A történelem 5 legbizarrabb étele, amit imádtak az emberek: patkányt is szívesen fogyasztottak

Ma már nagyon furcsának tűnnek azok az ételek, amikért annak idején mindenki teljesen odavolt.

bizarr-ételek4

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ételek és az étkezés mindig fontos szerepet játszottak az emberek életében, hiszen nemcsak a test táplálásáról szólt, hanem sokszor a társadalmi események is a különböző finomságok köré csoportosultak.

Éppen ezért nagyon fontos volt, mi került az asztalra, főként a nemesi házaknál, a főurak és uralkodók csakis a legjobb, legínyencebb falatokkal kényeztették magukat és vendégeiket egyaránt. Szerencsére a történelemből rengeteg recept leírása fennmaradt, így mi is megismerhetjük, olykor milyen - esetenként nagyon bizarr - fogásokat fogyasztottak.

Furcsa és bizarr ételek a történelemből

A történelem egyik legbizarrabb fogása valószínűleg a melas zomos, vagyis a fekete leves, amit leginkább az ókori spártaiak kedveltek. Az eredeti receptúra ugyan nem maradt fenn, de későbbi feljegyzések szerint sertéshúsból, sóból, ecetből és vérből készítették, és a szegényebb, illetve az úri asztalokon is gyakran felbukkant. Úgy tartották, hogy ez teszi bátorrá a harcosokat, mert bárki inkább tízezerszer meghalna, mint hogy ezt az ételt kelljen ennie. A legtöbbször fügével és sajttal szolgálták fel.

bizarr-ételek3
Fotó: Heritage Images / Getty Images Hungary

Az aztékok leginkább a xocoatl receptjéről ismertek - ez egy csokoládéital, amely lenyűgözte az európai felfedezőket. Azt azonban már sokkal kevesebben tudják róluk, hogy időnként emberhúst is ettek. A spanyol Hernando Ruiz de Alarcón egy 1629-es feljegyzésében a tlacatlaolliról, vagyis az emberi pörköltről írt. Ez egy olyan kukoricából készült mártás volt, amihez a foglyok húsát is megfőzték, a szívét pedig felajánlották az istenségeknek. Az ételt csak sóval fűszerezték.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

III. Someshvara dél-indiai király szanszkrit nyelven írt le egy Manasollasa nevű szöveget a 12. század elején. Ebben a nagy kötetben a király mindent feljegyez a politikától a csillagászaton át az ételekig. A Manasollasa, bár nem kifejezetten szakácskönyv, a legkorábbi bizonyítékokkal szolgál arról, hogy milyen volt az indiai konyha a múltban. A könyv egy érdekes receptet tartalmaz, amiben a fekete patkány a fő összetevő. Az elkészítéshez forró olajban addig kell sütni, amíg a szőr le nem jön róla, majd meg kell mosni, felvágni és megfőzni. A megfőtt patkányt ezután megszórták sóval és sárga curryvel, mellé pedig köménnyel fűszerezett rizst tálaltak.

bizarr-ételek2
Fotó: Heritage Images / Getty Images Hungary

Az ókori Rómában az egyik legínyencebb fogásnak a vulvulae botelli számított, amit egy 4. századi szakácskönyvben írtak le először. Ehhez borsot, köményt, póréhagymát, fenyőmagot és rántást kell összekeverni a malac hüvelyéből kinyert hússal, majd kolbászbélbe kell tölteni a keveréket. Ezt húslevesben kell készre főzni, majd kaporral és még több póréhagymával tálalni.

A 10. században Ibn Sayyar al-Warraq összeállította a legkorábbi ismert arab nyelvű szakácskönyvet, amelyben valószínűleg a társadalmi elitnek készült ételek receptjeit írta le. A sok finomság között feltűnt egy igazán furcsa fogás is: a tevepörkölt, amit erjesztett kenyérszósszal és vágyfokozó spárgával tálaltak. Az étel elkészítéséhez csíkokra vágták a tevehúst, beleértve a púpot is. Majd a húst megfőzték a púp nélkül, amíg a nedvesség elpárolgott, ezután hozzáadták az aprított hagymát, a sót és a púpot. Megsütötték, és ízesítették ecettel, fekete borssal, korianderrel és édesköménnyel.

bizarr-ételek1
Fotó: Heritage Images / Getty Images Hungary

A fermentált kenyérszószhoz a kenyeret addig hagyták a levegőn, amíg nem lett penészes, majd összekeverték vízzel. Bónuszként a szakácskönyv utasításokat tartalmazott például az olyan spárga elkészítéséhez, ami segítette a szexuális együttlétet. Ehhez fel kell forralni a spárgát, ízesíteni olívaolajjal és az erjesztett kenyérszósszal. Ebből egy italt kellett készíteni, ami a spárgás folyadékból, mézből, korianderből, rutából, ánizsmagból és fekete borsból állt.

Ilyen gyönyörű volt egy gyorsétterem Pompejiben

Az ókori étteremben még a legutoljára fogyasztott ételek nyomai is megmaradtak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük