A gasztronómia történelme tele van mítoszokkal és ferdítésekkel. Sok népszerű étel és ital, amiket nap mint nap fogyasztunk, ma is félreértés tárgyát képezi.
Ezek a tévhitek általában szorosan kapcsolódnak az étel történetéhez vagy szimplán a félrement marketinghez.
Tévhitek ismert ételekről
Mi a közös a kólában, a cézársalátában és a croissant-ban? Hogy ezeket az ételeket és italokat mind téves információk és bizarr történetek övezik. Bár ezek tagadhatatlanul érdekes és vicces sztorik, azért jobb ismerni az ikonikus falatok valódi eredetét. Most összegyűjtöttük a hat legközismertebb ételt és italt, amikről hatalmas tévhitek terjedtek el.

A
cézársalátát nem Julius Caesar, hanem Caesar Cardini, egy olasz séf alkotta meg az 1920-as években Tijuanában. Az ételt improvizálva készítette el vendégei szórakoztatására. Később az USA-ban is népszerűsítette, és 1948-ban levédette híres öntetét is.

Dom Pérignon nem a pezsgő feltalálója, hanem a borkészítés tökéletesítője volt. A 19. században egy francia nő fejlesztette ki a pezsgőkészítés valódi technikáját, Pérignon hírnevét pedig egy szerzetestársa eltúlzott történetei alapozták meg.

A szerencsesüti valójában Japánból származik, nem Kínából. A 20. század elején japán bevándorlók hozták magukkal az USA-ba, de mivel a japán konyha kevésbé volt népszerű, sokan inkább kínai éttermeket nyitottak, így a süti is az ő konyhájukhoz kapcsolódott.

Bár a
croissant Franciaország egyik legismertebb péksüteménye, valójában Ausztriából származik. Az ottani pékmesterek a 17. században az oszmánok feletti győzelmet ünnepelve hold alakúra formálták a kipferl nevű süteményt, ami csak a 19. században terjedt el Franciaországban.
Fotó: Cris Cantón / Getty Images Hungary

Az Oreo keksz valójában a Hydrox keksz másolata, ami 1908-ban jelent meg, Az Oreo csak négy évvel később, 1912-ben tört be, és bár az összetételük szinte ugyanaz volt, az Oreo népszerűsége túlszárnyalta a Hydroxot, mivel egyszerű nevének marketingszempontból nagyobb vonzereje volt.
Fotó: Justin Sullivan / Getty Images Hungary

Bár a Coca-Cola kezdetben valóban tartalmazott kokaleveleket, nem volt benne kokain, mint ahogy sokan hiszik. Az 1890-es évek elején a kólában csupán nyolc-tíz milligramm kokain volt, ami jóval kevesebb, mint egy szokásos, 50 milligrammos kokainadag.
Fotó: NurPhoto / Getty Images Hungary
Az ókori rómaiak imádták a fröccsöt, de nagyon máshogy itták - A sajttortára sem ismernél rá
A következő ételek és italok valahogy mind átértelmeződtek az évszázadok során.
Elolvasom
(Képek forrása: Getty Images Hungary)