Hogyan alszik a kutyád? A kapcsolatotokról árulkodik az ELTE kutatói szerint

A kutyák alvása tükrözi gazdáikkal való kapcsolatukat az etológusok szerint.

Kutyák alvása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ELTE Etológia Tanszék kutatóinak legújabb tanulmányában a kutyák alvásmintázatát vizsgálták EEG módszer segítségével. Az eredmények szerint az új helyen gazdával alvó kutyák alvásmintázatát befolyásolja az, hogy milyen a kapcsolatuk a gazdájukkal.

Mint az ELTE közleményében olvasható, a kötődés egy fontos viselkedésszabályozó mechanizmus, melynek feltétele a kötődési személy felé mutatott speciális preferencia. A kutya gazdához való kötődése kivételes jelenség, mert sokban hasonlít az anya-gyermek kapcsolathoz. A gazda biztonságot nyújt a kutyák számára, és menedéket veszélyes helyzetekben, éppúgy, mint az anya a kisgyerek számára.

Így vizsgálták a kutyák alvását

Abban az esetben, amikor a kutatók a kutyát az emberi viselkedés modelljeként használják, fontos tudni, hogy vajon ez a speciális helyzetekben megnyilvánuló viselkedésbeli hasonlóság tetten érhető-e a mindennapos tevékenységek szintjén is. Tavaly egy fMRI-vizsgálat során a kutatók felfedezték, hogy a kutya kötődése befolyásolja azt, mennyire érzi jutalmazónak a gazdája hangját.

A mostani eredmény egy újabb fontos hasonlóság az anya-gyermek vonatkozásban - idézi a közlemény Gácsi Mártát, az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport kutatóját. A kutya-gazda párosok közötti különleges kötődést számos viselkedéstesztben vizsgálták a kutatók, de az alvással kapcsolatban még nem. A kutatók arra keresték a választ, hogy ez a kapcsolat befolyással van-e arra, hogy hogyan alszanak a kutyák idegen helyen.

A választ a kutatók a kutyák viselkedésének és alvásának párhuzamos vizsgálatával keresték. Negyvenkét családi kutya kötődési viselkedését mérték fel a pszichológus kutatók által kidolgozott Idegen Helyzet Teszttel, míg a kutyák alvását egy délutáni szunyókálás során vizsgálták az egyetem alváslaborjában. Ez a kutatás az első, amely feladatmentes szociális helyzetben vizsgálta a kutya-gazda kötődés és a kutyák alvás alatti agyi aktivitásának összefüggéseit. A kutyák spontán alvását egy teljesen fájdalommentes, elektroencefalográfiás - EEG - módszerrel mérték a kutatók - hasonlóan, mint ahogy embereknél szokás.

- Az alvásnak fontos szerepe van olyan folyamatokban, mint a tanulás, az érzelemfeldolgozás vagy az egyedfejlődés. Ha az ember - vagy kutya - alszik, akkor fontos, hogy "jól", vagyis pihentetően aludjon. Az alvás minősége mérhető például az alvásfázisok közül a mélyalvás hosszával. Izgalmas kérdés azt vizsgálni, hogy a kutya-gazda kötődés hogyan befolyásolja az alvás minőségét, ezáltal hogyan hat a fentebb említett folyamatokra - mondta Reicher Vivien, az ELTE Etológia Tanszék doktoranduszhallgatója.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Kiderült, hogy a magasabb kötődési pontszámot kapó kutyák több időt töltöttek mélyalvásban, ami a legpihentetőbb alvásfázisnak tekinthető. - Első alkalommal új helyen aludni stresszes lehet. De ez az eredmény azt sugallja, hogy a magasabb kötődési pontszámú kutyák jobban aludtak a gazdáik jelenlétében. Feltehetőleg ezeknek a kutyáknak a gazda nagyobb biztonságot jelentett, így az új helyen jobban el tudtak lazulni, és így egy jót aludni - magyarázza a publikáció első szerzője, Cecília Carreiro, az Etológia Tanszék doktorandusza.

A kutyák gazdához való kötődése tehát nemcsak a viselkedésükben, hanem az alvásukban is tükröződik - állapítják meg a kutatók a közleményben. A kutatók tanulmánya az Animals című folyóiratban jelent meg.

Fotók: Getty Images

Feltűnő a hasonlóság a gazdik és kedvenceik között

Az ő esetükben különösen igaz, hogy van hasonlóság az emberek és állatok között.

Feltűnő a hasonlóság a gazdik és kedvenceik között: érdekes fotósorozat készült

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük