Tériszonyod van? Szakértők szerint furcsa módszer segíthet leküzdeni
A virtuális valóság egy ideje a klinikai pszichológia eszközévé vált.

teriszony
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Meglepően hangzik, de mentálhigiénés problémák virtuális valóságban történő kezelése már az 1990-es évek közepe óta létezik. Szélesebb körben hozzáférhetővé azonban csak a számítástechnikai eszközök közelmúltbeli fejlődésével vált.

Szorongásos betegségek, illetve olyan fóbiák esetében, mint a tériszony vagy az arachnofóbia a virtuális világ eszközei sokat segíthetnek a gyógyulásban.

Kezelés a virtuális világban

Daniel Freeman, az Oxfordi Egyetem klinikai pszichológia professzora szerint, bár a kezelés során a páciens tudja, hogy a virtuális valóságban jár, ám az agya mégsem bontja meg a varázslatot. Ily módon lehetővé válik, hogy nem a hétköznapi életben, hanem a virtuális valóságban gyakoroljon, lehetősége nyíljon folyamatosan hozzászokni az indokolatlan félelmet keltő dolgokhoz.

Erről mesélt Judith Keeling, aki szülővárosában, Oxfordban hallott a tériszony VR-terápiájának kutatási kísérletéről:

- Felvettem a szemüveget, és egy bevásárlóközpont aulájában találtam magam. Az emeletre lifttel mentem fel, kinyíltak az ajtók. Egy üvegkorlát volt köztem és a földszinti aula között. És akkor ezt az üvegkorlátot hirtelen eltávolították. Rögtön hátraugrottam, hiába tudtam, hogy ez nem a valóságban történik velem.

A terápia során a virtuális valóságban az emberek egyre bonyolultabb feladatokat hajtanak végre minden emeleten, míg el nem értik a legfelső szintet, ahol egy ingatag hídon kell átsétálni. Három alkalom után Judith nem volt biztos benne, hogy valóban használt a kezelés, ám amikor egy családi nyaralás alkalmával Angkor romjaihoz látogattak Kambodzsába, meglepődve tapasztalta, hogy gond nélkül járkál fel-alá a rozoga szabadtéri létrákon.

A cikk az ajánló után folytatódik

A szakemberek szerint a virtuális valóságbeli kezelési módszerek olyan pszichés problémák esetében is segítséget nyújthatnak, mint a skizofrénia, a testképzavar vagy akár a poszttraumás stressz-szindróma.

Fóbiakvíz

Kvízünkben most összeszedtük azokat a fóbiákat, amik közül némelyek indokoltnak látszó, mások pedig egészen különös szituáció hatására váltják ki ezt a reakciót.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük