Gyerekek prostituáltként és rabszolgaként
Adatok a gyermekmunkáról
Közel negyedmilliárd kiskorú gyermek kényszerül arra világszerte, hogy az iskolapad helyett a munkát válassza.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Annak ellenére, hogy 2004-ben közel 150 ország ratifikálta a gyermekmunka felszámolásáról szóló törvényt, a mai napig közel 200 millió gyermek dolgozik világszerte - a Nemzetközi Munkaügyi Hivatal szerint az 5 és 17 év közötti gyerekek közül minden hatodik érintett.

A gyermekmunka elsősorban a fejlődő országokban jelent nagy problémát, ahol a szülők szociális helyzete nem engedi, hogy gyermekük iskolába járhasson, és ezáltal nélkülözzék a munkáját a család fenntartásához - még akkor sem, ha a gyermek drogkereskedelemben vesz rész, vagy éppen prostituáltként foglalkoztatják.

12 éves kor alatt a munkaerőpiacon

A Nemzetközi Munkaügyi Hivatal - International Labour Organization, röviden ILO - minden olyan gyermeket gyermekmunkásnak tekint, aki 12 éves kora előtt kerül be a munkaerőpiacra, 18 éves kor alatt pedig azokat, akik hetente 14 óránál többet dolgoznak. A fejlett országokban a serdülőkorú gyerekek esetében a korhatár 13-14 év körül alakul, míg a fejlődő országokban már egy évvel korábban, 12-13 éves koruk körül kezdhetnek könnyű fizikai munkát végezni a gyermekek.

Bár 2004-ben 148 ország fogadta el a gyermekmunka felszámolásáról szóló törvényt, és az évtized elejétől egyre csökkent a kiskorúak alkalmazása, a gazdasági válság hatására ismét romlott a helyzet.

Becslések szerint világszerte több mint 200 millió gyermek áll munkába annak érdekében, hogy a családjának biztosított legyen az ellátása.

Rabszolgaként, prostituáltként

A gyermekmunka legfőbb oka a szegénység: bár világszerte találni olyan családokat, ahol a gyermekek is kénytelenek munkába állni, elsősorban a szegényebb országok érintettek, így Ázsia és Afrika országai.

A világ gyermekmunkásainak 60%-a előbbiben dolgozik, Afrikában pedig minden hatodik kiskorú kényszerül arra, hogy akár az élete árán is pénzt keressen. A dolgozó gyerekek 70%-a a mezőgazdaságban tevékenykedik, emellett több millió kiskorú dolgozik éhbérért a szexiparban és a drogkereskedelemben. A lánygyermekek rosszul fizetett cselédmunkára kényszerülnek, ahonnan sokszor egyenes út vezet a gyermekkereskedelemhez és a prostitúcióhoz - óvatos becslések szerint közel 8-9 millió kiskorút tartanak rabszolgaként.

Az Apple és a H&M is érintett volt
Emberi jogi szervezetek szerint Üzbegisztánban minden évben több százezer gyermeket kényszerítenek gyapotszedésre - többek között ilyen gyapot vásárlásával és felhasználásával gyanúsították a svéd H&M üzletláncot. Nagy vihart kavart az amerikai Apple cég 2009-es munkakörülményeit ismertető beszámoló is, melyből számos szabálytalanságra derült fény, többek között arra is, hogy az Apple-nek dolgozó egyik üzemben kiskorú gyermekeket is munkára kényszerítettek.

A tankötelesség megoldás lenne - papíron

A nemzetközi szervezetek, így az ILO, az ENSZ és az UNESCO célja, hogy 2015-ig minden országra kiterjesszék a 14 éves korig tartó kötelező közoktatást - ezzel sikerülne visszaültetni az iskolapadba a munkaerőpiacon jelenleg tevékenykedő több mint 200 millió kiskorút.

Csakhogy mindez egyelőre papíron kivitelezhető csak, hiszen ez az intézkedés az érintett országoknak és a családoknak is jelentős gazdasági hátrányt eredményezne.

Hatása ugyanis közel 20 év múlva érződne: ennyi idő kell ahhoz, hogy a gyermekmunka teljes felszámolásába és az iskoláztatásba befektetett tőke megtérüljön, és alapvetően javuljon az elmaradott országok, családok szociális helyzete.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük