Igazi világszenzáció: Tutanhamon sírjának kapui nyílnak meg Budapesten
Az ősz második felében Budapestre érkezik a Tutanhamon-kiállítás.

tutanhamon
beauty and style
Top olvasott cikkek

Igazi világszenzáció érkezik Magyarországra idén ősszel: november 8-án Tutanhamon sírjának kapui megnyílnak a látogatók előtt, a rendkívüli kiállítás pedig egészen 2020. márciusáig fogadja az érdeklődőket. A tárlatot szakmai berkekben a Kiállítások királyának tartják, és hamarosan Budapest kulturális palettáját gazdagítja.

A Tutanhamon rejtélye és kincsei című kiállítás az ókori Egyiptom titokzatos világába kalauzolja az érdeklődőket. A kalandos időutazáson a látogatók a sír fantasztikus kincseit abban a formában pillanthatják meg, ahogyan 1922. november 4-én Howard Carter brit régész egy gyertya pislákoló fényénél látta meg először a tárgyakat.

kiallitas-3

A sírkamrák egymás után nyílnak meg a kiállítás közönsége előtt. A sír fekete sakálszoborőrei mintha még most is a sírkamrát őriznék, a kanopusztartó szekrény és a körülötte lévő usébtiszobrok is ugyanabban a formában láthatóak, mintha nem is telt volna el azóta 3300 esztendő.

A kiállítás szervezői egyenesen a felfedezők bőrébe bújtatják a látogatóikat. A jubileumi évforduló alkalmából - hiszen közel száz éve fedezték fel a történelem legnagyobb régészeti szenzációját - rengeteg extra anyag és meglepetés érkezik majd a tárlattal együtt a több mint ezer kiállítási tárgyon túl. A 2200 négyzetméteres tárlat az eredeti formájában mutatja be a sírkamra kegytárgyait.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kiállított hiteles másolatokat neves egyiptológusok ellenőrzésével készítették. A tárlat teljes pompájában mutatja be a legfontosabb leleteket: kincsekkel teli dobozok és ládák nyílnak meg a publikum előtt, illetve a közönség megnézheti közelről Tutanhamon halotti maszkját is.

A Tutanhamon rejtélye és kincsei kiállítás 2019. november 8-tól 2020. március 1-ig tekinthető meg a budapesti Komplexben, a Király utca 26. szám alatt.

Kiemelt kép: Getty Images

Sokan nem így képzelték Tutanhamont: egész alakos rekonstrukció

Mintegy 3350 évvel ezelőtt Egyiptomban egy fiatal fiú került trónra: Tutanhamon, aki kilenc éven át uralta a birodalmat, mindössze nyolc-tíz éves lehetett, amikor fáraó vált belőle. Nézd meg, milyen lehetett a külseje!

Ezt is szeretjük