbi szintén családtag.

Tutanhamon, a gyermekfáraó

Tutanhamon Ahet-Aton városában nőtt fel. A 18. dinasztia tagjaként, Ehnaton - Noferheperuré - és Nofertiti gyermekeként, III. Amenhotep és Tije unokájaként, Juja és Tuja dédunokájaként jött a világra. Nofertiti helyett egyesek inkább Kiát, Ehnaton másodfeleségét nevezik meg Tutanhamon anyjaként, de több egyéb lehetőség is felmerült anyja kilétére. Az egyik szerint Tije mégsem a nagyanyja, hanem az édesanyja volt. Erre utaló jel volt, hogy Tije hajtincsét megtalálták a fáraó sírjában, de mivel más családtagok egy-egy tárgya is belekerült, ez nem lehetett mérvadó. Egy Meritré nevű illetőben ugyancsak feltételezték Tutanhamon anyját, de ez a lehetőség is bizonytalan. Lehetséges ugyanis, hogy inkább II. Amenhotep anyját fedte a király anyja kifejezés a bizonyos szkarabeuszon, melyen Meritrét említik.

Tutanhamon nem örvendett jó egészségnek, hiszen családon belül köttetett házasság gyümölcse volt, és felmenői között is gyakori volt a közeli rokonok, akár testvérek házassága. Ezzel igyekeztek megvédeni a vérvonal tisztaságát, és nem tudhatták, hogy ez biológiailag milyen katasztrofális hatásokkal jár. Tutanhamon is saját húgát, féltestvérét, Anheszenpaatont vette el.

A fáraóról több rekonstrukció is született. A fenti képen balra a National Geographic rekonstrukciója látható, középen és jobbra pedig a hasonló, de sokkal kevésbé tetszetős, egyébként közfelháborodást keltő, realisztikusabb verzió az Imperial College London szakembereitől. Utóbbiak szerint kerekded csípő és mellek, deformált láb, nem túl rendezett fogsor jellemezte a fáraót, hormonális problémák, valamint Köhler-csontbetegség miatt, melyek a családon belüli házasodás eredményének tudhatók be. Tutanhamon egyébként epilepsziás is lehetett.

Gyermek a trónon

Ehnaton elhunyta után Szemenhkaré került a birodalom élére, ám őt is hamar utolérte a halál, ezért került a fáraó fia oly fiatalon trónra. Ha Ehnatonnak nem lett volna fia, Horemheb kapta volna meg a trónt, aki egyébként hadvezér volt. Így adódott, hogy a gyermekfáraó helyett javarészt ő határozott, illetve Ay, aki pedig a nagymama, Tije testvére, és főpap is volt. Tutanhamon után egyébként mindketten fáraói pozícióba kerültek.

Tutanhamon uralkodása

Tutanhamon Tutanhaton néven született, ami annyit tesz, Aton isten élő képe. Uralkodóként maga változtatta meg nevét Tutanhamonra, mert apja, Ehnaton, az egyiptomiak körében népszerűtlen módon, az Amarna-reform keretében bevezette az egyistenhitet, Aton napistenét. Miután meghalt, lerombolták szobrait, nevét törölték a királyok listáiról, visszahozták a többistenhitet, és eltöröltek egyéb változtatásokat - érthető, hogy a fiatal fáraó nem akarta a Tutanhaton nevet viselni. Felesége, egyben húga szintén nevet változtatott ekkor, Anheszenamonra. A fáraó és felesége ezzel is jelezték a korábbi isten, Ámon visszahelyezését a hitvilágban őt megillető helyre Atonnal, a napistennel szemben.

Miután a trónra került, Horemheb és Ay tehát visszahozták a többistenhitet, melyet a kor legfontosabb dokumentuma, a Restaurációs sztélé sorai rögzítettek. Ettől kezdve Egyiptom kezdte visszanyerni régi egységességét. Áttették az uralkodói székhelyet Memphiszbe, és Théba lett Egyiptom új vallási fővárosa. Mivel Horemheb hadvezér volt, Tutanhamon idején többet foglalkoztak a külügyekkel, mint korábban, több területet el-, illetve vissza is foglaltak, Núbiában pedig megerősítették az egyiptomi hatalmat.

Tutanhamon trónja.
Tutanhamon trónja.

Tutanhamon idején több építkezés is zajlott Thébában, Kawában és Farasznál is. Ő díszíttette Luxor templomában III. Amenhotep oszlopcsarnokát, illetve saját arcvonásait viselő szfinxet állíttatott annak belső udvarán.

A fáraó, hiába nem volt erős, részt vett hadjáratban is, és maga is harcolhatott. Ekkor 19 éves volt. Feltételezések szerint itt szerezhette sebét, mely később a halálát okozta. Múmiáján több sérülés felfedezhető. Vizsgálatok szerint maláriában is szenvedett, ami ugyancsak lehetett a halál oka. Más feltételezések szerint vadászbaleset, vagy sarlósejtes anémia, azaz vérszegénység vetett véget életének. Halálával kihalt a 18. dinasztia férfiága. Feleségével, illetve húgával Tutanhamonnak nem született olyan gyermeke, aki életben maradt volna, sírjában két elhunyt leánycsecsemő múmiájára bukkantak.

Véletlenül fedezték fel a sírját

November 8-tól kiállítás nyílik Budapesten, mely Tutanhamon egyiptomi fáraót, tárgyait és sírkamráját tárja a közönség elé. Addig is képösszeállításunk kíséretében elmeséljük, hogyan leltek Egyiptom legismertebb, szeretett fáraójának sírkamrájára.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük