8 állat, ami könnyen visszanöveszti az elveszített testrészeit: bámulatos képességet adott nekik a természet

Hihetetlen képességük irigylésre méltó: ezek az állatok vissza tudják növeszteni elvesztett tagjaikat.

GettyImages-1058304880
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ember csak néhány apróságban tapasztalja meg, milyen, amikor bizonyos levágott részei visszanőnek, ráadásul a legtöbb esetben még csak nem is örül neki: gondoljunk csak a folyton lenövő frufrura vagy a megint zavaró hosszúságú körmökre.

Az azonban fantasztikus, felbecsülhetetlen áldás lenne a természettől, ha elveszített emberi testrészeket tudna pótolni a szervezet. Nemhiába vizsgálják olyan lázasan a világ génkutatói, hogy bizonyos élőlények hogyan, milyen genetikai adottság révén lehetnek képesek az ilyen fajta regenerálódásra. Merthogy meglepően sok ilyen különleges lény van szárazföldön és vízben egyaránt. Számukra ez a képesség a túlélés eszköze, hiszen egy támadás után is visszanyerhetik leharapott tagjaikat, melyek nélkül hamarosan elpusztulnának. Sokuk a menekülés eszközeként is képes bevetni szerencsés adottságát: az autotómia nevű jelenség során a magát veszélyben érző állat képes akaratlagosan megszabadulni attól a végtagjától, melynél fogva a ragadozó foglyul ejtette.

8 állat, mely képes visszanöveszteni testrészeit

Akár testrészveszteséggel járó sérülésről, akár menekülési stratégiáról van szó, a következő állatok helyre tudják állítani ép testüket: képességük bámulatos és irigylésre méltó.

Ezt is szeretjük