A sajtó történetének 3 leghíresebb interjúja
Egy felkészült riporter és néhány jó kérdés elég ahhoz, hogy egy interjú végül történelmet írjon. Íme, három kitűnő példa.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A sajtó története során számos olyan beszélgetésre került már sor, melyről ma már a tankönyvek is szót ejtenek. Az újságok annak idején címlapon számoltak be róluk, és máig emlékezetesek azok körében, akik olvasták vagy hallották.

Többek között ilyen Bill Grundy-nak a Sex Pistols-szal történt botrányos interjúja 1976-ból, amikor is a zenekar jó időre elásta magát a tévénézők előtt, illetve Richard Meryman 1962-es utolsó beszélgetése Marilyn Monroe-val, néhány héttel az ünnepelt csillag halála előtt. És természetesen a következő három, mely örökre beírta magát a történelemkönyvekbe.

Diana őszinte vallomása

Közel másfél évtizeddel az interjú nyilvánosságra kerülése után is sok kérdőjel merül fel Martin Bashir riporter Diana hercegnővel készített interjúja kapcsán. A beszélgetés gyökeresen megváltoztatta a hercegnő életét, de a királyi család és talán egész Anglia szemléletére nagy hatással volt.

Az 1995 őszén készült felvételen Lady Diana az egész világot megdöbbentő őszinteséggel vallott a házasságában felmerülő problémákról, beismerte, hogy viszonya volt James Hewitt-tal, nyíltan beszélt szülés utáni depressziójáról, illetve arról, hogy miként kerítette hatalmába a bulimia, amitől évekig szenvedett. A Szívek királynője tragikus balesete előtt két évvel részletesen beszámolt arról, hogy a protokoll által előírt nyilvános szereplések hátterében hogyan ment tönkre a házassága, és miként birkózott meg a tudattal: a férjének szeretője van.

Zsúfolt házasság volt

- Hárman voltunk a házasságunkban, ami emiatt elég zsúfolt volt - hangzottak el a mellbevágó szavak Diana hercegnő szájából, akit a felvételek tanúsága szerint szemmel láthatóan megviselt házasságának kudarca. Az addigra már nap mint nap az újságok címlapján szereplő Diana ettől függetlenül bizakodva beszélt gyermekeiről, karitatív munkájának jelentőségéről és távolabbi céljairól.
- Szeretném megnyugtatni mindazokat, akik szerettek engem, és támogattak az elmúlt 15 évben, hogy én soha nem hagyom el őket - mondta Diana a beszélgetés végén.

A két évvel későbbi tragédia azonban áthúzta a gyönyörű hercegnő számításait, amikor akkori kedvesével, Dodi al-Fayed-del együtt 1997. augusztus 31-én Párizsban autóbalesetben életét vesztette.

Ha érdekel a megtört hercegnő őszinte vallomása, és szeretnéd megnézni a többrészes interjút, kattints ide!

Hamis dokumentumokkal zsarolták?

Diana életrajzírója szerint a hercegnő soha nem egyezett volna bele az interjúba, és az egészet csak azért vállalta el, mert Martin Bashir meggyőzte néhány hamis banki dokumentummal, melyek azt a látszatot keltették, hogy a királyi család figyelteti, és az életére akar törni. A hercegnő - az életrajzíró állítása szerint - csak emiatt vállalta a szereplést, és az volt a terve, hogy miután kipakolt, elhagyja Angliát.

Követték, zaklatták, ellehetetlenítették

Nagy port kavart a BBC-nek a szcientológiai egyházról forgatott riportja is, mely éppen azért vált híressé, mert a végleges verzió soha nem készülhetett el. Az ellentmondásos felvételt John Sweeney, a BBC riporterének és Tommy Davis-nek, a Szcientológiai Egyház egyik vezetőjének nem túl barátságos diskurzusa magyarázza meg. A riporthoz készült videókból kiderül, hogy az egyház emberei egész egyszerűen ellehetetlenítették az újságíró munkáját, akinél egyszer csak elpattant a húr, és alaposan kiosztotta a vitatott felekezet fiatal vezetőjét.

A dokumentumfilm forgatása közben a riportert folyamatosan követték és zaklatták. Előfordult, hogy egy interjú készítése közben rontott rá a stábra az egyház felbőszült szószólója, aki folyamatosan kétségbe vonta az újságíró objektivitását, és képtelen volt elfogadni, hogy Sweeney kívülállóként, több aspektusból bemutatva szeretné körbejárni a szcientológia vallását. Nem csoda, hogy a sokat látott riporter egy idő után magából kikelve kezdett üvöltözni Tommy Davis-szel. Az újságíró később bocsánatot kért viselkedéséért, és hangsúlyozta: a hangja fölötti uralmat igen, viszont a józan eszét nem veszítette el.

A BBC riportjához készült eredeti felvételt, melyen Sweeney ominózus kitörését is megnézheted, itt találod. »

Aki kifaggatta Nixont

A leghíresebb interjúk sorából nem maradhat ki Richard Nixon - a Watergate-botrány kirobbanása miatt lemondott amerikai elnök - David Frostnak adott interjúja. Az elnöki széktől megválni kényszerült Nixon három évvel a lemondása után lépett a nyilvánosság elé, a Frostnak adott, közel hatórás interjúsorozat pedig vitathatatlanul bevonult a médiatörténelembe.

David Frost, aki független újságíróként négy munkatársával kerek egy éven keresztül dolgozott az interjú előkészületein, alaposan kifaggatta a meghurcolt exelnököt. A cél az volt, hogy a legnagyobb amerikai belpolitikai válság következtében lemondani kényszerült Nixonon behajtsák az elmaradt bocsánatkérést, amiről drámai hangvételű, utolsó beszédében megfeledkezett.

Az interjúért nem mellesleg hárommillió fontot fizetett a mindent egy lapra feltett független újságíró, aki a részletekbe menő egyeztetések után elkészíthette a történelem leghíresebb interjúsorozatát.

Kamerája előtt, több millió amerikai szeme láttára Nixon beismerte, hogy magukra hagyta az amerikaiakat és a kormányzatot, és a törvényeket figyelmen kívül hagyva cselekedett, amikor lehallgatta a választások előtt a riválisnak számító demokrata párt embereit.

Ha kíváncsi vagy a megbuktatott amerikai elnökkel készült beszélgetés legizgalmasabb részleteire, akkor kattints ide!

Az éles elméjű - és nem mellesleg jelentős külpolitikai eredményeket maga mögött tudó - Nixon és a hírnévre vágyó újságíró történelmi jelentőségű csatájáról szól a Frost/Nixon című film is.

Ezt is szeretjük