Egy egész szellemváros nyomaira bukkantak a sivatagban: még a térképeken sem volt feltüntetve
A Utah állambéli Terrace területén mind a mai napig feltárandó rejtélyekről hullik le a lepel.

utah cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szellemvárosnak vagy kísértetvárosnak hívjuk a teljesen elhagyatott, elnéptelenedett településeket. Ezek a falvak vagy városkák általában félreeső helyeken találhatók, nincsenek jelölve a térképeken, így sokan még a létezésükről sem tudnak, egészen addig, amíg valaki fel nem fedezi őket.

A világ számos pontján vannak szellemvárosok, amelyek csak arra várnak, hogy az emberek elé tárják a rejtélyeiket. A Utah államban található Terrace is egy közülük. Az egykor ötszáz lelket számláló helység a mai napig szolgál kinyomozandó titkokkal.

Egy komplett városnegyedre bukkantak a sivatagban

Az egyik ilyenről hullt le a lepel a Live Science beszámolója szerint. Egy komplett városnegyedet fedeztek fel a területén, amelyet egészen idáig senki nem ismert. Az 1869 áprilisában alapított Terrace a transzkontinentális vasútvonal megépítése miatt jött létre, amelyen többek között kínai bevándorlók dolgoztak. 

utah 1
Fotó: Getty Images Hungary

Az Iowát a San Francisco-öböllel összekötő vasút létrehozásán mintegy 11 ezer ázsiai munkás vett részt, bár gyakori volt, hogy kínai bevándorlókkal is dolgoztak ezeken az építkezéseken, a kisebbségek diszkriminációja miatt róluk a legtöbb forrás nem tesz említést. Christopher Merritt utahi műemlékvédelmi szakértő szerint épp emiatt történt az is, hogy a kínai városrészt sem jelölték Terrace térképein.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Kínai Vasúti Munkások Leszármazottainak Szövetségével együttműködve a régészek két feltárást is folytattak a vadnyugati szellemvárosnál. A szakértők tíz-húszezer tárgyat, kínai érméket, játékokat, porcelántöredékeket és kőedényeket is találtak, amelyek alapján kirajzolódott az eddig ismeretlen kínai negyed. Egy 1870-ben tartott népszámlálás szerint körülbelül 56 kínai élhetett a településen, azonban ez az érték valószínűleg csak megközelíti a valóságot, mivel az efféle felméréseken gyakran alábecsülték a kisebbségeket.

utah 2
Fotó: Getty Images Hungary

Terrace története egyébként a vasút építése miatt kezdődött, majd épp ezért is ért véget. 1902-ben új vonal nyílt a Great Salt Lake-en keresztül, ami azt jelentette, hogy a munkásoknak már nem kellett körbeutazniuk a tavat, és elhaladniuk a város mellett. Emiatt 1904-re Terrace lakatlan város lett.

Így néznének ki az ókori világ csodái, ha még ma is jó állapotban lennének

Az illusztrátor elképzelte, milyen lenne, ha az ókor legmonumentálisabb építményei még ma is állnának.

Ezt is szeretjük