Lábuk előtt hevertek a férfiak

A történelem legcsábítóbb asszonyai

Kisugárzásuknak és szépségüknek aligha lehetett ellenállni, és leginkább ezek tették őket világhírűvé.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Igazi végzet asszonyai voltak a férfiak szemében, tökéletes külsővel és páratlan tehetséggel megáldva. Filmjeik múló, mégis felejthetetlen pillanatai halhatatlanná teszik őket, és a szépségüket is megőrzik az utókor számára. Kalandos, olykor botrányokkal tarkított, néhol titokzatos életük még ma is csupa titok. Közös bennük, hogy ők is, mint mindenki a Földön, a boldogságot, a szerelmet és a harmóniát keresték kisebb-nagyobb sikerrel.

A titokzatos Greta Garbo

A svéd Greta Garbo 1905. szeptember 18-án született Stockholmban. Vitán felül több volt egyszerű filmcsillagnál: személye körül valóságos legendák szövődtek. Első filmszerepét 18 évesen kapta, először csak némafilmekben szerepelt, majd a technika fejlődésével párhuzamosan fantasztikusan megállta a helyét a hangosfilmekben is. Színészi képességeit leginkább tragikus szerepekben csillogtatta meg, különleges kisugárzása világsztárrá avatta.

Mégsem szerette a rivaldafényt, inkább befelé forduló személyiség volt, nehezen adott interjút, nem szerette a felhajtást, kevés igaz barátja volt.

Feltételezhető biszexualitása miatt - melyet később bizonyítottak a halála után előkerült levelek - a kor különc emberének tartották, de sem férfi, sem nő mellett nem találta meg az igazi boldogságot. 1953-tól - amikor egy hétszobás lakásba költözött New York City-ben, az East 52nd Street-en - teljes elszeparáltságban élt, egészen élete végéig. Garbót visszavonulása után, 1955-ben életmű Oscar-díjjal tüntették ki. Az utolsó szerepeit csak hosszas válogatás után fogadta el. Tüdőgyulladásban halt meg 1990-ben. Legfontosabb filmjei: Krisztina királynő, A kaméliás hölgy, Anna Karenina.

A legendás szexszimbólum, Marilyn Monroe

Marilyn Monroe szikrázó szőkeségével és babaarcával örökre beírta magát a felejthetetlen nők sorába. Irigylésre méltó szexepilje miatt még ma is az egyik legvágyottabb nőalak, akit utánoznak, akire hasonlítani szeretnének.
Monroe Norma Jeane Mortensonként született 1926. június 1-jén Los Angeles-ben, de az édesanyja első férje után Norma Jeane Baker néven vált ismertté. Labilis idegrendszerű anyja elmegyógyintézetben végezte, apját sosem ismerte, így nyolcévesen nevelőintézetbe kerül. 16 évesen otthagyja a gimnáziumot, és férjhez ment. Betanított munkásként dolgozott egy hadianyaggyárban, amikor a hadsereg fotósa, a magyar származású André de Dienes felfedezte szépségét. Hamar kiderült, mennyire szereti a kamera, 1948-tól így aztán már kisebb szerepeket is kapott filmekben.

Híres nők a történelemben

Nézegess képeket!

Elolvasom

Platinaszőkére is ekkor kezdte festeni a haját, ami csak erősítette erotikus kisugárzását. Egész életében a boldogságot kereste, többek között Arthur Miller drámaíró mellett, akivel 1956-ban kötött házasságot, majd négy év viharos szerelem után elváltak útjaik.

Utolsó éveit alkohol- és gyógyszerfüggőségben, depressziós hangulatingadozásokkal élte. 1962. augusztus 5-én sokak szerint öngyilkosságot követett el, mások szerint gyilkosság áldozata lett. Legfontosabb filmjei a Mindent Éváról és a Van, aki forrón szereti, utóbbiban a magyar származású Tony Curtis partnere volt.

A tökéletes Brigitte Bardot

Bardot gazdag párizsi család első lánygyermekeként született Párizsban 1934-ben. Sokáig balerinának készült, de, mivel nem volt elég szorgalmas, nem lett belőle hivatásos táncosnő. 15 évesen már a modellkedés felé kacsintgatott, 1950-ben az ELLE címlapjára kerül. Így fedezte fel Roger Vadim, egy fiatal filmasszisztens, aki elindította filmes karrierjét, valamint akibe beleszeretett, és 18 évesen hozzá is ment feleségül. Az És Isten megteremté a nőt című filmje forgatásán azonban beleszeretett Jean-Louis Trintignant-ba. Elvált, de a másik férfi mellett sem találta a boldogságot. A karrierje ezzel ellentétben szárnyalt, olyannyira, hogy 24 évesen már teljesen kiégettnek érezte magát.

A Babette háborúba megy című filmjében a fiatal, 23 éves színész, Jacques Charrier volt a partnere, akivel szintén szerelmi házasságot kötött, és 1960-ban fiút szül neki. A gyermekvállalás korainak bizonyult, és ez a házassága is hamarosan megromlott. Két év múlva váltak el, ekkor a színésznő már túl volt egy öngyilkossági kísérleten, és fiával sem törődött.

Ezután újra a munkába menekült, majd egy német milliomossal kötött szintén viharos és rövid házasságot. 1973-ban vonult vissza végleg. Utolsó férjével 1992-ben házasodott össze, és máig együtt élnek.

Az igazi díva, Sophia Loren

Az olasz színésznő, aki minden bizonnyal szintén ragyogó szépségének köszönheti nagy ívű karrierjét, 1934. szeptember 20-án, Rómában látta meg a napvilágot. Szegény családban nőtt fel, így a modellkedés volt az egyetlen útja a kitörésre. A 16 esztendős csitrit Carlo Ponti, az akkor 40 éves producer fedezte fel, ő találta ki művésznevét is, majd 1957-ben feleségül is vette. 2007-ig, Carlo Ponti haláláig boldog házasságban éltek.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Loren hazájában igazi példaképnek számít: mind a karrierjében, mind pedig a magánéletben megtalálta számításait. Az 1950-es, 1960-as évek szexbálványa több mint száz filmben szerepelt, számos kitüntetésben részesült. 1962-ben Oscar-díjjal jutalmazták az Alberto Moravia regényéből készült dráma, az Egy asszony meg a lánya felejthetetlen főszerepéért. Két fia született, a nagyobbik fia, Carlo Budapesten, a Szent István Bazilikában házasodott: Mészáros Andrea hegedűművésznőt vette feleségül, akivel Bécsben ismerkedett meg. Sophia ma is irigylésre méltó szépség, aki kifinomult ízlése miatt igazi divatikon, a nevével fémjelzett szemüvegek világszerte népszerűek.

Cikkünk megírásában a Reader's Digest Akik megváltoztatták a világot című könyve segített.

Ezt is szeretjük