A Fidesz-KDNP plusz szavazati jogot adna a gyerekeseknek
Véleményt mond az alkotmányjogász, a politológus, a választási szakértő, a nagycsaládos és a gyermektelen is.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A Fidesz-KDNP siófoki ülésén egy különös ötlet merült fel, mégpedig, hogy adjanak plusz szavazati jogot azoknak a felnőtteknek, akik 18 év alatti gyermeket nevelnek. A család felnőtt tagjai gyermekenként kapnának egy extra szavazatot. Kérdés, hogy a jelenlegi jogszabályi keretek között ez megvalósítható-e, illetve, hogy azon kívül, hogy a Fidesz-KDNP szerint ez egy jó ötlet lehet, vajon a gyermekeseknek is tetszik-e?

- A felvetés alkotmányellenes, hiszen a plusz szavazati jog ellentétes az egyenlő választójog követelményével. A választójog négy alapelvből áll: általános, közvetlen, titkos és egyenlő. A plusz voks az egyenlőség elvével ütközne, hiszen egy bizonyos tényező miatt többletszavazatot adna bizonyos embereknek, ami sértené a jogegyenlőséget - szögezte le lapunknak Kolláth György alkotmányjogász.

Hasonlókat fogalmazott meg Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint a plusz szavazati jog abszolút ellentétes minden alkotmányos elvvel, és amellett, hogy a világon sehol nincs rá példa, nem is állná meg a helyét sehol.

Kiszelly Zoltán politológus annyiban árnyalta a képet, hogy véleménye szerint a frakcióülésen felvetődött ötlet nem plusz szavazati jogot adna bizonyos embereknek, hanem kiterjesztené a szavazati jogot a gyerekekre. Nem a szülőnek lenne két szavazati joga, hanem lenne egy a szülőnek, és egy a gyereknek, amit a gyermek helyett a szülő adhatna le. A szavazati jog kiterjesztése pedig nem egyedi, Ausztriában például úgy oldották meg, hogy a korhatárt levitték 16 évre. 

A nyugdíjasok szavazatait ellensúlyozhatná

Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője lapunknak kifejtette: egyre nagyobb a nyugdíjasok befolyása parlamenti választások idején a tekintetben, melyik párt alakítson kormányt. Ez a réteg alapvetően már nem termel adóbevételt a költségvetésnek, viszont a nyugdíjak kifizetése az államnak egyre többe kerül. Ugyanakkor a mindenkori kormánynak és kormánypártoknak komoly figyelemmel kell lennie a nyugdíjas-társadalom elvárásaira. Ha a gyermekes szülők plusz szavazatot kapnának, akik tipikusan adót fizetnek, ellensúlyozhatnák a nyugdíjasoknak a politikára való ilyen nyomását.

Ugyanakkor Nagy Attila Tibor is hangsúlyozta: a gyermekes szülőknek adott plusz szavazat ellentétben állna az egyenlő választójog alkotmányos elvével, ennek bevezetése esetén elkerülhetetlen lenne a mostani alkotmány újabb módosítása, illetve az új alkotmányban ennek az elvnek a figyelmen kívül hagyása felveti a diszkrimináció tilalmának megsértését is.

Igazságosabb lenne

Az ötlet egyébként nem most merült fel először, még 2007-ben a szintén fideszes Révész Máriusz érvelt a plusz szavazati jog mellett. A politikus a FigyelőNetnek a téma kapcsán azt mondta: a gyermekeket nevelő családok hátrányos helyzetben vannak, aki például három gyermeket vállal, komoly anyagi terhet vesz magára. Ehhez képest egy ötfős családban csak két szavazásra jogosult van, és sokkal igazságosabb lenne a társadalom, valamint másként nézne ki a politika, ha mindannyian érvényesíthetnék érdekeiket.

Megkérdeztük a Nagycsaládosok Országos Egyesületét is. Kérdésünkre Székely Hajnalka elnök elmondta, 24 éve az a törekvésük, hogy a gyereknek is legyen szavazati joga, mivel a gyerekek érdekeit is szükséges érvényesíteni, a szülő viszont ezt nem tudja megtenni, mivel nem szavazhat gyermeke helyett. Felvetésünkre, hogy egy szülő valahol azért a gyermeke helyett is dönt, nyilván az ő érdekeit is nézi, Székely Hajnalka azt mondta: mindenki a maga nevében szavaz.

Nem lenne igazságosabb

Nem értenek egyet az ötlettel az általunk megkérdezett gyerekesek és a gyermektelenek sem. Ági, akinek még nincs gyermeke, nemes egyszerűséggel jó nagy hülyeségnek nevezte az ötletet.

Mint mondta, nem véletlen, hogy egy gyereknek nincs szavazati joga, ilyen kérdésekben ugyanis nem tud dönteni.

Hozzátette: azzal szintén nem ért egyet, hogy a szülő döntsön a gyerek helyett. Mindemellett Ági igazságtalannak is tartaná a döntést azokkal szemben, akinek csak egy gyermeke született, vagy egy sem.

Gabi, aki gyakorló anyuka, szintén nem tartja jó ötletnek a családosoknak járó plusz szavazatot. - Egy szülő nem tudja előre, hogy a gyereke milyen elveket fog vallani, mégis valahol erről kellene döntenie. Emellett igazságtalan előny is lenne a gyermektelenekkel szemben - vélekedett.

Szerinted jó öltet a gyerekek után járó szavazat? Szólj hozzá, írd meg a véleményed!

OLVASD EL EZT IS!

baba aggodalom
  • munkaerőpiac
  • munka törvénykönyve

Új szabályok: bármikor kirúghatnak?

leadhaitivagott
  • politika
  • politikus

First ladyk a világban

leadovi
  • politika
  • barack obama

Politikusok és családjuk

Ezt is szeretjük