Egy másik település rejtőzött a magyar város alatt: most megtalálták a nyomait
Ókori szarmata település nyomaira bukkantak Hódmezővásárhelyen.

hodmezovasarhely
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szarmata település nyomait találták meg a régészek Hódmezővásárhely központjában, az Alföldi Galéria udvarán végzett próbafeltárás során. A hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium bővítésének megkezdése előtt az Alföldi Galéria udvarában 250 négyzetméteres területen végeztek próbafeltárást - közölte a Tornyai János Múzeum munkát irányító régésze, Csányi Viktor.

A korábbi építkezések által nem bolygatott rétegek vizsgálatával a régészek tíz szarmata településobjektum maradványait találták meg. Ezek igazolják, hogy a ma ismert város kialakulása előtt, időszámításunk szerint második és negyedik század között a szarmata népesség élt a Hód-tó partján. Az ókori, kelet-európai nép elsődleges források szerint iráni, közelebbről madai, avagy méd származású volt. Nomád életmódot folytattak, és törzsi közösségben éltek.

A jelenlegi talajszint alatti kétméteres mélységből földbe ásott élelemtároló vermek, házak, illetve a jellemzően az egykori tó irányába vezető, valószínűleg vízelvezetésre szolgáló árkok nyomait, maradványait találták meg. Ezek korának pontosabb meghatározására az előkerülő leletanyagnak a múzeumban elvégzett tisztítását és feldolgozást követően lesz lehetőség.

A felső, régészeti szempontból kevert réteg eltávolítása során fémkereső műszerrel pásztázták a szakemberek a kitermelt földet, melyből a város korai története szempontjából fontos fémtárgy is előkerült. Közöttük van egy 1699-ben első Lipót által kibocsátott ezüstérme, egy duárius. Ez a dátum a város visszatelepülésének kezdete a török kiűzése után, és a lelet igazolja, hogy a belvárosnak ez a területe az elsők között népesedett be.

A cikk az ajánló után folytatódik

Előkerült a legújabb korból egy vaskés is, amely nyelének szép gyöngyház borításán ugyanolyan a tulipánmotívum figyelhető meg, amelyet a vásárhelyi festett bútorok díszítésénél is alkalmaztak. A próbafeltárás során fellelt tárgyakat a Tornyai János Múzeumban mutatják majd be.

A kiemelt képen Hódmezővásárhely részlete látható. Forrás: Országalbum.

8 titokzatos fosszília, amiről a  kutatók sem tudják, micsoda

Egyes archeológiai leletek felett elmerengve ácsorognak a legnagyobb szaktekintélyek is: mi az tulajdonképpen, amit találtak? Ilyen, sok kérdést felvető fosszíliából következik nyolc. A legszéleskörűbb tudással rendelkező kutatókat is zavarba ejtették, amikor előkerültek.

Ezt is szeretjük