Lesújtó, mit találtak a tengeri madarak fészkében: súlyos gondokat okozhat

Szakértők úgy vélik, hogy a madarak a fészkük közelében partra mosott hulladékot csipegetik fel.

feszek
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Műanyag szeméttel van tele a tengeri madarak fészke: a szakértők szerint 80%-ukban megtalálható a hulladék. Első alkalommal állapították meg egyes fajok esetében, hogy honnan származik ez a műanyag.

Egy Skócia nyugati partjai közelében lévő lakatlan szigeten 2018-ban végzett kutatás során arra jutottak, hogy az összes fészek több mint egynegyede tartalmaz műanyagot, míg az üstökös kárókatona fészkeiben 80% volt ez az arány - írja a PhysOrg.com tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Lakott területekről származhat a szemét

Ugyanakkor más, fészküket évente újraépítő fajok - például a sirályok - fészkeinek csak egyharmadában találtak műanyaghulladékot. A nagy eltérések oka valószínűleg fészeképítési szokásaik különbözőségében rejlik: az üstökös kárókatonák évről évre ismét ugyanazt a fészket használják, így a szemét felhalmozódik. A hulladék többnyire háztartási szemét, melyet a lakott területeken dobnak el az emberek.

- Nem azért végzik ezek a madárfészkekben, mert a madarak felszedegetnék őket és elvinnék, hanem a tengeri áramlatok szállítják a közelükbe - mondta Ruedi Nager, a Glasgow-i Egyetem ökológusa. Szakértők úgy vélik, hogy a madarak a fészkük közelében partra mosott hulladékot csipegetik fel.

A kutatók összehasonlították a madarak által a fiókák számára felöklendezett táplálék alapján a lenyelt hulladékot a fészekben lévő szeméttel. A táplálékba került műanyag más típusú volt, mint a fészekben talált hulladék, ami arra utal, hogy utóbbi más forrásból származik - véli Nager.

A cikk az ajánló után folytatódik

A tengeri madarak száma globális szinten jelentősen csökken, ezért fontos megismerni minden ebben szerepet játszó faktort. Táplálkozásuk során is találkoznak a műanyag-szennyezettséggel, de bele is akadhatnak a hulladékba, és az a fészkükben is megjelenik. Utóbbi különböző módokon befolyásolhatja a madarakat: hatással lehet a fészek minőségére és tulajdonságaira, ez pedig hátrányt jelenthet a tojásokra és a fiókákra is.

A műanyag szemét típusának, mennyiségének és forrásának ismerete segíthet a környezetvédőknek abban, hogy célzott intézkedéseket dolgozzanak ki a tengerimadár-populációk segítésére - mondják a kutatók.

Fotók: Getty Images

10 csodálatos történet a madármentőktől

Szívbe markoló történeteikbe, küzdelmeikbe és a gyógyult állatok szabadon engedésének pillanataiba a mályi Madármentő Állomás munkatársai folyamatosan betekintést nyújtanak. A magával ragadó, gyönyörű, néha szívszaggató és mindig tanulságos történetek közül szemezgettünk néhányat.

Ezt is szeretjük