A hely, ahol megfojthatja az apa a lányát, ha az a házasság előtt elveszíti a szüzességét
Vallási hagyományok, melyek alapjaiban sértik az emberi jogokat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Azt hinnénk, aki Istenben hisz, a szeretetet, a békét és a megbocsátást követi, elutasítva az erőszakot, gondolatai letisztultak, cselekedeteit a józanság hatja át. 

Néhány Isten dicsőségére elkövetett, kíméletlen szertartás láttán azonban mindez igencsak megkérdőjelezhető.

Nők elleni erőszak - Isten nevében

Az iszlám nagy különbséget tesz a férfiak és a nők között. Míg egy férfinak négy felesége is lehet, addig a nőnek csupán egy férje, akinek feltétlen engedelmességgel tartozik. Szinte birtoka lesz a férjének. A vallás arról is rendelkezik, hogy, ha a férfinak több felesége van, akkor kötelessége mindegyiket egyformán szeretni - azaz úgy tűnik, a nők jogai azért védve vannak. Csakhogy a nők elleni erőszakos cselekedetek általában elfogadottak, és Isten nevében történnek.

Szaud-Arábiában a nők szinte életveszélyben élik a napjaikat az elnyomás mellett. Azokat a lányokat például, akik házasságkötés előtt hajadonként elvesztik a szüzességüket, apjuk még ma is nyilvánosan és büntetlenül megfojthatja. Az Egyesült Arab Emírségekben a házasságtörő asszonyokat egy zsákba kötik, és a falu lakosai halálra kövezik őket. Még a felvilágosultnak mondott Egyiptomban is évente több mint ezer lánygyermeknek, világszerte pedig százezreknek vágják ki a klitoriszát, ami a női nemi szerv brutális megcsonkítását jelenti. A tisztátalan vágyaktól igyekeznek ezzel megszabadítani a női nemet, szintén fensőbb akaratra hivatkozva.

Gyomorforgató megtisztulás - hindu módra

A hindu vallás követői, ha vétkeznek, minden követ megmozgatnak annak érdekében, hogy újra tisztán állhassanak az Úr színe előtt. A hinduknál az öntisztulásnak, kezdve a szelídebb rítusoktól, több módja van. Népszerű egy szent folyóban, például a Gangeszben történő többszöri fürdés - ami akár száz alkalom is lehet a bűn nagyságától függően -, a víz alá merülés ugyanis jelképesen felszabadít, hiszen így lemoshatók a vétkek. A szent folyó vízét is előszeretettel fogyasztják annak ellenére, hogy ihatatlan, szennyezett vízről van szó, mely súlyos fertőzéseket is okozhat.

A hinduk számunkra igen gyomorforgató módját is választhatják a lélek megtisztításának. Ilyen a négy-öt szent étek keverékének fogyasztása, mely nem más, mint a szent tehén teje, széklete és vizelete, illetve egy speciális indiai vaj keveréke. Bár manapság egyre kevesebben választják ezt a módját a bűnöktől való megtisztulásnak, a kisebb, elszigeteltebb települések lakói között ma is népszerű. Még Morardzsi Deszai, az Indira Gandhi első bukását követő miniszterelnök is gyakran büszkélkedett azzal, hogy minden reggel tehénvizeletet és tehénürüléket fogyaszt, ezzel demonstrálva a folytonos megtisztulás fontosságát.

Gyermekkínzás - Allah nevében

A síita muzulmánok, bárhol is éljenek a világban, mecseteikben évente rendre megtartják az egyik legfontosabb ünnepet, az Ashura-fesztivált Mohamed unokája, Ali Husszein szenvedésének emlékére. Tíz napig tart az ünnep, ekkor imádkoznak, elmélkednek, majd miután a mufti jelt ad, a fanatikusok előveszik a korbácsaikat, és megkezdődik a zanjeer zani, vagy más néven zanjeer matam.

Az addig ártatlannak induló vallási megemlékezés és ünnepségsorozat ekkor átcsap agresszív tébolyba. Egész nap folyik a vér, a kórházak zsúfolásig telnek sebesült emberekkel. Egész fiatal fiúkat is rávesznek az önostorozásra, arra, hogy saját testükön sebeket ejtsenek. Sőt, néhány anya attól sem riad vissza, hogy kisbaba fiúgyermekekét megvágja, megsebesítse, hadd folyjon a vér Ali Husszein emlékére.

A cikk az ajánló után folytatódik

Irakban és Iránban a síita közösségek hűségesen követik ezt a sokkoló vallási szokást, sőt, Európában, például Anglia több síita mecsetében mind a mai napig megtartják ezt a kegyetlen ünnepet. Bár az angol gyermekvédelmi hatóságok az ilyen cselekményeket gyermekellenes bűntényként kezelik, a muszlim érzékenységet szem előtt tartva mintha vékony jégen járnának, nehezen tudják érvényesíteni a törvényt. Vannak azonban haladó törekvések és felvilágosult lépések is. A London déli részén lévő Wandsworth mecsetben maguk a muzulmánok léptek fel a kegyetlenkedés ellen, és betiltották a kisfiúk önostorozását.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük