Trafikügy: elképesztő történetek, és Lázár még rátesz egy lapáttal

Két és félszeresére növelné Lázár a trafikok hasznát. A boltok nagy részét csókosok szerezték meg.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Trafiklázban ég az ország, pontosabban háborog, aki csak tud. Alig tették ki az internetre azoknak a nevét, akik az elkövetkezendő húsz évben cigarettát árulhatnak, rögtön derültek ki a furcsábbnál furcsább esetek.

Feltűnően sok helyen nyert például a polgármester, illetve a városvezető rokona, jó barátja, üzlettársa jogot, nagyot nyert például Lázár János jó barátjának, Sánta Jánosnak az alkalmazotti köre. Sánta János a Continental dohánygyár feje. De nyert Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető társasházi szomszédja és Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester egy rokona is, hogy csak a legismertebb eseteket említsük.

Két és félszeres hasznot is adna ajándékba Lázár a rokonoknak, barátoknak

A felháborodás hatalmas, amire csütörtökön még Lázár János is rátett egy lapáttal. Trafikozni ugyanis jelen állapotában csak úgy éri meg, ha legalább három vagy négy boltot üzemeltet az ember - ennek megfelelően egyébként a rokonok-jóbarátok ennyit is nyertek -, Lázár viszont úgy döntött, megtolná a profitot, nem is kevéssel: jelentősen, 250%-kal megnövelné a dohánytermékek értékesítésének haszonkulcsát. Így a koncessziótulajdonosok - közöttük a rokonok, barátok - két és félszer annyit nyerhetnének.

A tervezet szerint a legkisebb kereskedelmi árrés mértéke a dohánytermék - adókkal nem csökkentett - kiskereskedelmi eladási árának 10%-a lenne. Ez az árrés most mindössze 3-4% körül van, vagyis a különbség a mostani és a tervezett haszonkulcs között igen jelentős - hívta fel a figyelmet az Index.

A lap mindemellett felhívta arra is a figyelmet: a trafikpályázatok elbírálása során az értékelés legjelentősebb tétele a pályázó által készített üzleti terv volt. Ha valaki az aktuális 4%-os árréssel készítette üzleti tervét, akkor értelemszerűen hátrányba kerülhetett azzal szemben, akik megkockáztatta azt a feltevést, hogy talán 10% is lehet ez az árrés - amire Lázár már februárban utalt egyébként -, és így kedvezőbb üzleti tervet nyújtott be.

Az, hogy ez így történt-e, vagy sem, egyelőre nem derülhet ki, mivel az illetékesek azt közölték, a nyertes és nem nyertes pályázati anyagok nem minősülnek közérdekű adatnak, így sem a nyilvánosságra hozataluk, sem a betekintés nem lehetséges. A földpályázatoknál egyébként hasonló volt a helyzet, ott viszont a bíróság kimondta, hogy ezek az adatok bizony közérdekűek, így nyilvánosságra kell hozni őket.

Ezt is szeretjük