A történelem 3 leggonoszabb asszonya
Akár hatalomvágy vezérelte őket, akár elmebaj, a történelem leggonoszabbjai között vannak, kegyetlenségük ugyanis nem ismert határokat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Míg sokakat a történészek erőskezű uralkodóként vagy éppen lángeszű feltalálóként tartanak számon, addig mások kegyetlenségükkel és határtalan hatalomvágyukkal írták be magukat a történelemkönyvekbe.

Volt, aki uralkodóként nem ismert határokat, mást éppen férje hatalma részegített meg annyira, hogy képtelen volt megítélni tiszta fejjel borzasztó cselekedeteit. Íme, három , akit a legördögibbként tartanak számon.

A véreskezű angol királynő: I. (Véres) Mária

I. Mária angol és ír király, aki egészen 1558-ban bekövetkezett haláláig uralkodott, VIII. Henrik és Aragóniai Katalin egyetlen életben maradt gyermeke volt. 37 évesen került a trónra, és legfontosabb feladatának a katolikus hit terjesztését tartotta. Elődeinek rendelkezéseit visszavonva a katolicizmust tette meg államvallásnak, későbbi férje, II. Fülöp spanyol király, valamint inkvizítorai segítségével hadat üzent az eretnekségnek. Lázadások sorát verték le, és emberek százait vetették máglyára eretnekség címén - közöttük számos főnemest és a canterbury érseket is.

Több százan hagyták el ekkor Angliát, sokan közülük sosem mertek visszatérni. I. Máriára ekkor ragasztották a Bloody Mary, magyarul Véres Mária nevet.

Aki kiürítette Spanyolországot: I. Izabella kasztíliai királynő

A Kasztíliai Izabella néven is emlegetett spanyol királynek és férjének, II. Ferdinánd aragóniai királynak - felesége trónra lépésétől kezdve V. Ferdinánd kasztíliai és leóni, majd III. Ferdinánd nápolyi király - az uralkodása nem volt éppen a legnyugodtabb időszak Spanyolország életében. Uralkodásukat örökösödési harcok előzték meg, trónra kerülésük után pedig megkezdődtek a Spanyolország idegen kézben lévő területeinek visszavételére irányuló törekvések. Izabella király és férje voltak azok, akik megteremtették az egységes Spanyol Királyság alapjait, akik rendet és stabilitást teremtettek, és akik megkezdték a spanyol gyarmatbirodalom kiépítését - ennek azonban nagy ára volt.

II. Ferdinánd és Kasztíliai Izabella. Forrás: commons.wikimedia.org

A rendteremtő, 1480-as években bevezetett spanyol inkvizíció következtében több százezer zsidó és muzulmán vált üldözötté. Több mint 200 ezren kényszerültek elmenekülni az országból: hiába keresztelkedtek meg, származásuk miatt közel 100 ezer embert ítéltek el, és több ezret vetettek máglyára. Az időszakot a történelemkönyvek kis holokausztként is emlegetik.

Buchenwald réme: Ilse Koch

Ilse Koch német munkáscsaládba született 1906 szeptemberében. Csendes, szófogadó gyermek volt, aki az iskolában is jól teljesített. Hamarosan azonban szimpatizálni kezdett a Németországban egyre népszerűbbé vált náci eszmékkel, az 1930-as évekre pedig már be is játszotta magát a náci körökbe. 1936-ban ment feleségül Karl Otto Koch-hoz, akit egy évre rá neveztek ki a buchenwaldi koncentrációs tábor parancsnokának. Ilse rendkívül büszke volt arra, hogy férje egy magas rangú SS-tiszt. Férje ráadásul minden idejét a munkájának szentelte, így aztán Ilse megkezdte hírhedt, kegyetlen ténykedését a lágerben.

Forrás: scrapbookpages.com, AP Wire Photo és commons.wikimedia.org

Volt, hogy a rabokat korbácsolta kedvtelésből, máskor a kutyáját uszította a lágerben élő kre - és ez még csak a kezdet volt.

Ilse Koch-ot csak úgy emlegették: a buchenwaldi szuka. Miután férjét áthelyezték egy másik lágerbe, ő folytatta válogatott kínzásait, egészen 1945-ig, amikor az amerikaiak bevonultak a táborba. 1947-ben életfogytiglani börtönre ítélték, de 1967-ben öngyilkos lett a cellájában. Bűneit sosem bánta meg.

Ezt is szeretjük