Bérszülés kedvezményes áron: nők, akik bérbe adják a méhüket

Kilenc hónap alatt 10 évi keresetre szert tenni: Indiában e cél érdekében nők tucatjai ajánlják fel a méhüket.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az 1947-ben függetlenné vált Indiai Köztársaság jelenleg a világ hetedik legnagyobb és második legnépesebb országa közel egymilliárd lakossal. Éves GDP-jét tekintve a világ 12. legnagyobb gazdaságával rendelkező állama, hatalmas problémát jelent ennek ellenére a szegénység. Szerencsésnek számít, akinek van rendszeres jövedelme, még akkor is, ha az csak alig 300 forint naponta.

Többek között ez is az oka annak, hogy a béranyaság virágzik Indiában: azok, akik meddő külföldi nők petesejtjei számára bérbe adják a méhüket, egyetlen bérterhességgel 10 évi jövedelemre tehetnek szert. Saját házat vehetnek, iskolába küldhetik gyermekeiket, és a jövőjüket is bebiztosíthatják ezáltal.

India, a világ bölcsője

Anand egy 150 ezer fős kisváros India nyugati részén: egyike az ország legszegényebb településeinek. Ugyanakkor rendkívül ismert is, itt működik ugyanis a világ egyik legkeresettebb meddőségi klinikája.

Az Akanksha Meddőségi Klinika legfőbb vonzereje nem más, mint azon nők sora, akik hajlandóak bérbe adni a méhüket olyan külföldi nőknek, akik valamilyen oknál fogva nem tudnak teherbe esni, vagy nem képesek kihordani a magzatot. Indiában a béranyaságot nem tiltja törvény, bár a társadalom erkölcsileg kifogásolja: sokan nem hiszik ugyanis, hogy a terhesség létrejöhet szexuális aktus nélkül. Így aztán azok, akik vállalják, hogy áruba bocsátják a méhüket, titokban tartják béranyaságukat - a terhesség alatt nem tartózkodnak szülővárosukban, a rokonoknak azt mondják, munka miatt vannak távol. Mindez igaz is, hiszen a béranyasággal jelentős jövedelemre tesznek szert: családjuk és gyermekeik jövőjét is bebiztosíthatják a terhességért kapott összeggel.

Gyermeket 2 millió forintért

A világ számos országában engedélyezi a törvény a béranyaságot. Bár csupán szigorúan ellenőrzött keretek között, de Romániában, Angliában és az Amerikai Egyesült Államok 12 államában lehetőség van béranya segítségét kérniük azoknak a nőknek, illetve pároknak, akiknél meddőséget diagnosztizáltak, vagy akik nem képesek kihordani egy gyermeket. Az Egyesült Államokból azonban ennek ellenére is sokan választják inkább az Akanksha Klinikát és az indiai béranyákat. Egyrészt azért, mert egyre kevesebben vállalják az amerikai nők közül a bérterhességet - vagy az adott államban csak a dajkaanyaságra van lehetőség -, így aztán a várólisták is rendkívül hosszúak, másrészt Indiában jóval olcsóbb az eljárás.

Míg az USA-ban több mint 12 millió forintba kerül, addig a világ másik felén mindössze 2-2,5 millió forintnak megfelelő összeget kell fizetniük a gyermekre vágyó nőknek, pároknak. Utóbbi összeg az indiai viszonylatban még így is hatalmasnak számít. A béranyák egyetlen szüléssel 10 évi jövedelmüket kereshetik meg, melyből nagyobb házba tudnak költözni, iskolába járathatják a gyermekeiket, vagy megalapozhatják a jövőjüket

Hazánkban tilos
A törvény szerint hazánkban a béranyaság nem számít bűncselekménynek, de az orvosok nem vehetnek részt hasonló beavatkozásban. Bár a béranyaság kérdése már felmerült egyszer egy 1997-ben készült törvényjavaslatban, azt akkor nem szavazták meg, 2002-ben pedig, amikor ismét felmerült a téma, szinte azonnal elítélték azt a szakértők. A béranyaság hazai helyzetéről itt olvashatsz bővebben.

Segítség vagy a nők kihasználása?

Indiát rengeteg kritika éri a béranyaság engedélyezése miatt. Sokan úgy vélik, az ország lehetőséget ad arra, hogy a fejlett országokban élők kihasználják az indiai nők szegénységét, mivel nem hajlandók megfizetni a saját országukban a magasabb költségeket.

Fotó: Stephanie Sinclair/VII Network, wunrn.com

Tény azonban, hogy ez az összeg egyes helyeken a többség számára ténylegesen megfizethetetlen, ráadásul nem is minden országban engedélyezett a bérterhesség. Ahogy az is, hogy az anandi klinikán csak olyan nőknek engedélyezik a béranya szerepének elvállalását, akik esetében a klinika vezetője - akit rendszeresen hívnak meg nemzetközi konferenciákra -, Dr. Nayna Patel meggyőződött arról, hogy saját maguk vállalják a béranyaságot, családjuk vagy egyéb külső körülmény nyomása nélkül.

A klinikán hetente három-négy indiai nő jelentkezik, hogy bérbe adhassa a méhét a várólistán lévő tajvani, ausztrál, európai vagy amerikai nők egyikének. A kiválasztott béranyákkal szerződést kötnek, melyben vállalják, hogy a gyermeket a megszületése után átadják a szülőknek. A szülést követően a klinika a későbbiekben is a béranyák mellett áll: ha a nő kéri, a béranyasággal megkeresett összeget megőrzik addig, amíg szükség lesz rá, de segítenek a banki ügyintézésben is, ha bankszámlán szeretnék elhelyezni.

Ezt is szeretjük