Titokzatos feleségével látható a trónon: Tutanhamon arany széke elképesztő beszédes
A legismertebb fáraótól rengeteg tárgyi emlék maradt fenn, de trónja mind közül kiemelkedik.

tutanhamon
beauty and style
Top olvasott cikkek

A 18. dinasztia szülötte, Ehnaton és Nofertiti gyermekeként született minden idők legismertebb fáraója, Tutanhamon, aki 9 évesen került trónra, ezért kezdetben Horemheb és Ay uralkodtak helyette. Fontos intézkedése volt az apja által egyistenhitet teremtő Amarna-reform eltörlése. Több építkezést folytatott, és hadjáratokon is részt vett. Az egyik elmélet szerint egy ilyen során szerzett sérülésbe halt bele, mások szerint a testvérházasságból való származása miatt rossz egészsége vezetett korai halálához.

Akárhogy is, rangjához képest kicsi, ámde igen gazdag sírban helyezték örök nyugalomra, melyet a Királyok völgyében, 1922. november 22-én, csaknem teljesen érintetlen állapotban fedezett  fel Howard Carter. A sírban megannyi személyes tárgy, bútorok, élelmiszerek és kocsija is benne volt, melyeket túlvilági életére helyeztek el búcsúztatói. Ezek sorában került elő a trónja is, egy igen különleges és beszédes darab, mely egy számára fontos személyt is megörökített: feleségével láthatók rajta.

Tutanhamon trónja

Tutanhamon trónját, amelyet Tutanhamon királyi trónjaként vagy Tutanhamon ceremoniális trónjaként is emlegetnek, ókori egyiptomi művészek készítették.  Tutanhamon e trónról audienciát biztosított, igazságot szolgáltatott, politikai döntéseket hozott, és gyakorolta hatalmát.

GettyImages-122317176
Fotó: Dea / S. Vannini / Getty Images Hungary

Az ókori egyiptomi világkép szerint a fáraót élő istennek tartották a földön. Nem véletlen, hogy arany trónja ennyire fenséges és szimbólumokban gazdag. A különleges darab fenséget, stabilitást, biztonságot és egyensúlyt képvisel, és egyfajta metszéspont az ég és a föld, az istenek és az emberek világa között. Már maga a bútor is jelképes erővel bír: a király ugyanis rajta ül, alattvalói pedig állva maradnak körülötte, ami egyértelműen kifejezi a kialakult társadalmi hierarchiát.

Aranylevéllel, ezüsttel, üvegpasztával és féldrágakövekkel díszített fából készült, lapis lazuli, karneol és türkiz berakások dekorálják. 100 cm magas és 54 cm széles, valamint 60 cm hosszú.A remekmű lábai oroszlánkarom alakúak, és az elülső részére oroszlánfej került. A trón hátulsó részén díszes kígyók helyezkednek el. Ezek az állatok az egyiptomi vallásban fontosak. Az oroszlán - vagy később macska - Básztet istennő jelképe. Az Ureusz kígyók a királyt védték a hiedelem szerint.

GettyImages-475597509
Fotó: Dea / A. Jemolo / Getty Images Hungary

A karokon Felső- és Alsó-Egyiptom egyesülésének szimbólumai láthatók, mint a kettős korona, ezenkívül pedig egy kobra és egy keselyű feje. A keselyű szárnyai a végtelenség jelét veszik körül. A jobb karon lévő szimbólum a fáraó eredeti nevét, Tutankhatent, a bal oldali pedig Tutanhamon megújított nevét mutatja.

Történt ugyanis, hogy apja, Ehnaton az Amarna-reform keretében bevezette az egyistenhitet, Aton napistenét, fiát pedig Tutanhatonnak nevezte el. Miután meghalt, lerombolták szobrait, nevét törölték a királyok listáiról, és visszahozták a többistenhitet is. Tutanhamon nem akarta többé a korábbi nevét viselni és megváltoztatta, ahogyan felesége, egyben húga, Anheszenamon is.

A trón előtt fából faragott, stukkóval és aranylevéllel dekorált zsámoly helyezkedik el. Ez az ókori Egyiptom ellenségeit ábrázolja, így tehát valahányszor Tutanhamon a lábát a zsámolyra tette, ellenségeit taposta meg szimbolikusan. Egy hieroglif szöveg még meg is magyarázza mindezt: Minden nagy idegen föld a szandálod alatt van.

A cikk az ajánló után folytatódik

A trón háttámlája az ókori egyiptomi művészet teljes történetének egyik legszebb és legszentimentálisabb jelenetét mutatja, a királyi család szeretetteljes bemutatására szolgál. A  jelenet előzménye Ehnaton és Nefertiti hasonló jelenetet bemutató sztéléje.

A fiatal fáraó a trónján ülve jelenik meg, felesége - illetve húga -, Ankheszenamon pedig szórakoztatja őt. A nőt egy napkorong koronázza meg, amelyet tollak vesznek körül. Nagy mellvértet és bekötetlen köntöst visel. Éppen egy illatos kenőccsel keni be férje - bátyja - vállát, aki nagy, díszes koronát, ékszereket és hosszú szoknyát visel. Felsőteste meztelen.

Anheszenamon, akinek  nyughelyét a KV21-es sírban sejtik, körülbelül i. e. 1351 és i. e. 1321 között élhetett. Ehnaton és Nofertiti harmadik gyermeke volt. Akkoriban, hogy megőrizzék az uralkodói vérvonal tisztaságát, nem volt ritka a rokonok közötti házasság. Így esett, hogy fivér és nővér egy pár lettek. Úgy tartják, két közös gyermekük született, de mindketten halva. Mumifikált testüket a fáraói sírban találták meg.

Tutanhamon személyes tárgyai

Korábbi cikkünkben a fáraó további személyes tárgyait mutattuk be, szandáljától a heverőjéig.

Ezt is szeretjük