3 tökéletes hely, ahol te is szívesen élnél
Hazánkban egyre nő a munkanélküliek száma, máshol akár 7000 forintot is kifizet az átlagember egy szendvicsért. A legélhetőbb városok.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy város akkor tekinthető igazán élhetőnek, ha rendezettek a politikai és társadalmi viszonyai, a bűnözés alacsony mértékű, gazdasága stabil, az alapvető emberi jogokat tiszteletben tartják, az egészségügyi és a szociális hálózat jól kiépített, és az infrastruktúra fejlettsége is kifogástalan.

Ötven fejlett várost górcső alá véve a Mercer Human Resource Consulting minden évben átfogó felmérést készít, és összeállítja a legélhetőbb városok rangsorát.

A pontozáskor a felmérés készítői New Yorkot vették alapul: a város 100 pontot kapott, a többieket ehhez viszonyították. Idén Bécs lett a befutó 108,6 ponttal, Zürich az előkelő második helyen végzett 108 ponttal, Genf pedig 107,9 ponttal lett dobogós. Frankfurt éppen a fejlett infrastruktúrájának köszönheti, hogy közel került az élbolyhoz, hiszen a nyolcadik lett a listán.

Az idei év aranyérmese: Bécs

Tíz évvel ezelőtt, amikor az osztrák szavazók a parlament második legnagyobb erejének választották a szélsőjobboldali Szabadság Pártot, az Európai Unió múltbeli tapasztalatokra hivatkozva haladéktalanul szankciókat léptetett életbe. Ezt követően rövid ideig igen kétséges volt Ausztria jövőbeni szerepe az Európai Unión belül, főként azután, hogy napvilágra került a párt kíméletlen bevándorlásellenes politikája.
 
Ebben az időben minden bizonnyal nem Bécset választották volna az egyik legjobb helynek a világon. Tíz évvel később viszont - a vázolt bel- és külpolitikai konfliktusok fölé emelkedve - az osztrák főváros ismét a legjobb helynek bizonyult élhetőségét tekintve. Ehhez az előkelő eredményhez hozzájárult a város művészeti, építészeti ezerszínűsége és infrastruktúrája. Természetesen a stabil gazdasági helyzet, a kiegyensúlyozott társadalmi viszonyok és a mindennapi jólét is segítettek az első hely megszerzésében - egy bécsi polgár egy főre jutó havi átlag keresete 2300 euró körül mozog, ami 600 ezer forintnak felel meg.

A felhőkarcolóival égbe törő Frankfurt

Frankfurt Németország ötödik legnagyobb városa, közel 700 ezer, anyagi jólétben bővelkedő lakossal. Az egy főre jutó havi átlagkereset 3000 euró körül mozog, ami 800 ezer forintnak felel meg. Az életszínvonal a gazdasági világválság ellenére is magas, illetve igen stabil. A német egészségügy, valamint a szociális és nyugdíjrendszer biztos alapokon áll, így egy átlag frankfurti lakos biztosítottnak érezheti önmaga és gyermekei jövőjét. Az egykori német császári koronázó város napjainkban meghatározó pénzügyi, kereskedelmi és kulturális központ. Az anyagi stabilitást alátámasztva itt székel az Európai Központi Bank, valamint itt található Európa egyik legnagyobb tőzsdéje, a Frankfurti Értékpapírtőzsde.

A város élhetőségét jelentős mértékben köszönheti a jól kiépített, remekül megtervezett és szervezett infrastruktúrának - érdekesség, hogy már a középkorban is fontos közlekedési csomópontnak számított. Frankfurt ma is fontos szerepet tölt be Európa közúti, vasúti, légi és vízi közlekedésében. A város kiemelkedő látványossága a 14. századi gótikus stílusban épült, impozáns katedrális, valamint a modern kort és létbiztonságot reprezentáló, megszámlálhatatlan felhőkarcoló, melyek így együtt különös és utánozhatatlan egyvelegét adják a régmúlt és a lüktetően dinamikus újkori miliőnek.

A béke szigete Svájcban: Zürich

A rangsorban a jómódú Svájc két gazdag települése, Zürich és Genf nyerte el a megtisztelő második és harmadik helyet.
Az ezüstérmes Zürich amellett, hogy fantasztikus természeti környezetben található, ami tovább növeli a komfortérzetet, politikailag és szociális értelemben véve is igen kiegyensúlyozott város. Bár gazdasági elemzők szerint Svájc fénye kevésbé ragyog az utóbbi időben, az olykor panaszkodó zürichiek a mai válságos helyzetben is hajlandóak 42 svájci frankot, azaz közel 7000 forintot fizetni egy harapásnyi kaviáros szendvicsért a Paradeplatzon. Az egy főre jutó havi átlagkereset ugyanis nagyon magas: egy átlag zürichi 900 ezer forintnak megfelelő svájci frankot vihet haza havonta.

Zürich igazi kozmopolita település: a lakók 20%-a emigráns, mégis harmóniában élnek egymással. Ezt a békés, kellemes helyet pénzügyi, bankár- és üzleti központként tartja számon a világ.

Elenyésző a munkanélküliek száma, az egészségügy rendkívül fejlett technológiákat alkalmaz, a szociális ellátás kiemelkedően magas, így nem meglepő, hogy a gyermekvállalási kedv is jóval nagyobb, mint a világ más térségeiben.
A jómódnak és a stabilitásnak köszönhető az is, hogy az átlagéletkor is kimagasló: férfiaknál 78, nőknél 86 év.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük