Arra kérik az embereket, hogy ne vásárolják ezt a kutyafajtát: tenyésztési problémák adódtak
Különösen hangzik, de egy kutyafajtát a vele kapcsolatos tenyésztési problémák miatt a szakértők kifejezetten ellenjavallják házi kedvencként.

GettyImages-1145905884
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kétszer annyi egészségügyi problémája van az angol buldognak, mint más fajtához tartozó kutyáknak egy új tanulmány szerint. A brit királyi állatorvosi kollégium (Royal Veterinary College, RVC) szerint a fajta tenyésztésén módosítani kell.

Arra kérik az embereket, hogy ne vásároljanak angol buldogot - valamint két másik népszerű fajtát, francia buldogot és mopszlit -, amíg a tenyésztési problémák meg nem oldódnak. A házi kedvencek tulajdonosaitól pedig azt kérik, ne népszerűsítsék a fajtát fotókkal a közösségi portálokon - írta a The Guardian online kiadása.

Túltenyésztett kutyák

Az angol buldog az elmúlt tíz évben lett népszerű: hurkás, pufi "arca" miatt Winston Churchillhez szokták hasonlítani. Az egyre szélsőségesebb vonások - lapos pofa, ráncos bőr és zömök test - divatja a fajtát sok egészségügyi problémára tette hajlamossá.

GettyImages-1364022158

Nagy, dülledt szeme és lapos képe vitathatatlanul "cukivá" teszi az angol buldogot, de hosszú évek szelektív tenyésztése után az extrém testforma az egészsége kárára vált - mondta Dan O'Neil, az RVC tagja, a Canine Medicine and Genetics című szaklapban megjelent tanulmány egyik szerzője.

Az embereknek nagy a szerepük abban, hogy kevésbé extrém megjelenésű, de egészségesebb egyedeket várjanak el - magyarázta.

Az angol buldog valaha izmos és sportos megjelenésű fajta volt, az évek alatt, míg népszerű házi kedvenccé vált, koponyája egyre rövidebb lett, állkapcsa egyre előbbre áll, bőre redőzöttebb, teste zömökebbé vált.

A buldog "elképesztő" népszerűsége a szakember szerint érthető: nagy feje és szeme, szelíd természete az embert a csecsemőre emlékezteti, gondoskodóösztönöket vált ki belőle. Amit azonban kívülről aranyosnak ítél az ember, sok esetben élethosszig tartó szenvedést jelent az állatnak - tette hozzá O'Neill.

Tenyésztését sok ország már betiltotta, és egy munkacsoport szerint ez történhet az Egyesült Királyságban is, ha nem változik semmi.

Átfogó tanulmány készült

A testalkattal kapcsolatos betegségek közül sokat már több mint egy évszázada ismernek a tenyésztők. A felelős, az egészséget előtérbe helyező tenyésztés "javíthat a népszerű fajta jólétén" Alison Skipper, a londoni King's College állatorvos-történésze szerint.

A cikk az ajánló után folytatódik

A tanulmány összehasonlította több ezer házi kedvencként tartott angol buldog és más kutyafajták egészségét. Azt találták, hogy az előbbinek egy év alatt kétszer akkora valószínűséggel voltak betegségei, mint más fajták egyedeinek.

A leggyakoribb panasz a bőrredők gyulladása, ami a többi fajtához képest 38-szor annyiszor fordult elő, az úgynevezett cseresznyeszem - a pislogóhártya mirigyének előreesése -, ami 26-szor volt valószínűbb, az alsó állkapocs előreesése 24-szer, légzési problémák pedig 19-szer nagyobb eséllyel jelentkeztek.

Feltűnő a hasonlóság a gazdik és kedvenceik között

Az ő esetükben különösen igaz, hogy van hasonlóság az emberek és állatok között.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük