Hétszer kerülte meg a lökéshullám a Földet a vulkán kitörésekor: óriási pusztítást végzett a Krakatau

36 ezer embert ölt meg a Krakatau a 19. században.

krakatau
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vulkán szó hallatán nekünk itt Közép-Kelet-Európában elsőként csak az Etna és Vezúv jut eszünkbe - esetleg saját szunnyadó vulkánunk, a Badacsony. Az Indonéz szigetvilágban azonban a vulkánkitörés és cunami szavak ismerősebben csengenek.

A 2004 karácsonya előtti, indonéziai cunami híre bejárta a világot. Ezt a 21. századi szökőárt is ugyanaz a vulkán, a Krakatau idézte elő, mint az 1883-asat, mely 36 ezer embert ölt meg.

A világ legpusztítóbb vulkánkitörése

A Krakatau Jáva és Szumátra szigetei között helyezkedik el. Számos pusztító kitörést produkált a történelem során, ám az 1883. augusztusi volt a valaha volt legnagyobb. Ez az augusztus 27-én bekövetkező kitörés száz megatonna energiával robbantotta szét a hegyet - mely a hiroshimai atombomba energiájának ötezerszerese.

A Krakatau nevéhez fűződik a történelem által feljegyzett valaha volt legnagyobb hangkitörés is. Az 1883-as légköri lökéshullám hétszer kerülte meg a Földet. A robbanás hangja akkora volt, hogy a vulkántól 3100 km-re lévő ausztráliai Perthben az emberek felriadtak álmukból a zajra. Ez körülbelül akkora távolság, mint Budapesttől - az Atlanti-óceánt a Földközi-tengerrel összekötő - Gibraltári-szoros.

A cikk az ajánló után folytatódik

A vulkáni hamu mintegy 80 km magasra lövellt ki, a Krakatau kitörése következtében pedig a környező szigeteken, de Kelet-Afrikában, Mexikóban és Latin-Amerikában is cunami pusztított. Merak városát a feljegyzések szerint egy 46 méter magasságú szökőár törölte el a Föld színéről, de több mint 160 más várost és falut is elpusztított - valamint körülbelül ugyanennyit súlyosan megrongált. Még egy évvel a kataklizmát követően is találtak holttesteket. A Krakatau 1883-as kitörése és az azt követő cunamik végül több mint 36 ezer ember halálát okozták.

A világ legaktívabb vulkánjai

A bolygó legaktívabb vulkánjait nehéz lenne rangsorolni, a Kilauea mellett az Etna és a Piton de la Fournaise rendre szerepel a hasonló listákon, de számos további tűzhányót meg lehetne említeni. 

Képek: Getty Images Hungary 

Ezt is szeretjük