Nagyon máshogy nézett ki a szfinx, mint ma: ritka fotókon, milyen volt 100 évvel ezelőtt

Réges-régi fotókon a szfinx, mely egykori állapotában meglepően más volt, mint ma.

covkep

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Büszkén és tekintélyt parancsolóan nyújtózik el a gízai piramisok szomszédságában a nagy szfinx, mely 4500 éve épült, körülbelül az i. e. 26. században, Hufu vagy Hafré idején. Építése az Óbirodalom IV. dinasztiájának korára tehető.

Egy másik elmélet egyébként 12-13 ezer évesnek mondja a szfinxet, mivel oldalán vízmosás nyomai lelhetők fel, és az ehhez szükséges víz abban az időben lehetett jelen, i. e. 8000-től kezdve elindult a sivatagosodás. Bármelyik kormeghatározás a helytálló, tény, hogy a szfinx sokat változott mostanáig.

Volt, hogy szinte ki sem látszott

A szél révén a szfinxet története során többször ellepte a homok, ezért többször ki kellett azt ásni, megtisztítani. 

A régen színesre festett szfinx már az ókorban homok alá került, az i. e. 14. században. A középkorban szinte mindvégig csak a feje látszott ki a földből. Caviglia volt az első újkori kiásója 1818-ban, ám 1886-ban újfent neki kellett veselkedni a homok fogságába került építmény kiszabadításának. Ekkor Gaston Maspero vezetésével zajlottak a munkálatok. Nem telt bele száz év, 1925-26-ban újabb kiásásra volt szükség, ekkor Baraize francia építész vezetésével. Mivel ekkor a homokhordalék ellen már biztosítva lett, azóta, közel további száz esztendővel a kiszabadítása óta nem lepte el újra a homok.

Története során többször tatarozták. Első felújítására még az i. e. 14. században került sor, később, mint írásos feljegyzések mondják, Kheopsz idején újfent renoválták, akkor a szfinx fejkendőjét kellett helyreállítani. A 20. században utolsó kiszabadítója, Baraize csapata is végzett rajta restauráló munkálatokat, 1925-26-ban.

Régi fotók a szfinxről

A ritka, régi felvételeken olykor nyakig homok alatt, olykor töredezetten láthatjuk a piramisok őrzőjét, a szfinxet.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A szfinx mai képe: Getty Images.

Ezt is szeretjük