Csoda, hogy így néz ki 3500 év után: Tutanhamon sírjának egyik legérdekesebb lelete

A legismertebb fáraó gazdag sírjában meglepő leleteket találtak.

GettyImages-10149304
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

1922-t írtak, amikor a régész Howard Carter feltárta Tutanhamon fáraó (i. e. 1342 körül - i. e. 1324) sírját a Királyok völgyében. 

Csaknem húsz évvel korábban, mintegy 50 méterre a király sírjától különleges jelre bukkantak, amely fontos iránymutató volt Tutanhamon sokat keresett nyughelyének megtalálásában. Földbe ásott edényekre leltek, amelyeket a fáraó nyugalomra helyezői hagyhattak hátra.

Tutanhamon temetőinek virággallérjai

A kerámiaedényekbe tömve különös gallérokat fedeztek fel, melyek nem hétköznapi viseletnek bizonyultak: a búcsúztató ceremónián viselhették őket azok a személyek, akik részt vettek a balzsamozásban és a temetésben.

GettyImages-1198404835
Fotó: Sepia Times / Getty Images Hungary

Erről az is árulkodik, hogy az edényekben mumifikálás közben használt anyagok, vászonszövet és nátronzacskók is előkerültek. Törött edényekre is leltek bennük, amelyek a halotti lakomából maradhattak hátra. Végül a király nevével ellátott sárpecsétek is felütötték a fejüket az ásatás során.

GettyImages-1198404807
Fotó: Sepia Times / Getty Images Hungary

A gallérokat papiruszra erősített virágszirmok és virágok, levelek, bogyók és kék fajanszgyöngyök váltakozó sorai alkották. Vászonkötő segítségével rögzítették őket viselőik nyakába. Tutanhamon eltemetőinek gallérjai olyan fantasztikus épségben maradtak meg, hogy utólagos elemzések során azonosítani lehetett rajtuk a különböző növényfajtákat. Olívaleveleket, búzavirágokat, nadálytőbogyókat és mákgubókat is felismertek bennük.

A királyi sírból is kerültek elő pompás nyakdíszek, amelyek a fáraói kincsek közül a legérdekesebbek közé sorolhatók. Tutanhamon legbelső koporsójában nem kevesebb mint hat pazar gallérra bukkantak. Ezek végét sólyomfejek díszítik, a képen látható is köztük volt.

GettyImages-53073921
Fotó: Ethan Miller / Getty Images Hungary

A széles gallér 11 aranyból készült fő részből áll, valamint egy ellensúly is tartozik hozzá. Gyöngyei csőszerűek, mindegyik részen nyolc sor található a színes üvegdíszből. Az üveg még egy fáraó esetében is a féldrágaköveket volt hivatott utánozni: a világoskék a türkizt, a sötétkék a lapis lazulit, a fekete az obszidiánt és piros a karneolt. A kilencedik sor virágbimbókat ábrázol.

 

A fáraó saját gallérjaiban meghatározó szín a piros, ugyanis azok széle piros szövettel volt körbekötve. Így jött létre a piros, kék, fekete és zöld színekből álló kombináció, mely színeket a kor cserépedényein is alkalmazták. A viselet feltűnő, nagyon színes és előkelő, királyi stílusú lehetett.

Az egyiptomi sírokban felfedezett festményeken egyébként gyakran szerepelnek széles, színes, ünnepi nyakdíszek, ezért a különleges viseletekben ily módon is gyönyörködhetnek az ősi egyiptomi kultúra megszállottjai.

Íme Tutanhamon családja!

A fáraó több családtagjának múmiáját is meglelték az évek során, így nagyszülei és apja mumifikált testét is.

 

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük