2 Földre lenne szükség ahhoz, hogy kiszolgálja a magyarok életmódját

A túlfogyasztás világnapja 2018-ban az eddigi legkorábbi dátumra esik: fordítsuk meg a tendenciát!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek
A túlfogyasztás világnapja 2018-ban az eddigi legkorábbi dátumra esik: fordítsuk meg a tendenciát!

Mindössze hét hónap alatt elhasználtuk a Föld egy évre elegendő erőforrásait. 2018-ban a tavalyinál még korábbi dátumra, augusztus 1-jére esik a túlfogyasztás világnapja. A WWF Magyarország arra szólít mindenkit, hogy tegyünk közösen azért, hogy megfordítsuk a tendenciát, és a jövőben minél később jöjjön el ez a nap! Éljünk úgy, hogy ez az egyetlen bolygó elég legyen nekünk!

A Global Footprint Network adatai szerint idén augusztus 1-jén lépjük át azt a dátumot, amikor az emberiség fogyasztása túllépi azt a szintet, amit a Föld egy év alatt képes újratermelni, illetve elnyelni. Tavaly ez a nap egy nappal később, augusztus 2-án jött el, 1970-ben viszont csak december 23-án értük el a túlfogyasztás határát.

A világ legpazarlóbb országai

Ez a dátum - mely 1997-ben még szeptember végére esett, ma pedig az eddigi legkorábbi időpontra - szimbolikus: azt a hatalmas nyomást jelképezi, melyet az emberiség, illetve az emberi tevékenység a Föld ökoszisztémájára gyakorol. - Az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak ez az egy bolygónk van - mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

A fogyasztás mértékét tekintve ez egy globális átlag, ami országonként más és más képet mutat. Ha a világ teljes lakossága úgy élne, mint a kanadaiak, akkor már március 18-án eljönne a túlfogyasztás világnapja, Németország esetén ez a nap május 2-án jönne el, Kínában pedig június 15-én. Tavaly Luxemburg volt a rekorder, idén azonban Katar megelőzte: ha az egész emberiség olyan életmódot folytatna, mint a katariak, akkor már február 9-én elérnénk a túlfogyasztás világnapját!

1,92 Földre lenne szükségük a magyaroknak

Magyarországon is jóval túllépjük az ideális fogyasztási szintet, hiszen, ha az egész világ úgy élne, mint hazánkban, akkor közel kettő - 1,92 - Földre lenne szükségünk, és már június 20-án eljönne a túlfogyasztás világnapja. A legkisebb ökológiai lábnyom olyan országokban mutatható ki, mint például Marokkó, Kirgizisztán, Niger, Albánia vagy Pápua Új-Guinea.

Ez a fogyasztási szint azonban nem tartható fenn. Társadalmunk, jólétünk és gazdaságunk azokra a szolgáltatásokra épül, melyeket csak egészséges ökoszisztémák tudnak nyújtani. Természeti környezetünk degradálódik, sőt, össze is omolhat. A Föld biológiai sokfélesége már most rendkívüli tempóban csökken, az éghajlatváltozás hatásai pedig egyre súlyosbodnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Játssz a Heineken kódokkal és nyerj!

Vásárolj promóciós csomagolású Heineken terméket, töltsd fel a kupakban vagy a nyitófülön található kódot és nyerj 4 fős amszterdami utazást vagy legyen tiéd a Heineken ajándékok egyike! Növeld a nyerési esélyed és játssz velünk 2024. július 17-ig!

Advertisement

Promóció

Ezért a túlfogyasztás világnapja egy fontos emlékeztető: a javulás érdekében sürgős lépéseket kell tennie az egész világnak, beleértve az országokat és az egyéneket is. Meg kell védenünk erdeinket, tengereinket és óceánjainkat, édesvizeinket, valamint a vadvilágot, és a fenntartható fejlődés irányába kell lépnünk. - Számos olyan tényező van, mellyel csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat, és elengedhetetlen, hogy mind globális, mind nemzeti és egyéni szinten megtegyük a megfelelő lépéseket - folytatta Antal Alexa.

Mit tehetünk?

Ha világszerte fele ennyit autóznánk, akkor 12 nappal kitolhatnánk a túlfogyasztás világnapját. Ha az emberiség szén-dioxid-kibocsátását 50%-kal csökkentenénk, a túlfogyasztás világnapja 93 nappal később lenne a jelenleginél. Ha a világon mindenki a felére csökkentené az élelmiszer-pazarlást, és minden ember annyi kalóriát fogyasztana, amennyi a világátlag, akkor 38 nappal később jönne el a kritikus nap.

Sokat tehetünk azért, hogy csökkentsük ökológiai lábnyomunkat, és ezáltal hozzájáruljunk környezetünk megóvásához. Fontos például, hogy megfelelően szigeteljük otthonunkat: a rosszul szigetelt falakon, tetőn, padlón keresztül a hő akár 50%-a is elszökhet, de, ha csak 1 fokkal csökkentjük a fűtés hőmérsékletét, háztartásunk akár 300 kg szén-dioxidot is megtakaríthat évente. A közlekedésben preferáljuk a kerékpározást, a gyaloglást vagy a tömegközlekedést!

Vásárláskor ne kérjünk műanyag zacskót, hanem vigyünk magunkkal vászonszatyrot vagy hátizsákot, és lehetőség szerint válasszuk az olyan termékeket, melyek nem csomagoltak, vagy csomagolásuk újrahasznosítható! Fogmosás, borotválkozás és mosogatás közben ne folyassuk feleslegesen a vizet, a papírral pedig bánjunk takarékosan: ha nem muszáj, ne nyomtassunk ki mindent, ha pedig mégis nyomtatnunk kell, akkor a papír mindkét oldalát használjuk!

Ezeken a kicsi, de rendkívül fontos lépéseken túl még számos más módon tehetünk azért, hogy ökológiai lábnyomunkat csökkentsük, és a fenntartható életmód mellett tegyük le voksunkat. Még több fenntarthatósági tippért kattints ide!

Nézd meg ezt is - Más a szemetesbe dobja, ez a férfi házat épített belőle

Nick Wood brit művész a Waste of Space című alkotását a londoni vízi utakról begyűjtött 15 ezer darab, egyszerű műanyag palackból állította össze - percenként ennyi eldobható palackot vásárolnak az emberek Nagy-Britanniában.

Más a szemetesbe dobja, ez a férfi házat épített belőle: fontos üzenete van

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük