Egy bot és némi napsütés kellett a piramisépítőknek: így lett majdnem tökéletes a gigászi építmény

Sokszor bonyolult eszközöket sejtenek a piramisépítések mögött, de ez rém egyszerű volt.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ókori egyiptomi kultúra rejtélyei számtalan kérdést vetnek fel, köztük az egyik legnagyobb, hogy miként építhették a gigantikus, már-már tökéletes vonalakkal, arányokkal és szögekkel rendelkező, észak, dél, kelet és nyugat irányait tökéletesen belövő piramisaikat. Úgy tűnik, született egy feltételezés, mi lehetett a modern műszerek pontosságát adó eszközük.

Mondhatnánk, bot egyszerűségű eszköz volt, merthogy, feltételezik, valóban egy botot hívtak segítségül a piramisépítők, illetve a napsütést, melyből azon a tájon, tudjuk, nincs hiány.

A bot és a napsütés eszköze

Évtizedek áldozatos régészeti munkája után kicsit megmosolyogtató kilyukadni egy ilyen, rém egyszerű megoldásnál, de úgy is nézhetjük, az egyiptomiak találékonysága, fejlett tudása, kreativitása tükröződik a bot és a napsütés segítségül hívásában, ami végtére is fantasztikus felismerés a kutatók részéről.

Glen Dash, mérnök és archeológus fejéből pattant ki az ötlet, hogy az építők a napsütés és egy bot segítségével dolgozhattak ezzel a precízséggel. Modellezték, hogyan járhattak el. A 2016-os napéjegyenlőség idején egy botot szúrtak a földbe, és azt figyelték meg, hogyan vetül a bot árnya a talajra. 

- Megnéztük, merre mutat az árnyékának hegye. Azt láttuk, hogy tökéletes északnyugati irányban állt - magyarázta az eredményeket Dash.

A mérnök-archeológus hozzátette, hogy ez csak egy hipotézis, és természetesen az egyiptomi építészeknek még jó néhány eszközük lehetett, melyeket egyelőre nem leplezett le a modern kor tudománya.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Különös módon egyetlen olyan írásos leletre sem bukkantak eddig, mely a piramisépítés mikéntjét írta volna le. Annál is inkább furcsa ez, mert a piramisok rendkívül meghatározó építményei voltak az ókori Egyiptomnak. Éppen ilyen lényeges építészeti elveket ne foglaltak volna írásba? Vajon miért? Talán, mert kivételes tudást láttak benne, vagy, mert utánozhatatlanok akartak lenni? Esetleg egy több évezrede felfedetlen titkot akartak örökre megőrizni? Idővel kiderülhet.

Ezt is szeretjük