Egymás kezét fogva találtak rá a csontvázakra: meglepő dolog derült ki róluk

Megvizsgálták a modenai szerelmesek néven híressé vált leleteket, és kiderült: mindketten férfiak voltak.

modena
beauty and style
Top olvasott cikkek

Testvérek vagy katonatársak lehettek a modenai szerelmesek néven híressé vált középkori csontvázleletek. A csontok azért váltak híressé, mert a két elhunyt egymás kezét fogva fekszik a sírban. Egy új, a fogzománc fehérjéire épülő módszerrel sikerült végre azonosítani az elhunytak nemét: a pár mindkét tagja férfi volt.

A maradványokat még 2009-ben tárták fel, ám a csontvázak rossz állapota miatt a kutatók nem tudták meghatározni az eltemetettek nemét - írja a BBC News. Az időszámításunk szerinti 4-6. századból való csontvázak gazdái közötti pontos kapcsolat azonban továbbra is rejtély.

modenai-szerelmesek

A régészek úgy vélik, hogy a két felnőtt férfit szándékosan úgy temették el, hogy egymás kezét fogják, ennek célja pedig egyértelműen az lehetett, hogy kifejezzék a két ember közti kötődést. Mivel a késő antik korban a szigorú vallási nézetek miatt még törvény is tiltotta a homoszexualitás bármilyen formában történő megnyilvánulását, a kutatók szerint nem valószínű, hogy a kézfogás a szóban forgó elhunytak esetében szerelmi kapcsolatra utalt volna.

A Scientific Reports című folyóiratban megjelent tanulmány szerzője, Federico Lugli szerint a férfiak testvérek, unokatestvérek vagy egy csatában együtt elesett katonák lehettek. A szakemberek úgy vélik, hogy a sírhelyük egy katonai temető része lehetett. A Bolognai Egyetem kutatói szerint az eredményeik segíthetik a korabeli Itáliára jellemző temetkezési szokások megértését.

A kiemelt képen Modena városképe látható. Forrás: Getty Images.

Emberi csontokat is találtak a Baradla-barlangban

Közös ásatást végzett az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság és az ELTE Régészettudományi Intézet az aggteleki Baradla-barlangban. A régészeti feltárás során középső újkőkori használati tárgyakra és emberi csontokra bukkantak.

Ezt is szeretjük