Túl vékony lett a januári boríték?
Így érvényesítsd utólag a családi adókedvezményt
Januártól másként adózunk, de a kedvezmény nem automatikusan jár.

beauty and style
Top olvasott cikkek

2011. január elsejétől új adózás lépett életbe hazánkban, miután a parlament rábólintott a családi adózás bevezetésére. Sokaknak a gyerekek után járó adókedvezmény miatt már januárban vastagabb volt a boríték, ám voltak olyanok is, akiknek a gyermekek számától függetlenül nem változott a nettó bére. Miért?

A legvalószínűbb ok, hogy többen elfeledkeztek arról, hogy az adókedvezmény nem automatikusan jár, igénybevételéről nyilatkozni kell a munkáltató felé. Ha ez elmaradt, a fizetés nem emelkedett, sőt, még az is lehet, hogy kevesebb lett, mint korábban.

Jó hír, hogy senki nem maradt le semmiről, a kedvezmény ugyanis év közben is igénybe vehető. Hogy a februári borítékod az elvárt összeget tartalmazza, ki kell töltened egy dokumentumot, amely az APEH – ma már NAV – honlapjáról letölthető. Ezt két példányban kell leadnod a munkahelyeden.

Egy dologra kell csak odafigyelned, ez pedig a dátum: a közszférában dolgozóknak a nyilatkozatot lehetőleg az adott hónap huszadik napjáig kell eljuttatniuk, a versenyszféra dolgozóinak pedig a soron következő havi bérszámfejtést megelőzően.

Azoknak sem kell elkeseredniük, akik ezt most - ismét - nem teszik meg, ők ugyanis a januári és a februári, elmaradt kedvezményüket 2012 első felében, a 2011-es adóbevallásukban érvényesíthetik.

Érdemes számolgatni

Ám mielőtt kitöltöd a nyilatkozatot, érdemes számolgatnod egy kicsit, mivel a kedvezmény megosztható, azaz nem kell egyedül igénybe venned: házastársad is részesülhet belőle. Ez azért jó, mert sok munkavállalónak nincs olyan magas bére, hogy teljes egészében ki tudja használni a kedvezményt, úgy viszont, hogy ketten veszitek igénybe, javulhat a helyzet.

Ennyi kedvezményt vehetsz igénybe

Az első és második gyermek után havi bruttó 62 500 forinttal lehet csökkenteni gyerekenként az adóalapot, három és több gyermek esetén pedig gyermekenként és havonta 206 250 forinttal lehet kevesebb az adóalap. Ez havonta gyermekenként plusz 10, 20, illetve 33 ezer forintot jelent. Az egy gyerek után járó kedvezmény teljes felhasználásához havi bruttó 110 ezer forintos, a két gyerek után járóhoz havi bruttó 160 ezer forintos jövedelem szükséges.

Nézzünk egy példát. Tegyük fel, hogy a béred bruttó 100 ezer forint, és van két gyermeked. Ekkor a havi szja-d 20 320 forint, az adójóváírásod - amit ebből le kell vonni - 12 100 forint. Így hiába járna neked 20 ezer forintos kedvezmény, ebből 8 220 forintot vehetsz csak igénybe, mínuszba ugyanis nem mehetsz.

Ha viszont a párod bruttó 140 ezer forintot keres, akkor már elérhető a kedvezmény teljes kihasználtsága. Miért? Az ő szja-ja ez esetben 28 448 forint, az adójóváírás 12 100 forint, így fennmarad mintegy 16 ezer forint. Vagyis 12 ezer forintot ő használhat fel.

Táblázatunk segítségével pontosan kiszámolhatod, mennyi kedvezményt érdemes átruháznod párodra, ha kétgyermekes vagy, és béred nem éri el a bruttó 200 ezer forintot. Az szja fizetés rubrika segít az eligazodásban. Ha három gyermeketek van, és egyikőtök fizetése meghaladja a bruttó 200 ezer forintot - ez esetben az adójóváírás már másként működik -, akkor pedig érdemes az Adózóna kalkulátorát használnotok.

Ha a megosztós verziót választod, akkor tudnod kell, hogy a nyilatkozat csak akkor érvényes, ha a dokumentumot te és a házastársad, továbbá mindkettőtök munkáltatója is aláírta. Így az ügyintézés egy kicsit bonyolultabb, de ennyi pénzért már megéri.

Ezt is szeretjük