Rekordot döntött a tongai vulkán: soha ilyen magasra nem repült vulkáni hamu
A vulkánkitörés nemcsak rendkívüli erősségű volt, de más rekordot is döntött.

tonga-vulkán2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Csendes-óceánon fekvő Tonga-szigetekhez közel január 15-én tört ki a Hunga Tonga-Hunga Ha’apai víz alatti vulkán, amelynek olyan ereje volt, hogy néhány nappal később még a 17 ezer kilométerre lévő Magyarországon is mérni lehetett a lökéshullámát.

A tudósok szerint az ereje akár ötszázszor nagyobb volt, mint a hirosimai atombombának, nemrég pedig kiderült, hogy más rekordot is megdöntött. A NASA műholdfelvételei alapján a hamuját egészen a mezoszféráig, a Föld légkörének harmadik és leghidegebb rétegéig repítette fel.

Hasonlót még nem láttak

A NASA nem véletlenül tudta ilyen jól megfigyelni a kitörést: két meteorológiai műholdjuk is pont a közelben volt, amikkel infravörös megfigyeléseket is végeztek. A számítások után kiderült, hogy a kitörés után körülbelül 30 perccel jutott el a hamu, gáz és gőz a mezoszférába, ami azt jelenti, hogy 58 kilométeres magasságig kilőtt. A szakemberek még soha nem láttak hasonlót, szerintük ez a valaha volt legmagasabbra repülő hamufelhő. Nem sokkal később egy második robbanás is történt, ami bár kisebb volt, ekkor is 50 méteres magasságba emelkedett fel a hamuréteg, ami a mezoszféra és a sztratoszféra közötti terület. 

tonga-vulkán1
Fotó: Maxar / Getty Images Hungary

A NASA légkörkutatója, Kristopher Bedka szerint a füstfelhő 2,5-szer magasabbra repült, mint amit valaha hasonló esetben láttak a kutatók, a jelenség oka pedig a rendkívüli hő és az óceán nedvességének kombinációjára vezethető vissza. A robbanás számos környező szigetet elpusztított, illetve megrongált, a szigeteket szinte teljesen ellepte a hamu, és a föld alatti víz-, illetve telefonkábelek megrongálódása tovább nehezítette az ott élők helyzetét. A kitörés egy szökőárt is előidézett, ami nemcsak Tonga partjain pusztított, de elérte Japánt, Alaszkát és Dél-Amerikát is.

Így néz ki egy vulkánkitörés a világűrből: 5 izgalmas NASA-fotót mutatunk

A vulkáni gázok és hamu sok-sok kilométeres magasságban.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük